Honden Rassen

Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond, ook bekend als de Peruaanse Inca Orchid, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot meer dan 3.000 jaar geleden. Dit unieke ras heeft zijn oorsprong in het oude Peru, waar het diende als gezelschapsdier van de Inca-beschaving. De Peruaanse Naakthond was niet alleen een metgezel voor royalty en aristocratie, maar ook een symbool van warmte en genezing vanwege zijn vermeende therapeutische eigenschappen. Gedurende de tijd heeft het ras zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld en blijft het een intrigerende en zeldzame verschijning.

Officiële naam : Peruaanse Naakthond
Andere namen : Inca Orchid, Perro Sin Pelo de Peru
Oorsprong : Peru

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Peruaanse Naakthond gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Elegant en lang, met een lichte stop en een duidelijk gedefinieerde snuit.
 • Oren: Middelgroot, staand als de hond alert is.
 • Ogen: Amandelvormig en expressief, donker van kleur.
 • Lichaam: Slank, gespierd en enigszins vierkant van vorm.
 • Vacht: Het ras heeft meestal geen vacht, maar er kunnen variaties zijn, zoals de behaarde variëteit met kort, fijn haar.
 • Grootte: Verschillende groottes zijn toegestaan volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-50 cm
Gewicht
4-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-50 cm
Gewicht
4-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Naaktheid: Het meest opvallende kenmerk is natuurlijk de afwezigheid van vacht, hoewel behaarde variëteiten bestaan.
 • Elegantie: De Peruaanse Naakthond straalt een elegante en gracieuze houding uit, met goed gedefinieerde spieren.
 • Variaties: Het ras komt voor in verschillende groottes en vachtvariëteiten, waarbij elke variëteit zijn eigen unieke charme heeft.
 • Warmte: Van oudsher gezien als een symbool van warmte en genezing, zowel fysiek als spiritueel.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: De Peruaanse Naakthond staat bekend om zijn sterke band met zijn eigenaar en gezin, vaak hechtend aan één specifiek individu.
 • Sociaal Gedrag: Over het algemeen sociaal, maar vroege socialisatie is belangrijk om eventuele terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen.
 • Intelligentie: Een slim ras dat snel leert en goed reageert op training.
 • Speelsheid: Hoewel elegant en rustig, kan de Peruaanse Naakthond ook een speelse kant laten zien en genieten van interactie en spelletjes.
 • Warmtezoekers: Vanwege hun oorsprong worden ze soms beschouwd als uitstekende warmtezoekers, en ze geven de voorkeur aan comfortabele en warme omgevingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Peruaanse Naakthond op verschillende gebieden:

Elke hond is uniek, dus pas de verzorging aan op de individuele behoeften van je Peruaanse Naakthond. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgadviezen afgestemd op de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Peruaanse Naakthond, ook bekend als de Peruaanse Orchidee of Inca Orchidee, is een oud hondenras dat bekend staat om zijn haarloze uiterlijk. Over het algemeen is dit ras gezond, maar er zijn enkele specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Huidproblemen: Aangezien de Peruaanse Naakthond weinig tot geen vacht heeft, kan de huid gevoeliger zijn voor zonnebrand, huidirritaties en verwondingen. Zorg voor bescherming tegen de zon, vooral op hete dagen, en overweeg beschermende kleding voor buitenspelen.

 2. Temperatuurregeling: Door hun gebrek aan vacht kunnen Peruaanse Naakthonden gevoeliger zijn voor extreme temperaturen. Ze kunnen vatbaar zijn voor oververhitting in warm weer en hebben mogelijk extra bescherming nodig in koud weer.

 3. Tandheelkundige zorg: Zoals veel kleine hondenrassen, kunnen Peruaanse Naakthonden vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeeltjes, is belangrijk om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

 4. Genetische aandoeningen: Hoewel het ras over het algemeen gezond is, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor specifieke genetische aandoeningen. Een verantwoordelijke fokker zal genetische screening uitvoeren om de kans op erfelijke aandoeningen te verminderen.

 5. Oogproblemen: Sommige Peruaanse Naakthonden kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor vroege detectie van mogelijke problemen.

 6. Allergieën: Net als bij andere hondenrassen kunnen sommige Peruaanse Naakthonden gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van jeuk, roodheid of andere allergische reacties.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Peruaanse Naakthond. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond.

 8. Socialisatie: De Peruaanse Naakthond staat bekend om zijn aanhankelijke en toegewijde aard. Regelmatige socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze vriendelijk en goed aangepast zijn aan verschillende omgevingen en mensen.

Als eigenaar van een Peruaanse Naakthond is het essentieel om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je hond en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Peruaanse Naakthond is niet alleen een opmerkelijk ras vanwege zijn unieke uiterlijk maar ook vanwege zijn historische betekenis en intrigerende persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit zeldzame en boeiende ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond, ook wel bekend als de Peruaanse Inca Orchid, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Peru. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Peruaanse Naakthond:

Oude oorsprong: De Peruaanse Naakthond is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Afbeeldingen van honden die sterk lijken op de Peruaanse Naakthond zijn te vinden op aardewerk en kunstvoorwerpen die dateren uit pre-Inca-tijden, wat aantoont dat het ras een lange geschiedenis heeft in de regio.

Heilige status: In de Inca-beschaving en andere pre-Columbiaanse culturen had de Peruaanse Naakthond een speciale en heilige status. Ze werden vaak geassocieerd met rituelen en werden beschouwd als een symbool van geluk en welzijn.

Functionele rollen: Naast hun spirituele en symbolische betekenis hadden Peruaanse Naakthonden ook praktische functies. Ze werden vaak gebruikt als waakhonden, gezelschapshonden en als middel om warmte te bieden aan hun eigenaars vanwege hun warme lichaamstemperatuur.

Verspreiding naar andere regio’s: Gedurende de geschiedenis hebben Peruaanse Naakthonden hun weg gevonden naar andere delen van de wereld door migratie en handel. Ze werden geïntroduceerd in verschillende regio’s, waar ze soms werden gekruist met andere hondenrassen.

Bedreigde status: In de loop van de tijd raakte de Peruaanse Naakthond bijna uitgestorven, maar dankzij de inspanningen van fokkers en liefhebbers werd het ras behouden en nieuw leven ingeblazen.

Erkenning en standaardisatie: In 1985 werd de Peruaanse Naakthond officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Sindsdien heeft het ras geleidelijk aan erkenning gekregen bij andere hondenverenigingen over de hele wereld.

Uiterlijke kenmerken: De Peruaanse Naakthond staat bekend om zijn unieke uiterlijk. Het ras heeft vaak een gladde, onbehaarde huid, maar er is ook een variëteit met een kortharige vacht. Ze hebben vaak grote oren, amandelvormige ogen en een elegante, slanke lichaamsbouw.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Peruaanse Naakthond gewaardeerd als een gezelschapshond. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, en het wordt steeds populairder bij mensen die op zoek zijn naar een unieke en zeldzame hond.

De geschiedenis van de Peruaanse Naakthond illustreert niet alleen de ouderdom van het ras, maar ook zijn diepe culturele betekenis in de regio Peru. Het ras heeft een reis gemaakt van heilige metgezel tot gewaardeerde gezelschapshond.

 
Peruaanse Naakthond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond, ook wel bekend als de Peruaanse Hairless Dog, is een middelgroot tot groot ras dat wordt gekenmerkt door het ontbreken van vacht op het grootste deel van het lichaam. Ze hebben vaak een gladde huid, grote oren en een opvallende uitstraling. Sommige Peruaanse Naakthonden hebben echter ook een variëteit met haar, bekend als de Peruaanse Naakthond met haar.

Over het algemeen staat de Peruaanse Naakthond bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en alerte temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Dit ras heeft menselijk contact nodig en gedijt goed in nauwe interactie met hun eigenaren.

De Peruaanse Naakthond heeft, vanwege het ontbreken van vacht, specifieke zorgbehoeften. Ze kunnen gevoeliger zijn voor zonlicht en kou, dus bescherming tegen extreme weersomstandigheden is belangrijk. Regelmatig baden en het aanbrengen van zonnebrandcrème op de blootgestelde huid zijn vaak onderdeel van de verzorging.

De Peruaanse Naakthond kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij eigenaren die bereid zijn tijd te besteden aan de specifieke zorgbehoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk. Training en positieve interactie helpen bij het bevorderen van een evenwichtig gedrag.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen