Honden Rassen

Perro Dogo Mallorquin

Perro Dogo Mallorquin

De Perro Dogo Mallorquin, ook bekend als de Mallorcaanse Mastiff, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot zijn oorsprong op het eiland Mallorca, dat deel uitmaakt van Spanje. Gedurende vele eeuwen heeft dit krachtige ras zijn sporen verdiend als een veelzijdige werkhond. Oorspronkelijk gefokt voor taken zoals veedrijven, bewaking en jagen, speelde de Perro Dogo Mallorquin een cruciale rol in het boerenleven op het eiland. Met de evolutie van de samenleving groeide ook de waardering voor deze hond als een toegewijde metgezel en een indrukwekkend huisdier.

Officiële naam : Perro Dogo Mallorquin
Andere namen : Ca de Bou, Mallorcaanse Mastiff, Mallorcaanse Dog
Oorsprong : Spanje, met name het eiland Mallorca

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Perro Dogo Mallorquin gekenmerkt door specifieke fysieke kenmerken die het ras definiëren:

 • Hoofd: Het hoofd is massief en krachtig, met een brede schedel en duidelijk gedefinieerde stop.
 • Ogen: Donker van kleur, middelgroot en expressief.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig van vorm, hoog aangezet en hangend.
 • Lichaam: Krachtig en gespierd, met een rechte rug en diepe borst.
 • Vacht: Kort en dicht, met een gladde textuur. Toegestane kleuren zijn vaak gestroomd of beige.
 • Grootte: De ideale schofthoogte varieert volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-58 cm
Gewicht
30-39 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
52-55 cm
Gewicht
27-36 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht en Gespierdheid: De Perro Dogo Mallorquin straalt kracht en gespierdheid uit, wat zijn oorspronkelijke werkgerelateerde taken weerspiegelt.
 • Beschermend Instinct: Met een sterk beschermend instinct is dit ras vaak waakzaam en betrouwbaar als bewaker van huis en gezin.
 • Intelligentie: Deze honden staan bekend om hun intelligentie, waardoor ze goed reageren op training.
 • Aanpassingsvermogen: De Perro Dogo Mallorquin past zich goed aan verschillende leefomstandigheden aan, mits hij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt.
 • Loyaliteit: Ze zijn uiterst loyaal aan hun gezin en vormen sterke banden met degenen die voor hen zorgen.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerdheid: De Perro Dogo Mallorquin straalt zelfverzekerdheid uit zonder agressief te zijn, wat resulteert in een evenwichtig temperament.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie zijn deze honden vriendelijk tegenover familie en vrienden, maar kunnen ze wat voorbehoud tonen tegenover vreemden.
 • Speelsheid: Ondanks hun imposante uiterlijk hebben ze vaak een speelse kant en genieten ze van interactie met hun menselijke metgezellen.
 • Gehoorzaamheid: Een goed getrainde Perro Dogo Mallorquin is gehoorzaam en reageert positief op consistente, positieve trainingstechnieken.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn wat tips voor het verzorgen van je Perro Dogo Mallorquin op verschillende gebieden:

Het is belangrijk om de individuele behoeften van je hond in overweging te nemen en te zorgen voor regelmatige, liefdevolle aandacht. Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifieke zorgadviezen die zijn afgestemd op de gezondheid en levensfase van je Perro Dogo Mallorquin.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Perro Dogo Mallorquin, ook bekend als de Mallorcaanse Mastiff, is een krachtige en imposante hond. Zoals bij veel grote rassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Dit zijn aandoeningen waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl, inclusief geschikte lichaamsbeweging, kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 2. Gewichtsbeheersing: Door hun grote formaat kunnen Perro Dogo Mallorquin-honden gevoelig zijn voor overgewicht. Overgewicht kan de belasting van de gewrichten vergroten en gezondheidsproblemen veroorzaken. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 3. Huidaandoeningen: Door hun korte vacht zijn sommige individuen vatbaar voor huidaandoeningen. Regelmatige inspectie en reiniging kunnen helpen om huidproblemen te voorkomen.

 4. Entropion: Deze aandoening, waarbij de oogleden naar binnen krullen, kan bij sommige grote hondenrassen voorkomen, inclusief de Perro Dogo Mallorquin. Het kan oogirritatie veroorzaken en kan chirurgische correctie vereisen.

 5. Genetische aandoeningen: Zoals bij veel rashonden, kunnen er specifieke genetische aandoeningen zijn waar deze honden vatbaar voor zijn. Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

 6. Gedragsproblemen: Vanwege hun beschermende en territoriale aard, is het belangrijk om voldoende socialisatie en training te bieden om ongewenst gedrag te voorkomen. Vroegtijdige socialisatie is vooral belangrijk bij grote rassen.

 7. Hittegevoeligheid: Grote hondenrassen hebben vaak meer moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur, vooral bij warm weer. Zorg voor voldoende schaduw, water en vermijd intense fysieke activiteit tijdens hete dagen.

 8. Regelmatige veterinaire controles: Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg zijn van vitaal belang voor het welzijn van de Perro Dogo Mallorquin.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle individuen van het ras dezelfde gezondheidsproblemen zullen ervaren, en een gezonde levensstijl, goede voeding en regelmatige veterinaire zorg dragen bij aan het welzijn van deze imposante honden.

De Perro Dogo Mallorquin is niet alleen een indrukwekkende werkhond maar ook een liefdevolle metgezel met kenmerkende fysieke en gedragskenmerken. Deze eigenschappen maken hem geschikt voor verschillende levensstijlen, variërend van actieve gezinnen tot individuen die op zoek zijn naar een betrouwbare metgezel.

De geschiedenis van de

Perro Dogo Mallorquin

De Perro Dogo Mallorquin, ook bekend als de Majorcaanse Mastiff of Mallorcaanse Dog, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft op het eiland Mallorca, dat deel uitmaakt van de Balearen in Spanje. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Perro Dogo Mallorquin:

Oorsprong op Mallorca: De Perro Dogo Mallorquin is ontstaan op het eiland Mallorca, waar het ras werd gefokt voor verschillende taken, waaronder het hoeden van vee, het beschermen van eigendommen en als waakhond.

Werken met vee: Het ras werd vaak gebruikt om vee te hoeden en te beschermen tegen roofdieren. De Perro Dogo Mallorquin staat bekend om zijn kracht en moed, waardoor hij effectief kon optreden als een herders- en beschermingshond.

Jagen: Naast hun rol als herdershond werden sommige Perro Dogo Mallorquin-honden ook gebruikt voor de jacht. Ze werden ingezet bij het vangen en vasthouden van groot wild, waaronder everzwijnen.

Kenmerken: Het ras staat bekend om zijn imposante verschijning, krachtige lichaamsbouw en stevige spieren. Ze hebben een korte vacht en kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder brindle, fawn en zwart.

Rasstandaard en erkenning: De Perro Dogo Mallorquin heeft een officiële rasstandaard die zijn uiterlijke kenmerken en temperament definieert. Het ras wordt erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de Real Sociedad Canina de España (Koninklijke Hondenvereniging van Spanje) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Bewaring van het ras: Gedurende de geschiedenis heeft het ras te maken gehad met enkele uitdagingen, waaronder een afname in populariteit. Inspanningen van liefhebbers en fokkers hebben echter geholpen om het ras te behouden en te promoten.

Gebruik als gezelschapshond: Hoewel de Perro Dogo Mallorquin oorspronkelijk werd gefokt voor werkende doeleinden, is het ras tegenwoordig ook geliefd als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun toewijding aan hun gezin, hun beschermende aard en hun loyale karakter.

Huidige status: De Perro Dogo Mallorquin blijft een zeldzaam ras, maar er zijn inspanningen om het aantal fokkers te vergroten en het bewustzijn van het ras te vergroten. Het wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, intelligentie en sterke werkethiek.

De geschiedenis van de Perro Dogo Mallorquin weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als werkende hond op het eiland Mallorca. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen gewaardeerd om zijn werkvaardigheden, maar ook als een trouwe metgezel in diverse huishoudens.

Perro Dogo Mallorquin
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Perro Dogo Mallorquin

De Perro Dogo Mallorquin is een grote, krachtige hond met een gespierde en goed geproportioneerde bouw. Ze hebben een korte vacht en staan ​​bekend om hun indrukwekkende verschijning. Dit ras is van oorsprong afkomstig uit Mallorca, Spanje, en werd traditioneel gebruikt voor het hoeden van vee en als waakhond.

Over het algemeen staat de Perro Dogo Mallorquin bekend om zijn evenwichtige en rustige temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin, en van nature waakzaam. Dit ras is doorgaans vriendelijk, zelfverzekerd en kan goed overweg met kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn.

De korte vacht van de Perro Dogo Mallorquin vereist niet veel verzorging. Regelmatige lichaamsbeweging is echter belangrijk om hun spieren gezond te houden. Sociale interactie en training zijn essentieel, vooral vanwege hun beschermende instincten.

De Perro Dogo Mallorquin kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die ervaring hebben met grote en beschermende rassen. Ze zijn vaak toegewijd aan hun eigenaren en kunnen goede waakhonden zijn. Vroege socialisatie en consistente training zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen