Honden Rassen

Grand Bleu de Gascogne

Grand Bleu de Gascogne

De Grand Bleu de Gascogne is een oude Franse hondenras dat zijn naam dankt aan de regio Gascogne in Zuidwest-Frankrijk, waar het ras zijn oorsprong heeft. Het ras is ontstaan uit kruisingen van oude Franse jachthonden en wordt al eeuwenlang gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. De Grand Bleu de Gascogne staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen, waardoor hij een waardevolle partner is voor jagers in verschillende terreinen.

Officiële naam : Grand Bleu de Gascogne
Andere namen : Grote Blauwe Gascoigne Hond
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Grand Bleu de Gascogne de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is lang met een lichte welving en een goed gemarkeerde stop.
 • Oren: De oren zijn lang, smal, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: De ogen zijn groot, donker, en hebben een zachte expressie.
 • Lichaam: Het lichaam is lang, gespierd en goed geproportioneerd, met een diepe borst en sterke rug.
 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en heeft de kenmerkende blauwe “speckling” (spikkels).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-72 cm
Gewicht
35-40 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
62-68 cm
Gewicht
30-35 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Grand Bleu de Gascogne zijn:

 • Reukvermogen: Deze honden staan bekend om hun buitengewone reukvermogen, wat hen uitstekende speurders maakt.
 • Stem: Ze hebben een diepe, kenmerkende blaf, vooral tijdens de jacht, wat hen geschikt maakt voor het volgen van sporen.
 • Uithoudingsvermogen: De Grand Bleu de Gascogne heeft een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan lange afstanden afleggen.
 • Jachtpassie: Gefokt voor de jacht, vertonen ze een sterke passie en vastberadenheid bij het najagen van prooien.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze sociaal zijn met andere honden en mensen.
 • Intelligentie: Ze hebben een scherpe geest en zijn in staat om zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.
 • Toegewijd: De Grand Bleu de Gascogne kan toegewijd zijn aan zijn gezin en eigenaar.
 • Energiek: Vanwege hun jachtachtergrond hebben ze voldoende lichaamsbeweging nodig en gedijen ze goed bij actieve bezigheden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Grand Bleu de Gascogne is een grote, langharige jachthond met een vriendelijk en volgzaam karakter. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Grand Bleu de Gascogne:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Grand Bleu de Gascogne een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Grand Bleu de Gascogne is een groot hondenras met een opvallende blauwe vacht. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee je rekening kunt houden bij dit ras:

 1. Gewrichtsproblemen: Zoals veel grote hondenrassen kunnen Grand Bleu de Gascognes vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie. Zorg voor een uitgebalanceerde voeding en vermijd overmatige belasting van de gewrichten, vooral tijdens de groeifase.

 2. Oorverzorging: Honden met hangende oren, zoals de Grand Bleu de Gascogne, hebben een verhoogd risico op oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 3. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten beïnvloeden en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 4. Ooggezondheid: Net als bij andere rassen is regelmatige controle van de ogen belangrijk. Let op tekenen van irritatie, roodheid of andere afwijkingen.

 5. Tandheelkundige zorg: Besteed aandacht aan de tandgezondheid door regelmatig tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeelgoed om tandplak te verminderen.

 6. Vachtverzorging: De Grand Bleu de Gascogne heeft een korte, dichte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen helpt echter bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond.

 8. Training en socialisatie: Grand Bleu de Gascognes zijn intelligente honden die profiteren van consistente training en vroege socialisatie. Dit helpt ongewenst gedrag te voorkomen en zorgt voor een goed aangepaste volwassen hond.

 9. Voldoende lichaamsbeweging: Dit ras heeft een actieve aard en heeft voldoende lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd in een veilige omgeving zijn essentieel om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.

 10. Dierenartscontroles: Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor het monitoren van de algehele gezondheid van je Grand Bleu de Gascogne en het detecteren van eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium.

Het is belangrijk om de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Grand Bleu de Gascogne te begrijpen en de zorg daarop af te stemmen. Door regelmatige aandacht te besteden aan gezondheid, voeding, lichaamsbeweging en sociale interactie, kun je bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je hond.

De Grand Bleu de Gascogne is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een trouwe metgezel voor degenen die bereid zijn te voorzien in zijn specifieke behoeften en temperament.

De geschiedenis van de

Grand Bleu de Gascogne

De Grand Bleu de Gascogne is een Frans hondenras dat bekend staat om zijn grootte, elegantie en uitstekende jachtvaardigheden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Grand Bleu de Gascogne:

Oorsprong: De oorsprong van de Grand Bleu de Gascogne gaat terug tot de Middeleeuwen in de regio Gascogne, in het zuidwesten van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen van lokale Franse brakken en andere bloedhonden.

Functie: De Grand Bleu de Gascogne werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. De honden werden vaak gebruikt in meutes om het wild op te sporen en te volgen.

Kenmerken: De Grand Bleu de Gascogne is een grote, krachtige hond met een elegante uitstraling. Ze hebben een kenmerkende blauwe vacht, lange oren die tot ver voorbij de neus reiken, en een expressieve, melancholische uitdrukking.

Erkenning: Het ras werd erkend door de Société Centrale Canine (de Franse kennelclub) en kreeg later ook erkenning van andere internationale kennelclubs. Het kreeg zijn naam “Grand Bleu” vanwege de blauwe vacht en “Gascogne” vanwege de regio waar het ras ontstond.

Populaire jachthond: De Grand Bleu de Gascogne werd populair als jachthond, vooral onder Franse edelen en koninklijke hoven. Het ras werd gewaardeerd om zijn vermogen om zelfstandig te werken en het spoor van groot wild te volgen over lange afstanden.

Behoud en internationale verspreiding: Ondanks enkele uitdagingen tijdens de Franse Revolutie en andere periodes van politieke onrust, bleef de Grand Bleu de Gascogne voortbestaan dankzij toegewijde fokkers. In de loop van de tijd verspreidde het ras zich internationaal en werd het gewaardeerd door jachtenthousiastelingen over de hele wereld.

Tegenwoordig wordt de Grand Bleu de Gascogne nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond, vooral in Frankrijk. Het ras wordt ook erkend als een toegewijde metgezel met een vriendelijk en sociaal karakter.

Grand Bleu de Gascogne
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Grand Bleu de Gascogne

De Grand Bleu de Gascogne staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en kalmte karakter. Ze zijn vaak sociaal met mensen en andere huisdieren. Dit ras kan ook onafhankelijk zijn, dus het is belangrijk om consistente training te bieden.

De Grand Bleu de Gascogne is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze hebben een sterke prooidrift en genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen en rennen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om verveling te voorkomen.

Over het algemeen gaat de Grand Bleu de Gascogne goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen geduldig en speels zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Toch is toezicht belangrijk, aangezien elk dier individuele variaties heeft.

De vacht van de Grand Bleu de Gascogne heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk voor hun algehele welzijn.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen