Honden Rassen

Faraohond

Faraohond

De Faraohond, ook bekend als de Podenco Faro, heeft een oude geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. Het is een van de oudste hondenrassen ter wereld en heeft zich ontwikkeld in het Middellandse Zeegebied, vooral op de eilanden Malta en Gozo. Afbeeldingen van honden die lijken op de Faraohond zijn te vinden in oude Egyptische kunstwerken en graven, wat aantoont dat het ras een langdurige relatie met de mensheid heeft. Door de jaren heen heeft de Faraohond zijn unieke kenmerken behouden en blijft hij een gewaardeerd gezelschapsdier en jachthond in verschillende delen van de wereld.

Officiële naam : Faraohond
Andere namen : Podenco Faro, Cirneco dell'Etna
Oorsprong : Italië (Sicilië)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Faraohond gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Droog, licht convex (hol), met goed gemarkeerde stop.
 • Oren: Groot en puntig, rechtopstaand en naar voren gedragen.
 • Ogen: Amandelvormig en expressief, amberkleurig.
 • Lichaam: Slank en gespierd, met een diepe borst en rechte rug.
 • Vacht: Kort en dicht, vaak met een gladde textuur.
 • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte die varieert volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-64 cm
Gewicht
10-12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42-60 cm
Gewicht
8-10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegante Bouw: De Faraohond heeft een elegante en sierlijke bouw, met goed gedefinieerde spieren.
 • Uithoudingsvermogen: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende uithoudingsvermogen en snelheid, wat het tot een effectieve jachthond maakt.
 • Aangepast aan het Klimaat: Dankzij zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied is de Faraohond goed aangepast aan warme klimaten en heeft hij vaak weinig onderhoud aan zijn korte vacht.
 • Onafhankelijkheid: Het is een zelfstandige hond met een sterk jachtinstinct, waardoor het vaak goed gedijt bij eigenaren die begrijpen hoe ze met deze eigenschappen moeten omgaan.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Faraohond is intelligent en kan snel leren, maar kan ook een onafhankelijke streak hebben.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en loyaal naar zijn familie, maar kan voorzichtig zijn tegenover vreemden.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de Faraohond goed overweg met andere huisdieren en kinderen.
 • Actief: Een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
 • Jachtinstinct: Het jachtinstinct is vaak sterk aanwezig, dus het is belangrijk om hen voldoende mentale stimulatie te bieden en hen te trainen om in verschillende situaties gehoorzaam te zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Faraothond op verschillende gebieden:

Houd er rekening mee dat elke hond uniek is, dus pas de verzorging aan op de individuele behoeften van je Faraothond. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgadviezen afgestemd op de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Faraothond, ook bekend als de Podenco Faro, is een oud hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Portugal. Over het algemeen staat het bekend als een gezond ras, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Faraothond. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl, inclusief gepaste lichaamsbeweging, kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor oogziekten, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Dentaal Problemen: Zoals veel hondenrassen zijn Faraothonden vatbaar voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen om deze problemen te voorkomen.

 4. Huidaandoeningen: De korte vacht van de Faraothond vereist niet veel verzorging, maar regelmatige inspectie van de huid is belangrijk. Ze kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, en het is belangrijk om te letten op tekenen van irritatie, infecties of allergieën.

 5. Gewichtsbeheersing: Faraothonden zijn van nature actief en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om hun gewicht te controleren om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid van gewrichten en organen kan beïnvloeden.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Faraothond. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond.

 7. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Faraothond is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Gedragsproblemen: Faraothonden zijn intelligente en actieve honden. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

Als eigenaar van een Faraothond is het belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je hond en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Faraohond is een intrigerend ras met een rijke geschiedenis en unieke kenmerken die het tot een gewaardeerd lid van veel gezinnen maken. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit prachtige ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Faraohond

De Faraohond, ook wel bekend als de Podenco Faraón, is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Egypte. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Faraohond:

Oude oorsprong: De Faraohond is een van de oudste hondenrassen ter wereld, en het wordt vaak geassocieerd met het oude Egypte. Afbeeldingen en sculpturen van honden die sterk lijken op de Faraohond zijn te vinden op oude Egyptische artefacten, wat aantoont dat het ras al duizenden jaren oud is.

Jachtgebruik: De Faraohond werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht in de woestijnachtige gebieden van Egypte. Het ras werd gebruikt voor het opsporen, achtervolgen en vangen van wild, waaronder hazen en andere kleine dieren.

Kenmerken van de Faraohond: Het ras staat bekend om zijn slanke en elegante uiterlijk. Faraohonden hebben lange, dunne poten, een langgerekt lichaam en een opvallend hoofd met grote oren. Ze hebben meestal een korte, glanzende vacht.

Verspreiding naar andere regio’s: Door de eeuwen heen zijn Faraohonden verspreid naar verschillende delen van de wereld. Ze werden niet alleen gewaardeerd om hun jachtvaardigheden, maar ook om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Erkenning: In de moderne tijd werd de Faraohond officieel erkend als een hondenras. Het ras kreeg erkenning bij verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Variëteiten: Er zijn verschillende variëteiten van de Faraohond, waaronder de kortharige Faraohond en de langharige Faraohond. Beide variëteiten delen echter vergelijkbare jachtprestaties en temperamentkenmerken.

Gebruik in de moderne tijd: Hoewel de Faraohond zijn oorspronkelijke rol als jachthond heeft behouden, wordt het ras tegenwoordig ook vaak gehouden als gezelschapshond. Faraohonden staan bekend om hun levendige en vriendelijke aard.

Behoud van het ras: Ondanks hun oude oorsprong en geschiedenis hebben Faraohonden soms te maken gehad met bedreigingen voor hun voortbestaan. Fokkers en liefhebbers hebben zich echter ingezet voor het behoud en de promotie van het ras.

De geschiedenis van de Faraohond weerspiegelt zijn rol als een jachthond in de oude Egyptische samenleving. Het ras heeft zich aangepast aan verschillende regio’s en heeft zich ontwikkeld tot een gewaardeerde metgezel in de moderne tijd.

Faraohond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Faraohond

De Faroërhond, ook bekend als de Pharaoh Hound, is een middelgrote hond met een slanke en gespierde bouw. Ze hebben een korte, glanzende vacht die meestal kastanjebruin is. Het ras staat bekend om zijn opvallende oren, elegante uitstraling en levendige verschijning.

Over het algemeen staat de Faroërhond bekend om zijn vriendelijke, intelligente en speelse temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk naar hun gezin en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Faroërhonden zijn energiek en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om aan hun behoeften te voldoen.

De Faroërhond heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel, en ze gedijen goed bij actieve bezigheden. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk, en training moet consequent en positief zijn.

De Faroërhond kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en interactie. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining te bieden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen