Honden Rassen

Epagneul Picard

Epagneul Picard

De Epagneul Picard, ook wel bekend als de Picardische Spaniël, heeft zijn wortels in Frankrijk en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Dit levendige en energieke ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht, voornamelijk op klein wild zoals vogels. Zijn naam komt van de regio Picardië, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Door de jaren heen heeft de Epagneul Picard zich niet alleen bewezen als een uitstekende jachthond, maar ook als een toegewijde metgezel voor gezinnen, waar het zijn charmante persoonlijkheid en behendigheid laat zien.

Officiële naam : Epagneul Picard
Andere namen : Picardy Spaniel
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Epagneul Picard gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Middelgroot, enigszins langwerpig met een duidelijke stop en een goed ontwikkelde snuit.
 • Oren: Hangend, goed bevederd en vast tegen het hoofd gedragen.
 • Ogen: Groot, rond, en expressief met een donkere kleur.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Halflang, golvend en zijdeachtig, met een lichte bevedering op de oren en de achterkant van de poten.
 • Grootte: Middelgroot, met een ideale schofthoogte volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-58 cm
Gewicht
20-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-58 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtvaardigheden: De Epagneul Picard staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, met een scherp reukvermogen en goede behendigheid.
 • Energiek: Een zeer energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal tevreden te blijven.
 • Vachtverzorging: Hoewel de vacht halflang is, vereist deze niet veel onderhoud, maar moet wel regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin, waardoor het een uitstekende metgezel is.
 • Intelligentie: De Epagneul Picard is intelligent en leergierig, wat zorgt voor een goede trainbaarheid.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Een liefdevol en aanhankelijk ras dat sterk gehecht is aan zijn familie.
 • Sociaal: Goed met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.
 • Waakzaam: Natuurlijk waakzaam en alert, waardoor het een goede waakhond is.
 • Gehoorzaam: Met de juiste training reageren Epagneul Picards goed op gehoorzaamheidsopdrachten.
 • Actief: Houdt van activiteiten en kan goed presteren in hondensporten zoals behendigheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Epagneul Picard op verschillende gebieden:

Elke hond is uniek, dus pas de verzorging aan op de individuele behoeften van je Epagneul Picard. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgadviezen afgestemd op de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Epagneul Picard, ook bekend als de Picardische Spaniël, is een oud Frans hondenras dat voornamelijk wordt gebruikt voor de jacht. Over het algemeen is dit ras bekend om zijn vriendelijke aard en is het over het algemeen robuust en gezond. Net als bij elk hondenras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Dit zijn aandoeningen waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen en kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Epagneul Picard. Goede voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Oorproblemen: Vanwege hun hangende oren kunnen Epagneul Picards vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige inspectie en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 4. Gewichtsbeheersing: Net als bij veel andere rassen is het belangrijk om het gewicht van de Epagneul Picard te controleren en ervoor te zorgen dat ze een gezond dieet krijgen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 5. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Epagneul Picard. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond, vooral rekening houdend met hun activiteitenniveau.

 6. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Epagneul Picard is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Epagneul Picard is meestal van gemiddelde lengte en vereist regelmatig borstelen om klitten en matten te voorkomen. Aandacht voor vachtverzorging kan helpen bij het behoud van een gezonde huid en vacht.

 8. Beweging: Epagneul Picards zijn actieve honden en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen.

Zoals bij elk hondenras is het belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je Epagneul Picard en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Epagneul Picard is een veelzijdig ras met uitstekende jachtkwaliteiten en een charmante persoonlijkheid. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Epagneul Picard

De Epagneul Picard, ook bekend als de Picardische Spaniël, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Epagneul Picard:

Oorsprong in Frankrijk: De Epagneul Picard is ontstaan in de Picardië-regio van Frankrijk. Het ras werd gefokt als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het assisteren bij de jacht op verschillende soorten wild, waaronder vogels.

Jachtkwaliteiten: Zoals veel spaniëlrassen, werd de Epagneul Picard gefokt vanwege zijn uitstekende jachtkwaliteiten. Ze werden gebruikt om wild op te sporen, te apporteren en de jager bij te staan tijdens de jacht, vooral in dichtbegroeide gebieden.

Kenmerken: Het ras heeft kenmerkende eigenschappen, waaronder een compacte bouw, een goed gevormd hoofd, en lange, hangende oren. De vacht is meestal lang en zijdeachtig, en de kleuren variëren, maar kunnen bijvoorbeeld wit met bruin of zwart zijn.

Veelzijdigheid: Naast hun rol als jachthond werden Epagneul Picards vaak gewaardeerd vanwege hun veelzijdigheid. Ze konden zich goed aanpassen aan verschillende terreinen en waren behendig in zowel water als op het land.

Populaire jachthond: Gedurende de geschiedenis was de Epagneul Picard populair bij jagers in Frankrijk, die het ras waardeerden vanwege zijn werkethiek en betrouwbaarheid tijdens de jacht.

Modern behoud en erkenning: In de moderne tijd hebben liefhebbers zich ingezet voor het behoud van de Epagneul Picard. Het ras werd erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik als gezelschapshond: Hoewel de Epagneul Picard zijn jachtcapaciteiten heeft behouden, wordt het ras tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Zeldzaamheid: Ondanks hun geschiedenis als populaire jachthonden, blijft de Epagneul Picard een relatief zeldzaam ras. Liefhebbers werken eraan om het ras te behouden en meer bekendheid te geven.

De geschiedenis van de Epagneul Picard weerspiegelt zijn rol als een toegewijde jachthond in de Franse traditie. Het ras heeft zich echter ook aangepast aan moderne behoeften en wordt gewaardeerd als een veelzijdige metgezel.

Epagneul Picard
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Epagneul Picard

De Epagneul Picard is een middelgroot tot groot hondenras met een elegante en goed geproportioneerde bouw. Ze hebben een dichte, middellange vacht die vaak wit is met bruine vlekken. Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke uitdrukking, levendigheid en alertheid.

Over het algemeen staat de Epagneul Picard bekend om zijn vriendelijke, toegewijde en intelligente temperament. Ze zijn vaak alert en hebben een goede werkmentaliteit. Dit ras kan goed overweg met gezinsleden en gedijt goed in een gezinssfeer.

De Epagneul Picard heeft een middellange vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de vacht te borstelen om klitten te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor hun fysieke en mentale welzijn. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn ook belangrijk.

De Epagneul Picard kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan interactie en lichaamsbeweging. Ze zijn vaak vriendelijk naar kinderen en andere huisdieren, maar zoals bij elk ras, is vroege socialisatie belangrijk. Training helpt bij het beheren van hun energie en intelligentie.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen