Honden Rassen

Duitse Langhaar Pointer

Duitse-Langhaar-Pointer

De Duitse Langhaar Pointer, ook bekend als de Deutscher Langhaariger Vorstehhund, is ontstaan in Duitsland en is een veelzijdige jachthond die bekend staat om zijn vermogen om zowel op het land als in het water te werken. De oorsprong van het ras gaat terug tot het begin van de 19e eeuw, toen fokkers begonnen met het ontwikkelen van een pointer die geschikt was voor zowel de veldjacht als de waterjacht.

Officiële naam : Duitse Langhaar Pointer
Andere namen : Deutscher Langhaariger Vorstehhund
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Langhaar Pointer de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Matig lang, krachtig, met een goed ontwikkelde voorsnuit en een kenmerkende stop.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, en hangend tegen het hoofd.

 • Lichaam: Krachtig en evenredig, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Matig lang, dicht, en recht, met een waterbestendige ondervacht.

 • Kleur: Leverkleurig (eenkleurig of met witte aftekeningen).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–70 cm
Gewicht
25–32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–66 cm
Gewicht
25–32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Langhaar Pointer zijn:

 • Jachtkwaliteiten: Deze pointers zijn uitstekende jachthonden, bekwaam in zowel het opsporen als het apporteren van wild.

 • Intelligentie: Ze staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende taken.

 • Energiek: Duitse Langhaar Pointers hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie en vereisen regelmatige lichaamsbeweging.

 • Waterliefhebbers: Door hun waterbestendige vacht en zwemvaardigheden zijn ze zeer geschikt voor de jacht in waterrijke gebieden.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk: Deze pointers hebben vaak een sterke band met hun eigenaar en gedijen goed in een gezinsomgeving.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 • Zelfverzekerd: Ze vertonen vaak een zelfverzekerde aard, wat hen tot betrouwbare werkhonden maakt.

 • Toegewijd: Duitse Langhaar Pointers zijn toegewijd aan hun taak en zullen hard werken om hun eigenaar tevreden te stellen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Langhaar Pointer is een veelzijdige jachthond met een prachtige langharige vacht. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Duitse Langhaar Pointer een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Langhaar Pointer, ook bekend als de Duitse Langhaar, is een veelzijdige jachthond die wordt gewaardeerd om zijn uithoudingsvermogen en vaardigheden op het gebied van jacht en retriever. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel grote hondenrassen, kan de Duitse Langhaar gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Regelmatige veterinaire controles en gezonde lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij sommige individuen. Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Oogproblemen: Sommige Duitse Langharen kunnen gevoelig zijn voor erfelijke oogproblemen. Reguliere oogcontroles door een dierenarts zijn belangrijk om mogelijke problemen vroegtijdig te detecteren.

 4. Oorverzorging: Door de hangende oren kunnen Duitse Langharen vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om problemen te voorkomen.

 5. Vachtverzorging: De vacht van de Duitse Langhaar is lang en dicht en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten negatief beïnvloeden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Lichaamsbeweging: Duitse Langharen zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en mogelijkheden om te rennen.

 8. Voeding: Een voeding die is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Duitse Langhaar is essentieel. Raadpleeg de dierenarts voor advies over het juiste dieet.

 9. Training en socialisatie: Duitse Langharen zijn intelligente honden die goed reageren op training. Ze hebben ook sociale interacties nodig om goed aangepast te zijn aan verschillende situaties.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Duitse Langhaar te monitoren en samen te werken met een dierenarts om ervoor te zorgen dat eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig worden aangepakt. Daarnaast is het essentieel om een gezonde levensstijl te handhaven door een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de algehele welzijn van de hond.

De Duitse Langhaar Pointer is een veelzijdige metgezel voor actieve eigenaren, vooral degenen die betrokken zijn bij de jacht en andere buitenactiviteiten. Ze bieden niet alleen uitstekende werkprestaties, maar ook loyaliteit en genegenheid in het gezin.

De geschiedenis van de

Duitse Langhaar Pointer

De Duitse Langhaar, ook bekend als de Duitse Langhaarige Staande Hond of de German Longhaired Pointer, is een veelzijdige jachthond die bekend staat om zijn uitstekende reukvermogen en vaardigheden op het gebied van zowel het opsporen als het ophalen van wild. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Duitse Langhaar Pointer:

Oorsprong: De oorsprong van de Duitse Langhaar Pointer kan worden herleid tot Duitsland in de 19e eeuw. Het ras werd ontwikkeld door fokkers die een veelzijdige jachthond wilden creëren die zowel kon wijzen als apporteren.

Fokdoel: Fokkers selecteerden honden die al goede jachteigenschappen hadden en kruisten ze met andere rassen, waaronder waarschijnlijk de Spaanse Pointer, Engelse Setter en de Pointer. Het doel was om een hond te creëren die geschikt was voor verschillende jachtomstandigheden.

Kenmerken: De Duitse Langhaar Pointer heeft een middelgrote tot grote gestalte en een dichte, waterbestendige vacht. Ze hebben hangende oren en een elegante uitstraling. De vacht kan zowel effen als gespikkeld zijn.

Jachtkwaliteiten: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en veelzijdigheid op het gebied van de jacht. Ze zijn bekwaam in het opsporen van wild en hebben de vaardigheid om het op te halen nadat het is geschoten.

Erkenning: De Duitse Langhaar Pointer werd officieel erkend als een ras in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw. Het ras heeft sindsdien internationale erkenning gekregen.

Populariteit: Dit ras werd al snel populair bij jagers in Duitsland en andere delen van de wereld vanwege zijn betrouwbaarheid, werkethiek en vriendelijke temperament.

Veelzijdigheid: Naast hun rol als jachthond hebben Duitse Langhaar Pointers zich bewezen als gewaardeerde gezinshonden. Ze zijn loyaal, intelligent en hebben een sterke band met hun eigenaren.

De geschiedenis van de Duitse Langhaar Pointer benadrukt het belang van het fokken van honden met de juiste jachteigenschappen om een veelzijdige en betrouwbare jachthond te creëren. Het ras blijft vandaag de dag zowel populair als succesvol in zowel de jacht als het gezinsleven.

Duitse-Langhaar-Pointer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Langhaar Pointer

De Duitse Langhaar Pointer staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en evenwichtige karakter. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin, gemakkelijk te trainen en hebben een uitstekend jachtinstinct. Ze zijn over het algemeen sociaal en gaan goed om met kinderen en andere huisdieren.

De Duitse Langhaar Pointer is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen, actief spel en de mogelijkheid om vrij te rennen in een veilige omgeving dragen bij aan hun welzijn.

Over het algemeen gaat de Duitse Langhaar Pointer goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn vaak geduldig en sociaal, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn.

De vacht van de Duitse Langhaar Pointer is middellang tot lang en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen. Daarnaast kunnen de oren regelmatige controle en reiniging nodig hebben.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen