Honden Rassen

Drentse Patrijshond

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond, oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het ras is ontstaan als een veelzijdige jachthond, specifiek gefokt voor de jacht op patrijzen in de Drentse provincie. Door zorgvuldige fokkerij en selectie ontwikkelde de Drentse Patrijshond zich tot een uitstekende metgezel voor jagers, bekend om zijn intelligentie en veelzijdigheid in het veld.

Officiële naam : Drentse Patrijshond
Andere namen : Drent, Dutch Partridge Dog
Oorsprong : Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Drentse Patrijshond de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is evenredig met de rest van het lichaam, en de snuit is iets korter dan de schedel.

 • Ogen: Expressieve ogen, meestal donker van kleur.

 • Vacht: De vacht is middellang, dicht en recht, met bevedering op de oren, benen, buik en staart. De kleuren variëren van wit met oranje platen tot wit met bruine platen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55–63 cm
Gewicht
20–25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53–61 cm
Gewicht
18–23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtpassie: De Drentse Patrijshond staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en passie voor het volgen en vinden van wild.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor het geschikt is voor verschillende taken naast de jacht.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn Drentse Patrijshonden vriendelijk, aanhankelijk en sociaal. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Uithoudingsvermogen: Met een goed uithoudingsvermogen gedijen deze honden goed in actieve omgevingen en genieten ze van regelmatige lichaamsbeweging.

Temperament en Gedrag

 • Energiek: De Drentse Patrijshond is energiek en geniet van buitenspellen en activiteiten. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om verveling te voorkomen.

 • Loyaal: Ze vormen sterke banden met hun gezin en zijn loyaal aan hun eigenaren.

 • Vriendelijk: Over het algemeen hebben Drentse Patrijshonden een vriendelijk en evenwichtig temperament, wat hen tot uitstekende gezelschapshonden maakt.

 • Alert: Van nature waakzaam, zijn ze alert op hun omgeving, waardoor ze goede waakhonden zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Drentse Patrijshond is een veelzijdige en energieke jachthond. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Drentse Patrijshond gezond, gelukkig en goed aangepast blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Drentse Patrijshond is over het algemeen een gezond en robuust ras. Net als bij elk hondenras kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Drentse Patrijshond:

 1. Heupdysplasie: Zoals veel middelgrote tot grote rassen, kan de Drentse Patrijshond vatbaar zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij sommige individuen. Het is belangrijk om de groei van de pup te volgen en ervoor te zorgen dat deze niet te snel gaat.

 3. Oogproblemen: Sommige Drentse Patrijshonden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde oogproblemen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Periodieke oogcontroles zijn van belang om dergelijke problemen vroegtijdig op te sporen.

 4. Huidaandoeningen: Drentse Patrijshonden hebben een dichte vacht, en regelmatige verzorging is belangrijk om huidproblemen, zoals hotspots, te voorkomen. Controleer regelmatig op tekenen van irritatie of infectie.

 5. Gewichtsbeheer: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Drentse Patrijshond te beheren. Overgewicht kan de belasting op de gewrichten vergroten en leiden tot andere gezondheidsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel.

 6. Oorproblemen: Drentse Patrijshonden hebben hangende oren, wat ze gevoeliger kan maken voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen bij het voorkomen van infecties.

 7. Beweging en mentale stimulatie: Drentse Patrijshonden zijn actieve en intelligente honden die regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en uitdagingen om te voorkomen dat ze zich vervelen.

 8. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het belangrijk om zich bewust te zijn van mogelijke genetische aandoeningen en samen te werken met een dierenarts om de gezondheid van de fokhonden te waarborgen.

Voor een Drentse Patrijshond is regelmatige veterinaire controle, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Het is ook van belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren.

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om te zorgen voor voldoende mentale en fysieke stimulatie voor de Drentse Patrijshond, evenals consistente training en positieve sociale ervaringen.

De geschiedenis van de

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond, ook wel bekend als de Drent, is een Nederlands hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Drentse Patrijshond:

Oorsprong: De Drentse Patrijshond vindt zijn oorsprong in Nederland, met name in de provincie Drenthe. Het ras wordt al eeuwenlang gebruikt als veelzijdige jachthond voor zowel vogelwild als klein wild.

Jachthond: Het belangrijkste doel van de Drentse Patrijshond was oorspronkelijk de jacht. Ze werden gefokt om te werken met jagers bij het opsporen, vasthouden en ophalen van wild, zoals patrijzen. Het ras werd gewaardeerd om zijn intelligentie, uithoudingsvermogen en vriendelijke karakter.

Kenmerken: De Drentse Patrijshond is een middelgrote hond met een elegant maar stevig lichaam. Ze hebben een kenmerkende oranje-rode vacht met witte aftekeningen, waaronder vaak een plaat op het hoofd. De oren zijn hoog aangezet en hangend.

Ontwikkeling: Door de eeuwen heen hebben fokkers de Drentse Patrijshond ontwikkeld tot een hond met uitstekende jachteigenschappen. Ze staan bekend om hun goede neus, gehoorzaamheid en veelzijdigheid in verschillende soorten terreinen.

Populariteit: Hoewel de Drentse Patrijshond altijd een gewaardeerde jachthond is geweest, werd het ras gedurende bepaalde perioden in de geschiedenis minder algemeen gezien. Tijdens de 20e eeuw hebben toegewijde fokkers echter gewerkt aan het behoud en de promotie van het ras.

Erkenning: De Drentse Patrijshond werd in 1943 officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Het ras werd later internationaal erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Veelzijdigheid: Naast hun oorspronkelijke rol als jachthonden, hebben Drentse Patrijshonden zich ook bewezen in andere activiteiten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en als gezelschapshonden.

Huidige status: Vandaag de dag wordt de Drentse Patrijshond nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond en als een liefdevolle metgezel. Het ras wordt gekenmerkt door zijn evenwichtige temperament en veelzijdige vaardigheden.

De geschiedenis van de Drentse Patrijshond weerspiegelt zijn rol als een traditionele jachthond in Nederland en de inzet van fokkers om het ras te behouden en te promoten als een veelzijdige metgezel.

Drentse Patrijshond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond staat bekend om zijn vriendelijke, zachtaardige en intelligente temperament. Ze zijn vaak levendig en actief, maar ook evenwichtig en aanhankelijk. Dit ras is goed met kinderen en andere huisdieren, waardoor het een uitstekende gezinshond is.

Ja, de Drentse Patrijshond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, spelen en mentale stimulatie. Een omgeving waar ze kunnen bewegen en hun energie kunnen uiten, draagt bij aan hun welzijn.

Over het algemeen zijn Drentse Patrijshonden intelligent en trainbaar. Ze hebben een natuurlijke neiging om hun baasjes te plezieren, waardoor training vaak plezierig is. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed. Begin de training op jonge leeftijd voor het beste resultaat.

De vacht van een Drentse Patrijshond is middellang en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig de oren en tanden en verzorg ze indien nodig. Over het algemeen heeft dit ras geen intensieve verzorging nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen