Honden Rassen

Berger des Picard

Berger-des-Picard

De Berger des Picards, ook wel bekend als de Picardische Herdershond, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de regio Picardië in Noord-Frankrijk. Het wordt verondersteld te dateren uit de middeleeuwen, waar het werd gefokt als een herdershond om vee te hoeden en te beschermen. De Berger des Picards staat bekend om zijn vastberadenheid en intelligentie, eigenschappen die hem door de eeuwen heen hebben geholpen bij het uitvoeren van diverse taken op de boerderij.

Officiële naam : Berger des Pyrénées
Andere namen : Pyrenean Shepherd
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Berger des Picards wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont kenmerken die bijdragen aan zijn rol als herdershond:

 • Vacht: Halflang, ruw en dicht, met een stugge textuur die bescherming biedt tegen weersinvloeden.
 • Kleur: Overwegend grijs, met tinten van fawn en rode nuances.
 • Hoofd: Krachtig en licht wigvormig, met een duidelijke stop.
 • Ogen: Donker van kleur en expressief.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
40-54 cm
Gewicht
8-14 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
40-54 cm
Gewicht
7-13kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Krachtig Lichaam: De Berger des Picards heeft een krachtig, gespierd lichaam met een rechte rug en goed ontwikkelde ledematen.
 • Behendigheid: Het ras staat bekend om zijn behendigheid, wat essentieel is voor het effectief hoeden van vee en het uitvoeren van andere taken op de boerderij.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Berger des Picards is intelligent en leergierig, waardoor hij snel opdrachten oppikt.
 • Zelfstandigheid: Het ras kan zelfstandig denken en handelen, een eigenschap die het nuttig maakt bij het hoeden van vee.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, wat het ras geschikt maakt als waakhond.
 • Loyaliteit: Dit ras staat bekend om zijn sterke band met zijn gezin en is vaak loyaal aan zijn eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Berger des Picard op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Berger des Picard hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Berger des Picards, ook bekend als de Picardische Herdershond, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Zoals bij elk ras kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Berger des Picards:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat tot mobiliteitsproblemen kan leiden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie voordat er gefokt wordt.

 2. Oogproblemen: Sommige Berger des Picards kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich niet normaal ontwikkelen. Het testen van de ouderdieren op deze aandoening is ook belangrijk.

 4. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel andere hondenrassen moeten Berger des Picards een gezond gewicht behouden om de belasting van de gewrichten te verminderen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

 5. Dermatitis: Vanwege hun dikke vacht kunnen Berger des Picards gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige verzorging, inclusief borstelen en baden, is belangrijk.

 6. Gebitsproblemen: Net als bij veel hondenrassen moeten Berger des Picards regelmatig hun tanden laten controleren en poetsen om tandvleesaandoeningen en tandbederf te voorkomen.

 7. Gedragsproblemen: Deze honden zijn intelligent en hebben mentale stimulatie nodig. Het gebrek aan mentale uitdaging kan leiden tot verveling en destructief gedrag.

 8. Doofheid: Zoals bij veel honden, kan doofheid voorkomen bij Berger des Picards. Fokkers kunnen testen uitvoeren op gehoorproblemen, dus het is belangrijk om bij de aanschaf met een gerenommeerde fokker samen te werken.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Berger des Picards aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Berger des Picards is een veelzijdige herdershond met sterke werkethiek en eigenschappen die hem geschikt maken voor verschillende taken op de boerderij. Daarnaast is het een toegewijde metgezel voor gezinnen die op zoek zijn naar een actieve en loyale hond.

De geschiedenis van de

Berger des Picard

De Berger des Picards, ook bekend als de Picardische Herdershond, is een oud herdersras dat zijn oorsprong vindt in de regio Picardië in het noorden van Frankrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Berger des Picards:

Oorsprong in Picardië: De Berger des Picards komt oorspronkelijk uit de regio Picardië, die bekend staat om zijn landelijke omgeving en agrarische activiteiten. Het ras werd gebruikt als herdershond voor het hoeden en bewaken van vee, vooral schapen.

Herdersrol: Het belangrijkste doel van de Berger des Picards was traditioneel om kuddes te hoeden en te beschermen. Deze honden werden gewaardeerd om hun vastberadenheid, intelligentie en behendigheid in het omgaan met het gevarieerde terrein van de regio.

Kenmerkend uiterlijk: De Berger des Picards heeft een middelgroot tot groot formaat met een krachtig en goed gespierd lichaam. Ze hebben een vierkante bouw, rechtopstaande oren en een karakteristieke ruwe vacht die recht omhoog staat.

Selectieve fok: Gedurende de geschiedenis werd er selectief gefokt om de Berger des Picards aan te passen aan de specifieke taken als herdershond. De nadruk lag niet alleen op fysieke kenmerken, maar ook op eigenschappen zoals intelligentie en werklust.

Oorlogsperiode: Tijdens oorlogsperioden, zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog, namen veel Berger des Picards deel aan verschillende oorlogsinspanningen, waaronder het dienen als boodschappers en zoek- en reddingshonden.

Erkenning en rasstandaard: De Berger des Picards werd erkend als een officieel ras in Frankrijk. De rasstandaard werd ontwikkeld om de gewenste kenmerken van het ras te beschrijven en te behouden.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel de traditionele rol als herdershond is afgenomen, wordt de Berger des Picards nog steeds gewaardeerd als een actieve en intelligente metgezel. Ze zijn betrokken bij verschillende hondensporten en activiteiten, waaronder gehoorzaamheid en behendigheid.

Karakter en eigenschappen: De Berger des Picards staat bekend om zijn waakzaamheid, intelligentie en vastberadenheid. Ze hebben een vriendelijk karakter en zijn loyaal aan hun gezin.

De geschiedenis van de Berger des Picards illustreert zijn oorspronkelijke rol als herdershond in de agrarische regio van Picardië en zijn evolutie tot een veelzijdige metgezel in moderne tijden.

Berger-des-Picard
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Berger des Picard

De Berger des Picard staat bekend om zijn levendige, intelligente en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak alert, moedig en toegewijd aan hun gezin. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een goed afgeronde hond te hebben.

Berger des Picards zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Twee tot drie uur per dag wandelen, spelen en andere fysieke activiteiten kunnen helpen om aan hun energiebehoeften te voldoen.

De vacht van een Berger des Picard is ruw en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Baden moeten beperkt blijven tot wanneer het echt nodig is om de natuurlijke oliën van de vacht te behouden.

Ja, Berger des Picards kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze zijn meestal tolerant ten opzichte van kinderen en vormen sterke banden met hun gezin. Vroege socialisatie met kinderen is echter belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen