Honden Rassen

Belgische Herdershond Tervuren

Belgische Herdershond Tervuren

De Belgische Herdershond Tervuren, een van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond, heeft zijn oorsprong in het Belgische dorp Tervuren. Deze herdershonden werden aanvankelijk gefokt voor het hoeden van vee en het bewaken van boerderijen in het begin van de 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ingezet in verschillende taken, waaronder koerierswerk en het opsporen van gewonden. Door hun intelligentie en veelzijdigheid werden ze al snel gewaardeerde werkhonden en gezelschapsdieren.

Officiële naam : Belgian Shepherd Tervuren
Andere namen : Tervurense Herder
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent de Belgische Herdershond Tervuren en heeft specifieke kenmerken vastgesteld:

 • Vacht: Langharig, recht en dicht met een dikke ondervacht.
 • Kleur: Rood met een zwart masker, orendek, en een tip van de staart.
 • Hoofd: Wigvormig, met een platte schedel.
 • Ogen: Amandelvormig en donker van kleur.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Tervuren staat bekend om zijn elegante verschijning en atletische bouw.
 • Behendigheid: Natuurlijke behendigheid maakt de Tervuren geschikt voor activiteiten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, waardoor ze goede waakhonden zijn.
 • Uithoudingsvermogen: Het ras heeft een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan langdurige fysieke activiteiten aan.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Tervuren is zeer intelligent en reageert goed op training.
 • Toewijding: Ze zijn toegewijd aan hun gezin en hechten zich sterk aan hun eigenaar.
 • Energiek: Een actieve hond die dagelijkse lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie nodig heeft.
 • Sociaal: Goed gesocialiseerd kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Beschermend: Het beschermende instinct maakt hen geschikt als waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Belgische Herdershond Tervuren op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Belgische Herdershond Tervuren hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Belgische Herdershond Tervuren is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Belgische Herdershond Tervuren:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Zorg ervoor dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie voordat er gefokt wordt.

 2. Elleboogdysplasie: Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Net als bij heupdysplasie is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op deze aandoening.

 3. Oogproblemen: Belgische Herdershonden Tervuren kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij dit ras. De oorzaken van epilepsie zijn complex, en het is belangrijk om met een dierenarts samen te werken voor de juiste diagnose en behandeling.

 5. Thyreoïdeproblemen: Hypothyreoïdie (verminderde schildklierfunctie) kan voorkomen. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 6. Cataracten: Troebelingen in de lens van het oog die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 7. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder de Belgische Herdershond Tervuren, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 8. Dermatitis: De vacht van de Tervuren vereist regelmatige verzorging. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals dermatitis.

 9. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel rassen hebben Tervuren de neiging om snel overgewicht te ontwikkelen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Belgische Herdershond Tervuren is een prachtige en veelzijdige metgezel met sterke werkethiek en toewijding aan zijn eigenaar. Met de juiste training en sociale interactie gedijen ze goed in actieve gezinnen waar ze betrokken worden bij verschillende activiteiten.

De geschiedenis van de

Belgische Herdershond Tervuren

De Belgische Herdershond Tervuren, vaak kortweg de Tervuren genoemd, is een van de vier variëteiten van Belgische Herdershonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Belgische Herdershond Tervuren:

Oorsprong in België: De Tervuren is genoemd naar het Belgische dorp Tervuren, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Het is een van de variëteiten van de Belgische Herdershond, samen met de Groenendael, de Malinois en de Laekenois.

Functie als herdershond: Net als de andere Belgische Herdershonden, werd de Tervuren oorspronkelijk gefokt als herdershond voor het hoeden van vee. Ze werden gewaardeerd om hun intelligentie, behendigheid en toewijding aan het uitvoeren van taken op de boerderij.

Selectieve fok: In de late 19e en vroege 20e eeuw werd er selectief gefokt om de gewenste eigenschappen van de Tervuren te versterken. Fokkers richtten zich niet alleen op uiterlijke kenmerken, maar ook op het vermogen van de honden om effectief te werken.

Erkenning en rasstandaard: De Tervuren werd officieel erkend als een aparte variëteit van de Belgische Herdershond in 1892. Rasstandaarden werden ontwikkeld om de specifieke fysieke en temperamentkenmerken van het ras te beschrijven.

Oorlogsinspanningen: Tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden Belgische Herdershonden, waaronder de Tervuren, als werkhonden en boodschappers aan het front. Hun loyaliteit en trainbaarheid maakten hen waardevolle actoren in oorlogsinspanningen.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun oorspronkelijke rol als herdershond zijn Tervuren-honden tegenwoordig populair als gezelschapshonden en worden ze vaak ingezet in hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en speuren.

Karakter en eigenschappen: De Tervuren staat bekend om zijn intelligentie, waakzaamheid, energie en loyaliteit. Het zijn actieve honden die houden van fysieke en mentale uitdagingen.

De geschiedenis van de Belgische Herdershond Tervuren illustreert de veelzijdigheid en toewijding van het ras, van zijn oorsprong als herdershond tot zijn rol als gewaardeerde gezelschapshond en werkhond in moderne tijden.

Belgische Herdershond Tervuren-
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Belgische Herdershond Tervuren

De Belgische Herdershond Tervuren staat bekend om zijn intelligentie, waakzaamheid en levendige aard. Ze zijn vaak actief, alert en hebben een sterke werkethiek. Deze honden hebben doorgaans een sterke band met hun gezin en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Ja, Belgische Herdershonden Tervuren zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Voldoende beweging is belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Ja, Belgische Herdershonden Tervuren zijn over het algemeen intelligent en trainbaar. Ze hebben vaak een sterke wil en reageren goed op positieve, beloningsgerichte training. Ze kunnen geschikt zijn voor verschillende hondensporten en gehoorzaamheidstaken. Vroege socialisatie is belangrijk voor een goed aangepast gedrag.

De vacht van een Belgische Herdershond Tervuren is lang en dicht en vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan gebieden zoals achter de oren en onder de poten. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen