Honden Rassen

Belgische Herdershond Laekenois

Belgische Herdershond Laekenois

De Belgische Herdershond Laekenois, vaak aangeduid als de Laekense Herder, is een van de vier varianten van de Belgische Herdershond en wordt erkend voor zijn unieke uiterlijk en uitstekende herderskwaliteiten. De Laekenois is genoemd naar het kasteel van Laeken, waar deze herdershond oorspronkelijk werd gefokt. Het ras heeft een rijke geschiedenis als veelzijdige werkhond en gezelschapsdier.

Officiële naam : Belgian Shepherd Laekenois
Andere namen : Laekense Herder, Laekense Herdershond
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Belgische Herdershond Laekenois wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont specifieke kenmerken:

 • Vacht: Ruwe, harde vacht met een warrige uitstraling en een dichte ondervacht.
 • Kleur: Meestal roodachtig met variaties in intensiteit.
 • Hoofd: Elegant, met rechtopstaande oren en een ovaalvormige schedel.
 • Ogen: Amandelvormig en donker van kleur.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-66  cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Werkethiek: De Laekenois staat bekend om zijn sterke werkethiek en wordt vaak gebruikt in gehoorzaamheid, speuren en andere hondensporten.
 • Vachtverzorging: Vereist regelmatige verzorging vanwege de ruwe vacht. Borstelen helpt om klitten te voorkomen.
 • Beschermend Instinct: Natuurlijke waakzaamheid maakt hen uitstekende waakhonden voor huis en gezin.
 • Intelligentie: Ze behoren tot de slimste hondenrassen en leren snel nieuwe commando’s.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Laekenois is zeer toegewijd aan zijn gezin en vormt sterke banden met zijn eigenaar.
 • Energiek: Van nature energiek en vereist dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.
 • Trainbaar: Hun hoge intelligentie maakt ze trainbaar, maar consistente en positieve training is essentieel.
 • Beschermend: Laekenois heeft een beschermend instinct, wat hen tot uitstekende gezinshonden maakt.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Belgische Herdershond Laekenois op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Belgische Herdershond Laekenois hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Belgische Herdershond Laekenois is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Belgische Herdershond Laekenois:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken. Zorg ervoor dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie voordat er gefokt wordt.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij Belgische Herdershonden Laekenois. Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen.

 3. Oogproblemen: Sommige Belgische Herdershonden Laekenois kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij Belgische Herdershonden Laekenois. Hoewel de oorzaken complex zijn, kan het erfelijkheid spelen. Een dierenarts kan helpen bij het beheer van epilepsie.

 5. Thyreoïdeproblemen: Hypothyreoïdie (een verminderde schildklierfunctie) kan voorkomen bij Belgische Herdershonden Laekenois. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 6. Cataracten: Dit zijn troebelingen in de lens van het oog die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 7. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder de Belgische Herdershond Laekenois, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 8. Dermatitis: De vacht van de Belgische Herdershond Laekenois vereist regelmatige verzorging. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals dermatitis.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Belgische Herdershond Laekenois aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Belgische Herdershond Laekenois is een veelzijdige en toegewijde metgezel met uitstekende werkkwaliteiten. Met de juiste opvoeding en zorg kan deze hond een waardevol lid van het gezin zijn.

De geschiedenis van de

Belgische Herdershond Laekenois

De Belgische Herdershond Laekenois is een van de vier variëteiten van Belgische Herdershonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Belgische Herdershond Laekenois:

Oorsprong in België: De Belgische Herdershond Laekenois, vaak kortweg de Laekenois genoemd, stamt uit België. Het ras is vernoemd naar het Kasteel van Laeken, de koninklijke residentie van de Belgische koninklijke familie, waar vroege fokactiviteiten plaatsvonden.

Variëteiten van Belgische Herdershonden: De Laekenois is een van de vier officieel erkende variëteiten van de Belgische Herdershond, samen met de Groenendael, de Tervueren en de Malinois. Elk van deze variëteiten verschilt in vachttype en kleur.

Functie als herdershond: Net als de andere Belgische Herdershonden werd de Laekenois oorspronkelijk gefokt als herdershond, met name voor het hoeden van vee. Deze honden werden gewaardeerd om hun intelligentie, behendigheid en toewijding aan hun taken op de boerderij.

Fokkerij in Laeken: Vroege fokactiviteiten van de Laekenois vonden plaats in de regio rond het Kasteel van Laeken, waar koningin Marie Henriette in de 19e eeuw betrokken was bij het fokken van Belgische Herdershonden.

Variatie in vacht: De Laekenois onderscheidt zich door zijn ruwe, ruwharige vacht. De vacht is doorgaans hard, droog en warrig. De kleur varieert, maar meestal heeft de Laekenois een mengsel van roodbruine en grijze tinten.

Erkenning en rasstandaard: De Belgische Herdershond Laekenois werd officieel erkend als een aparte variëteit in 1897. Rasstandaarden werden vastgesteld om de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkenmerken van het ras te beschrijven.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun oorspronkelijke rol als herdershond worden Laekenois-honden tegenwoordig ook gewaardeerd in andere taken, zoals speuren, gehoorzaamheid, behendigheid en als gezelschapshonden.

Karakter en eigenschappen: De Laekenois staat bekend om zijn intelligentie, waakzaamheid en toewijding aan zijn gezin. Het zijn actieve honden die graag mentaal en fysiek worden uitgedaagd.

De geschiedenis van de Belgische Herdershond Laekenois illustreert zijn oorspronkelijke rol als herdershond en zijn aanpassing aan verschillende taken in moderne tijden.

Belgische Herdershond Laekenois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Belgische Herdershond Laekenois

De Belgische Herdershond Laekenois staat bekend om zijn waakzaamheid, intelligentie en levendige aard. Ze zijn vaak alert, actief en hebben een sterke werkethiek. Deze honden hebben over het algemeen een sterke band met hun gezin en kunnen voorzichtig zijn met vreemden.

Ja, Belgische Herdershonden Laekenois zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Fysieke en mentale stimulatie is belangrijk om hen tevreden te houden en ongewenst gedrag te voorkomen.

Ja, Belgische Herdershonden Laekenois zijn vaak intelligent en trainbaar. Ze hebben een natuurlijke neiging tot gehoorzaamheid en kunnen goed presteren in verschillende takken van hondensport. Positieve, beloningsgerichte training en vroege socialisatie zijn belangrijk voor hun ontwikkeling.

De vacht van een Belgische Herdershond Laekenois is ruw en dicht. Ze vereisen regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan gebieden zoals achter de oren en onder de poten. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen