Honden Rassen

Belgische Herdershond Groenendael

Belgische-Herdershond-Groenendael

De Belgische Herdershond Groenendael, vaak eenvoudigweg Groenendael genoemd, is een van de vier varianten van de Belgische Herdershond. Het ras is vernoemd naar het Belgische dorp Groenendaal, waar in de late 19e eeuw de beroemde fokker Nicolas Rose zijn kennel had. De Groenendael, ontstaan uit dezelfde voorouders als de Tervuerense, Mechelse, en Laekense herdershonden, werd oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee en het bewaken van eigendommen. Vanwege hun intelligentie en behendigheid werden ze later ook gebruikt als politie- en legerhonden.

Officiële naam : Belgian Shepherd Groenendael
Andere namen : Groenendaeler
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Belgische Herdershond Groenendael wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont specifieke kenmerken:

 • Vacht: Langharig, dicht, en recht met een wollige ondervacht.
 • Kleur: Zwart, met eventueel kleine witte markeringen op de borst en tenen.
 • Hoofd: Elegant en goed geproportioneerd.
 • Ogen: Amandelvormig en donkerbruin.
 • Oren: Driehoekig, rechtopstaand, en alert gedragen.
 • Staart: Laag aangezet, reikt minstens tot het spronggewricht, en heeft een lichte curve.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Wendbaarheid: De Groenendael staat bekend om zijn wendbaarheid en atletisch vermogen.
 • Elegantie: Met een elegante verschijning straalt dit ras kracht en gratie uit.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Groenendael is uitzonderlijk intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor hij geschikt is voor verschillende taken en disciplines.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, maakt de Groenendael een uitstekende waakhond die zijn gezin beschermt.
 • Energiek: Dit ras heeft veel energie en vereist dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Loyaliteit: Groenendaels hechten zich sterk aan hun gezin en tonen een diepe loyaliteit.
 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Groenendaels zijn over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kinderen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Belgische Herdershond Groenendael op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Belgische Herdershond Groenendael hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Belgische Herdershond Groenendael is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Belgische Herdershond Groenendael:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Dit kan pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie voordat er gefokt wordt.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij Belgische Herdershonden Groenendael. Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen.

 3. Oogproblemen: Sommige Belgische Herdershonden Groenendael kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij Belgische Herdershonden Groenendael. Hoewel de oorzaken complex zijn, kan het erfelijkheid spelen. Een dierenarts kan helpen bij het beheer van epilepsie.

 5. Thyreoïdeproblemen: Hypothyreoïdie (een verminderde schildklierfunctie) kan voorkomen bij Belgische Herdershonden. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 6. Cataracten: Dit zijn troebelingen in de lens van het oog die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 7. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder de Belgische Herdershond Groenendael, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 8. Dermatitis: De dikke vacht van de Belgische Herdershond Groenendael vereist regelmatige verzorging. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals dermatitis.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Belgische Herdershond Groenendael aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Belgische Herdershond Groenendael is niet alleen een toegewijde werkhond, maar ook een liefdevol gezinslid. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor verschillende activiteiten, van gehoorzaamheid tot behendigheid, en hun sterke band met hun eigenaren maakt hen tot loyale metgezellen.

De geschiedenis van de

Belgische Herdershond Groenendael

De Belgische Herdershond Groenendael, vaak kortweg de Groenendael genoemd, is een van de vier variëteiten van Belgische Herdershonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Belgische Herdershond Groenendael:

Oorsprong in België: De Belgische Herdershond Groenendael komt oorspronkelijk uit België, en het ras is genoemd naar het dorp Groenendaal, waar een fokkerij met deze honden werd opgericht.

Variëteiten van Belgische Herdershonden: De Belgische Herdershond is onderverdeeld in vier variëteiten op basis van hun vachttype en kleur. Deze variëteiten zijn de Groenendael (langharig, zwart), de Tervueren (langharig, rood met zwart masker), de Malinois (kortharig) en de Laekenois (ruwharig).

Fokdoel: De Groenendael, net als de andere variëteiten van de Belgische Herdershond, werd gefokt als herdershond om vee te hoeden. Het ras werd gewaardeerd om zijn intelligentie, behendigheid en toewijding aan zijn taak.

Fokkerij in Groenendaal: In het begin van de 20e eeuw was er een beroemde fokkerij in Groenendaal, beheerd door Nicolas Rose. Deze fokkerij had een significante invloed op de ontwikkeling van de Belgische Herdershond Groenendael als een aparte variëteit.

Wereldoorlogen: Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden Belgische Herdershonden, waaronder de Groenendael, ingezet als diensthonden in verschillende militaire taken, zoals boodschappen overbrengen, bewaking en zoek- en reddingswerk.

Erkenning: Het ras werd in 1959 officieel erkend door de American Kennel Club (AKC). De Groenendael heeft sindsdien erkenning gekregen van andere internationale hondenverenigingen.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun oorspronkelijke rol als herdershond zijn Groenendael-honden vandaag de dag populair als werkhonden in diverse taken, zoals gehoorzaamheid, behendigheid, speuren, en als gezelschapshonden.

Karakter en eigenschappen: De Belgische Herdershond Groenendael staat bekend om zijn intelligentie, alertheid, behendigheid en loyaliteit. Het zijn energieke honden die gedijen op lichamelijke en mentale uitdagingen.

De geschiedenis van de Belgische Herdershond Groenendael weerspiegelt zijn oorsprong als herdershond en zijn evolutie tot een veelzijdige en geliefde metgezel in moderne tijden.

Belgische-Herdershond-Groenendael
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Belgische Herdershond Groenendael

De Belgische Herdershond Groenendael staat bekend om zijn intelligentie, toewijding en waakzaamheid. Ze zijn vaak actief, energiek en alert. Deze honden hebben een sterke band met hun gezin en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze hebben een taakgerichte aard en kunnen goed presteren in gehoorzaamheid en werkhondenactiviteiten.

Ja, Belgische Herdershonden Groenendael zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Daarnaast gedijen ze goed in mentaal uitdagende taken en trainingsactiviteiten. Voldoende beweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Ja, Belgische Herdershonden Groenendael zijn over het algemeen intelligent en trainbaar. Ze hebben vaak een sterke wil en gedijen goed bij positieve, beloningsgerichte training. Sociale interactie en vroege socialisatie zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende situaties en mensen.

De vacht van een Belgische Herdershond Groenendael is lang en dicht, en het vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan gebieden zoals achter de oren en onder de poten. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen