Honden Rassen

Belgische Griffons

Border-Terriër

De Belgische Griffon, ook wel bekend als de Brabançon, is een klein ras met een rijke geschiedenis. Ontstaan in België, werden deze honden oorspronkelijk gefokt om boerderijen en stallen vrij te houden van ongedierte. De Brabançon is een van de drie varianten van de Belgische Griffon, samen met de Brussels Griffon en de Petit Brabançon. Het ras heeft een lange geschiedenis als gezelschapshond voor stadsbewoners en heeft in de loop der jaren zijn unieke persoonlijkheid behouden.

Officiële naam : Belgian Griffon Bruxellois
Andere namen : Brussels Griffon
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Belgische Griffon, erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder rood, zwart, zwart en tan, of elk van deze kleuren met een beetje wit.
 • Hoofd: Rond en groot in verhouding tot het lichaam.
 • Ogen: Groot, rond, en donker.
 • Oren: Klein, hoog aangezet, en rechtopstaand.
 • Staart: Meestal gecoupeerd, hoog aangezet.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
18-20 cm
Gewicht
3-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
18-20 cm
Gewicht
3-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Unieke Uitstraling: De Belgische Griffon staat bekend om zijn unieke gezichtsuitdrukking en karakteristieke baard, wat hen een charmante uitstraling geeft.
 • Drie Varianten: Er zijn drie varianten van de Belgische Griffon: de Brussels Griffon met een ruwe vacht, de Gladharige Brussels Griffon, en de Petit Brabançon met een gladde vacht.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Ondanks hun stoere uiterlijk zijn Belgische Griffons liefdevolle metgezellen.
 • Sociaal: Over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden en andere huisdieren.
 • Waakzaamheid: Ze zijn alert en kunnen dienen als waakhonden door hun gezin te waarschuwen voor ongewone geluiden.
 • Intelligentie: Slimme honden die gemakkelijk te trainen zijn, vooral met positieve versterking.
 • Gehechtheid: Hecht zich sterk aan hun eigenaren en gedijt goed in gezinsomgevingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Belgische Griffons op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Belgische Griffons hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Belgische Griffon is een klein hondenras dat bekend staat om zijn levendige persoonlijkheid en unieke uiterlijk. Hoewel het over het algemeen een gezond ras is, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Ademhalingsproblemen: Net als veel andere kleine rassen, kan de Belgische Griffon gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen vanwege de platte snuit. Dit kan leiden tot snurken, moeite met ademhalen en andere ademhalingsproblemen. Zorg voor een koel en goed geventileerd leefgebied.

 2. Gebitsproblemen: Kleine hondenrassen hebben vaak problemen met het gebit, waaronder tandbederf en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals poetsen en tandheelkundige controles, is belangrijk.

 3. Oogproblemen: Belgische Griffons kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals traanbuisobstructie, hoornvlieszweren en ooginfecties. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 4. Huidproblemen: Door hun korte vacht kunnen Belgische Griffons gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder irritaties, allergieën en schimmelinfecties. Regelmatig borstelen en baden kan helpen de huid gezond te houden.

 5. Patellaire luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Dit komt vaker voor bij kleine rassen, en het is belangrijk om de hond regelmatig te laten controleren op deze aandoening.

 6. Gewichtsbeheer: Kleine rassen hebben de neiging om snel overgewicht te ontwikkelen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

 7. Stressgevoeligheid: Belgische Griffons hebben vaak een sterke band met hun eigenaar en kunnen gevoelig zijn voor stressvolle situaties. Een rustige en ondersteunende omgeving is belangrijk voor hun welzijn.

 8. Warmtegevoeligheid: Vanwege hun platte snuit kunnen Belgische Griffons gevoelig zijn voor hitte. Vermijd intense fysieke activiteit op warme dagen en zorg voor voldoende schaduw en water.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Belgische Griffon is een fantastische metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een compacte hond met een groot hart. Hun vriendelijke aard en unieke verschijning maken hen geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Belgische Griffons

De Belgische Griffon, een klein hondenras met een opvallend uiterlijk, heeft een geschiedenis die teruggaat tot het 19e-eeuwse België. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Brussels Griffon:

Oorsprong in België: De Belgische Griffon is ontstaan in Brussel, België, in de 19e eeuw. Het ras is het resultaat van kruisingen tussen verschillende kleine Belgische hondenrassen, waaronder de Affenpinscher, de Belgische straathond, en kleine terriërs.

Rasvariëteiten: Er zijn verschillende variëteiten binnen de Griffon-familie, waaronder de Brussels Griffon, de Belgische Griffon, de Petit Brabançon en de Brabançon. Hoewel ze enige variatie in uiterlijk vertonen, worden ze vaak gezien als varianten van dezelfde familie.

Populariteit bij de adel: In de 19e eeuw genoot de Belgische Griffon populariteit bij de Belgische adel en werd vaak gehouden als gezelschapshond. Het ras werd ook geassocieerd met koetsiers en werknemers in Brussel, die de honden gebruikten om ratten en muizen te vangen in de stallen.

Kleine gezelschapshond: Door hun kleine formaat, levendige persoonlijkheid en eigenzinnige uiterlijk werden Brussels Griffons al snel gewaardeerde gezelschapshonden, vooral in stedelijke omgevingen. Ze werden ook populair in kunst en mode, vaak afgebeeld in schilderijen en foto’s uit die tijd.

Hond van de straat: Oorspronkelijk waren de voorouders van de Belgische Griffon straathonden die zich in Brussel ophielden. Deze honden werden gekruist met kleinere rassen om het huidige type te produceren.

Amerikaanse erkenning: In het begin van de 20e eeuw werd de Belgische Griffon geïntroduceerd in de Verenigde Staten en al snel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1910.

Kenmerkende uiterlijk: De Brussels Griffon staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, waaronder een plat gezicht, grote ogen en een ruwe, dichte vacht. De honden hebben vaak een expressieve, mensachtige uitdrukking.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Belgische Griffon nog steeds gewaardeerd als een charmante gezelschapshond. Het ras wordt geassocieerd met liefdevolle toewijding aan hun eigenaren en een levendige persoonlijkheid.

De geschiedenis van de Belgische Griffon weerspiegelt zijn oorsprong als een gezelschapshond met een rijke geschiedenis in het bruisende stadsleven van Brussel.

Belgische-Griffons
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Belgische Griffons

De Belgische Griffon staat bekend om zijn levendige, aanhankelijke en alerte temperament. Ze zijn vaak speels en vol energie. Belgische Griffons kunnen ook een sterke band met hun eigenaar ontwikkelen en zijn vaak alert op hun omgeving.

Hoewel Belgische Griffons niet tot de meest actieve hondenrassen behoren, hebben ze nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig. Korte wandelingen, speeltijd en interactie met hun eigenaar helpen om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Belgische Griffons kunnen eigenzinnig zijn, maar ze hebben ook een slimme aard. Positieve versterking en geduldige training zijn belangrijk. Omdat ze een sterke band met hun eigenaar hebben, reageren ze vaak goed op beloningen en lof tijdens het trainen.

Belgische Griffons hebben vaak een ruwe of gladde vacht, afhankelijk van het individuele ras. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook de oren, nagels en tanden regelmatig voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen