Honden Rassen

Bedlington Terriër

Bedlington-Terriër

De Bedlington Terriër, genoemd naar de mijnstad Bedlington in Noordoost-Engeland, is een opvallend ras met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk gefokt voor het vangen van ongedierte in mijnen, ontwikkelde de Bedlington Terriër zich tot een veelzijdige metgezel en waakhond. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk en was in het verleden populair bij mijnwerkers en jagers vanwege zijn vastberadenheid en snelheid bij de jacht op knaagdieren.

Officiële naam : Bedlington Terriër
Andere namen : Rothbury's Terrier
Oorsprong : Engeland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bedlington Terriër wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont specifieke kenmerken:

 • Vacht: Dicht, gekruld en zijdeachtig.
 • Kleur: Leverkleurig, blauw, zandkleurig, of iedere combinatie van deze kleuren.
 • Hoofd: Lang en smal met een karakteristieke topknot op de schedel.
 • Ogen: Klein, amandelvormig en donker van kleur.
 • Oren: Laag aangezet en driehoekig, dicht tegen het hoofd gedragen.
 • Staart: Laag aangezet, dik bij de basis en dun uitlopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
38-43 cm
Gewicht
8-10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-43 cm
Gewicht
8-10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Unieke Uiterlijk: Het onderscheidende uiterlijk van de Bedlington Terriër, met zijn krullende vacht en opvallende topknot, maakt hem gemakkelijk te herkennen.
 • Snelheid en Behendigheid: Historisch gefokt voor snelheid en behendigheid, waardoor ze uitstekende jagers waren.

Temperament en Gedrag

 • Zachtaardig en Aanhankelijk: Bedlington Terriërs staan bekend om hun zachtaardige aard en genegenheid jegens hun gezin.
 • Waakzaam: Ondanks hun vriendelijke karakter zijn ze waakzaam en zullen ze hun familie waarschuwen voor ongewone geluiden.
 • Speels: Deze terriërs zijn speels en houden van actieve bezigheden.
 • Intelligent: Met hun hoge intelligentieniveau zijn Bedlington Terriërs goed te trainen, hoewel enige eigenzinnigheid mogelijk is.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kinderen, vooral als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Bedlington Terriër op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Bedlington Terriër hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Bedlington Terriërs zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Bedlington Terriërs:

 1. Kopertoxicose (koperopslagziekte): Bedlington Terriërs hebben een genetische aanleg voor kopertoxicose, waarbij overmatig koper zich ophoopt in de lever. Dit kan leiden tot leverproblemen. Een aangepast dieet met weinig koper kan worden aanbevolen voor honden die aanleg hebben voor deze aandoening.

 2. Heupdysplasie: Heupdysplasie, waarbij het heupgewricht niet goed past, kan voorkomen bij Bedlington Terriërs. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 3. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het kan kreupelheid veroorzaken en kan bij sommige Bedlington Terriërs voorkomen.

 4. Retinale atrofie: Bedlington Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA), wat leidt tot verlies van het gezichtsvermogen.

 5. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie (een verminderde schildklierfunctie) kan voorkomen bij Bedlington Terriërs. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 6. Cataracten: Net als bij veel andere rassen kunnen Bedlington Terriërs vatbaar zijn voor de ontwikkeling van cataracten, wat troebelheid in de ooglens veroorzaakt.

 7. Huidproblemen: Bedlington Terriërs hebben een specifieke vachtstructuur en huid die vatbaar kan zijn voor huidproblemen, waaronder ontstekingen en infecties. Regelmatige verzorging en reiniging van de vacht zijn belangrijk.

 8. Gewichtsbeheer: Net als veel andere hondenrassen hebben Bedlington Terriërs de neiging om overgewicht te ontwikkelen als ze niet goed worden beheerd. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Bedlington Terriër is een charmante metgezel met een opvallend uiterlijk en een vriendelijk karakter. Zijn vermogen om zowel in huiselijke omgevingen als in de buitenlucht te gedijen, maakt hem geschikt voor diverse gezinnen en levensstijlen.

De geschiedenis van de

Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër is een opvallend hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot het 19e-eeuwse Groot-Brittannië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bedlington Terriër:

Oorsprong in Engeland: De Bedlington Terriër is ontstaan in het mijnbouwgebied van Bedlington, Northumberland, Engeland, in de vroege 19e eeuw. Het ras werd gefokt voor verschillende taken, waaronder het vangen van ongedierte en het bewaken van eigendommen.

Oorspronkelijk bekend als de Rothbury Terriër: In de vroege stadia van het ras stond de Bedlington Terriër bekend als de Rothbury Terriër, vernoemd naar de Rothbury-regio in Northumberland. Het ras onderging echter naamsveranderingen voordat het de naam Bedlington Terriër kreeg.

Veelzijdige taken: De Bedlington Terriër werd gefokt om te functioneren als een veelzijdige boerderijhond. Naast het vangen van ongedierte diende het ras ook als een uitstekende jager op knaagdieren en als waakhond.

Betrokkenheid bij hondengevechten: Tijdens het 19e-eeuwse Groot-Brittannië werden Bedlington Terriërs soms betrokken bij hondengevechten. Het ras werd gewaardeerd om zijn vastberadenheid en moed, eigenschappen die hen geschikt maakten voor dergelijke gevechten.

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Bedlington Terriër werd in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld. Het ras werd officieel erkend door de Britse Kennel Club in 1877. De standaard legt de gewenste fysieke en temperamentkenmerken van het ras vast.

Uiterlijk: De Bedlington Terriër heeft een uniek uiterlijk, met een langwerpige kop, een karakteristieke bovenlijn en een krullende vacht. De vacht van de Bedlington Terriër is meestal leverkleurig, blauw of zandkleurig.

Evolutie naar gezelschapshond: Naarmate de hondengevechten afnamen, evolueerde de Bedlington Terriër tot een gewaardeerde gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en loyale karakter, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen.

Huidige status: De Bedlington Terriër is tegenwoordig nog steeds een gewaardeerd ras, zowel als gezelschapshond als in hondensporten zoals hondenshows. Het ras heeft een specifieke uitstraling en persoonlijkheid die het onderscheidt van andere terriërrassen.

De geschiedenis van de Bedlington Terriër weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als werkhond en jager, evenals zijn evolutie tot een gewaardeerde metgezel in moderne tijden.

Bedlington-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bedlington Terriër

Bedlington Terriërs staan bekend om hun vriendelijke, nieuwsgierige en levendige temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk naar hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Deze honden hebben ook een zekere onafhankelijkheid en zelfverzekerdheid.

Ondanks hun elegante uiterlijk zijn Bedlington Terriërs actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van spelen, rennen en wandelen. Regelmatige beweging draagt bij aan hun fysieke gezondheid en helpt ook om hun energie in goede banen te leiden.

Over het algemeen zijn Bedlington Terriërs intelligent en trainbaar. Ze kunnen echter een eigenzinnige kant hebben, dus een consistente en positieve trainingsaanpak is belangrijk. Socialisatie op jonge leeftijd is ook cruciaal om hen goed te laten omgaan met verschillende mensen en situaties.

Bedlington Terriërs hebben een unieke vacht die lijkt op die van een lam. Ze hebben regelmatige verzorging nodig, waaronder trimmen en plukken om de vacht in goede conditie te houden. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt. Nagels en tanden moeten ook worden verzorgd.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen