Honden Rassen

Beauceron

Beauceron

De Beauceron, ook wel bekend als de Franse herder, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het landelijke Frankrijk. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt als herdershond, voornamelijk voor het hoeden en bewaken van vee. Het ras staat bekend om zijn veelzijdigheid en intelligentie, wat het tot een gewaardeerde partner maakte voor boeren en herders in verschillende regio’s van Frankrijk. De Beauceron heeft in de loop der jaren bewezen een betrouwbare werkhond te zijn, zowel in de velden als in huishoudens.

Officiële naam : Beauceron
Andere namen : Berger de Beauce, Bas Rouge (Red Stockings)
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke richtlijnen voor het uiterlijk van de Beauceron:

 • Vacht: Kort en dicht, met een dikke ondervacht. De vacht is recht en ligt dicht tegen het lichaam.
 • Kleur: Zwart en rood, met duidelijk gemarkeerde aftekeningen op het hoofd, borst, benen en onderstaart.
 • Hoofd: Sterk en goed geproportioneerd met een vlakke schedel en een duidelijke stop.
 • Ogen: Ovaal van vorm, donkerbruin van kleur en expressief.
 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, en licht afgerond aan de uiteinden.
 • Staart: Hoog aangezet, dik aan de basis, reikt minimaal tot de hak en wordt natuurlijk gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-70 cm
Gewicht
30-45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
61-68 cm
Gewicht
30-45 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht: De Beauceron straalt kracht en spiermassa uit, wat essentieel is voor zijn rol als herdershond.
 • Intelligentie: Bekend als een zeer intelligente hond die snel leert en goed reageert op training.
 • Moedig: Van nature moedig en zelfverzekerd, waardoor het een uitstekende waakhond is.
 • Uithoudingsvermogen: Beschikt over een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan lange periodes van fysieke activiteit aan.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal: De Beauceron staat bekend om zijn loyaliteit aan zijn gezin en kan een sterke band vormen met zijn eigenaren.
 • Waakzaam: Van nature waakzaam en alert, wat hem tot een uitstekende waakhond maakt.
 • Gehoorzaam: Met de juiste training en socialisatie kan de Beauceron een gehoorzame metgezel zijn.
 • Gezinsvriendelijk: Over het algemeen vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren, vooral als hij van jongs af aan met hen wordt gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Beauceron op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Beauceron hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Beaucerons zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Beaucerons:

 1. Heupdysplasie: Dit is een veelvoorkomend probleem bij grotere rassen, waaronder de Beauceron. Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij Beaucerons. Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen.

 3. Hartproblemen: Sommige Beaucerons kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen, waaronder aortastenose. Regelmatige veterinaire controles en het monitoren van eventuele tekenen van hartaandoeningen zijn belangrijk.

 4. Hypothyreoïdie: Een verminderde schildklierfunctie kan voorkomen bij Beaucerons. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en veranderingen in de vacht. Een bloedtest kan hypothyreoïdie diagnosticeren.

 5. Oogproblemen: Beaucerons kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 6. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder de Beauceron, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie waarbij de maag zich vult met gas en draait. Het kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.

 7. Cystinurie: Deze genetische aandoening kan voorkomen bij Beaucerons en resulteert in de vorming van stenen in de urinewegen.

 8. Gewichtsbeheer: Beaucerons hebben de neiging om van eten te houden, dus het is belangrijk om hun voeding te controleren en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

 9. Gedragskenmerken: Beaucerons zijn intelligente en actieve honden die mentale en fysieke stimulatie nodig hebben. Ze hebben een sterke werkethiek en doen het goed met gehoorzaamheidstraining en taken.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Beauceron is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar ook een toegewijde en veelzijdige metgezel die goed gedijt in actieve gezinnen en landelijke omgevingen.

De geschiedenis van de

Beauceron

De Beauceron is een oud Frans herdersras dat bekend staat om zijn intelligentie, kracht en toewijding aan het hoeden van vee. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Beauceron:

Oorsprong in Frankrijk: De Beauceron, ook bekend als de Berger de Beauce of de Franse herdershond, heeft zijn oorsprong in het gebied van Beauce in Frankrijk. Het ras is ontstaan in landelijke gebieden, waar het werd gefokt voor het hoeden en bewaken van vee.

Herdershond en waker: De Beauceron werd oorspronkelijk gefokt als veelzijdige boerderijhond. Zijn taken omvatten het hoeden van vee, het bewaken van eigendommen en het beschermen van de boerderij tegen roofdieren. De Beauceron werd gewaardeerd om zijn moed en intelligentie.

Fysieke kenmerken: De Beauceron is een grote hond met een krachtige bouw. Hij heeft een korte, dichte vacht en opvallende kleurmarkeringen, waaronder zwarte of harlekijnkleurige vacht met roestbruine aftekeningen. Ze hebben een alerte uitdrukking en driehoekige oren.

Eerste erkenning: Het ras werd voor het eerst erkend in Frankrijk in de 19e eeuw. De rasstandaard werd vastgesteld om de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkenmerken van de Beauceron te beschrijven.

Gebruik in oorlogen: Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog werd de Beauceron ingezet als oorlogshond. Ze dienden als boodschappers, waakhonden en in verschillende andere rollen vanwege hun intelligentie en trainbaarheid.

Heropleving na de oorlog: Na de Tweede Wereldoorlog was het aantal Beaucerons aanzienlijk afgenomen, maar toegewijde fokkers werkten aan het herstel van het ras. In de naoorlogse periode nam de populariteit van de Beauceron toe, niet alleen in Frankrijk maar ook daarbuiten.

Huidige status: De Beauceron is vandaag de dag een gewaardeerde werkhond en gezelschapshond. Het ras wordt erkend door internationale hondenverenigingen en wordt gewaardeerd om zijn intelligentie, toewijding aan zijn eigenaar en uitstekende vaardigheden als herdershond.

De geschiedenis van de Beauceron illustreert zijn lange geschiedenis als herdershond in Frankrijk en zijn evolutie tot een veelzijdige werkhond en geliefde metgezel.

Beauceron
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Beauceron

De Beauceron staat bekend om zijn vastberaden, zelfverzekerde en intelligente temperament. Ze zijn vaak trouw aan hun gezin en hebben een beschermende aard. Beaucerons zijn over het algemeen gehoorzaam en kunnen goed overweg met kinderen, maar ze kunnen ook gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Ja, Beaucerons zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, rennen en spelen. Voldoende beweging is belangrijk om hun fysieke gezondheid en mentale welzijn te behouden. Ze hebben ook een sterke werkethiek en kunnen genieten van uitdagingen zoals gehoorzaamheidstraining.

Beaucerons zijn intelligent en trainbaar, maar ze hebben ook een onafhankelijke aard. Consistente, positieve trainingsmethoden en stevige leiderschap zijn belangrijk. Ze reageren goed op sociale interactie en hebben baat bij vroege socialisatie om hen te helpen zich aan verschillende situaties aan te passen.

De vacht van een Beauceron is kort en dicht, en ze hebben over het algemeen niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen