Honden Rassen

Bearded Collie

Bearded-Collie

De Bearded Collie, vaak liefkozend “Beardie” genoemd, heeft zijn oorsprong in Schotland en kan zijn geschiedenis terugvoeren tot de 16e eeuw. Oorspronkelijk gefokt als herdershond voor het drijven van vee, stond de Beardie bekend om zijn uitstekende vaardigheden in het bewaken en hoeden van kuddes. Door de jaren heen heeft het ras zich aangepast aan verschillende taken, waaronder het bewaken van boerderijen en het deelnemen aan hondenshows, waar het zijn unieke uitstraling en charmante persoonlijkheid tentoonspreidde.

Officiële naam : Bearded Collie
Andere namen : Beardie
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke richtlijnen voor het uiterlijk van de Bearded Collie:

 • Vacht: Lang, recht, en dicht met een zijdezachte textuur, vaak bedekt met natuurlijke golven.
 • Kleur: Verscheidenheid aan kleuren, waaronder zwart, blauw, bruin, en fawn, vaak met witte aftekeningen.
 • Hoofd: Krachtig, met platte schedel en goed gedefinieerde stop.
 • Ogen: Groot, expressief en wijd uit elkaar geplaatst.
 • Oren: Laag aangezet en bedekt met lange haren.
 • Staart: Laag aangezet, vaak naar boven gekruld en bedekt met overvloedige vacht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-56 cm
Gewicht
18-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-53 cm
Gewicht
18-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Behendigheid: Bearded Collies staan bekend om hun wendbaarheid en snelheid, waardoor ze goed presteren in verschillende hondensporten.
 • Kenmerkende Baard: De lange, ruige haren rond de snuit vormen een karakteristieke “baard” die het ras zijn naam geeft.
 • Vachtverzorging: Regelmatige vachtverzorging is essentieel om klitten te voorkomen, en veel eigenaren geven hun Beardies een herkenbare “schapensnit” voor praktisch beheer.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Bearded Collies staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 • Intelligentie: Dit ras is zeer intelligent en reageert goed op training, vooral als de training gevarieerd en leuk is.
 • Energiek: Beardies hebben een redelijke hoeveelheid energie en genieten van zowel fysieke activiteit als mentale uitdagingen.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kinderen.
 • Waakzaamheid: Hoewel vriendelijk, kunnen Bearded Collies ook waakzaam zijn, waardoor ze goede waakhonden zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Bearded Collie op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Bearded Collie hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Bearded Collies zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Bearded Collies:

 1. Oogproblemen: Bearded Collies kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA), cataracten en retinadysplasie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om vroege tekenen van problemen op te sporen.

 2. Hypothyreoïdie: Sommige Bearded Collies kunnen last hebben van hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn: gewichtstoename, lethargie en haarverlies. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 3. Heupdysplasie: Net als veel middelgrote en grote rassen kunnen Bearded Collies gevoelig zijn voor heupdysplasie. Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige stress op de heupen kunnen helpen dit probleem te voorkomen.

 4. Auto-immuunziekten: Sommige Bearded Collies kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) of auto-immuun schildklierziekte.

 5. Cystinurie: Deze genetische aandoening kan voorkomen bij Bearded Collies en resulteert in de vorming van stenen in de urinewegen. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor symptomen zoals frequent urineren of bloed in de urine zijn belangrijk.

 6. Epilepsie: Sommige Bearded Collies kunnen aanleg hebben voor epileptische aanvallen. Een dierenarts kan de juiste behandeling aanbevelen als epilepsie wordt vastgesteld.

 7. Huidproblemen: De dikke, dubbele vacht van Bearded Collies vereist regelmatige verzorging om huidproblemen te voorkomen, zoals hotspots of schimmelinfecties. Regelmatig borstelen en baden kunnen helpen de vacht gezond te houden.

 8. Gewichtsbeheer: Bearded Collies hebben de neiging om van eten te houden, dus het is belangrijk om hun voeding te controleren en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Bearded Collie is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar ook een betrouwbare metgezel met een warme persoonlijkheid. Hun aanpasbaarheid maakt ze geschikt voor zowel actieve gezinnen als individuen die op zoek zijn naar een loyale viervoeter.

De geschiedenis van de

Bearded Collie

De Bearded Collie, ook wel bekend als de Beardie, is een Schots hondenras dat bekend staat om zijn lange, golvende vacht en levendige persoonlijkheid. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bearded Collie:

Oorsprong in Schotland: De Bearded Collie stamt uit Schotland, waar het ras werd ontwikkeld als herdershond voor het hoeden van vee, met name schapen. Het exacte ontstaan van het ras is niet goed gedocumenteerd, maar het wordt verondersteld dat de voorouders van de Bearded Collie werden gebruikt door Schotse herders eeuwen geleden.

Herdershond: De Bearded Collie werd gefokt om vee te hoeden in de Schotse hooglanden. Ze waren vooral bekwaam in het hoeden van schapen in ruw terrein, en hun dikke vacht bood bescherming tegen de Schotse weersomstandigheden.

Kenmerkende vacht: Het ras staat bekend om zijn dubbele vacht met een zachte, dikke ondervacht en een buitenste vacht die recht of licht golvend is. De karakteristieke baard, die het ras zijn naam geeft, is een opvallend kenmerk.

Eerste vermeldingen: Hoewel de Bearded Collie al eeuwen bestond, werden de eerste officiële vermeldingen van het ras pas gedaan in de vroege 20e eeuw. In 1912 werd het ras voor het eerst tentoongesteld op een hondenshow in Schotland.

Populariteit in de Verenigde Staten: De Bearded Collie werd voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de jaren 1950. Het ras kreeg geleidelijk aan meer bekendheid en populariteit, vooral onder hondenliefhebbers die de levendige aard en het unieke uiterlijk van de Beardie waardeerden.

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Bearded Collie werd in 1959 officieel erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk. Het ras werd later erkend door andere belangrijke hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC).

Gebruik in moderne tijden: Terwijl de Bearded Collie oorspronkelijk werd gefokt voor herding, wordt het ras tegenwoordig ook gewaardeerd als een gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en speelse karakter, waardoor ze goede metgezellen zijn voor actieve gezinnen.

De geschiedenis van de Bearded Collie illustreert zijn oorspronkelijke rol als herdershond in Schotland en zijn transformatie tot een geliefde metgezel in moderne tijden.

Bearded-Collie
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bearded Collie

Bearded Collies staan bekend om hun vrolijke, vriendelijke en actieve temperament. Ze zijn vaak intelligent, speels en sociaal. Deze honden hebben een enthousiaste aard en zijn vaak loyaal aan hun gezin. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Bearded Collies zijn actieve honden en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere fysieke activiteiten. Voldoende beweging helpt hen mentaal en fysiek gezond te blijven.

Over het algemeen zijn Bearded Collies intelligent en trainbaar. Ze kunnen echter ook eigenzinnig zijn, dus een consistente en positieve trainingsaanpak is belangrijk. Vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat ze zich goed aanpassen aan verschillende situaties en mensen.

Bearded Collies hebben een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan gebieden zoals de oren, waar de vacht lang kan worden. Regelmatige verzorging van nagels en tanden is ook belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen