Honden Rassen

Affenpinscher

Affenpinscher

De Affenpinscher, ook wel bekend als de “aap-pinscher” vanwege zijn opvallende uiterlijk, is een oud Duits ras dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Deze kleine hond was oorspronkelijk gefokt om ongedierte te vangen in huizen en stallen. Door de jaren heen is de Affenpinscher getransformeerd van een ongediertebestrijder naar een geliefd gezelschapsdier, vanwege zijn charmante uiterlijk en levendige persoonlijkheid.

Officiële naam : Affenpinscher
Andere namen : Monkey Pinscher, Affen
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Affenpinscher wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Dik, ruw en dicht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, grijs, zilver, rood en beige.
 • Hoofd: Rond, met een kort, plat gezicht en prominente jukbeenderen.
 • Ogen: Donker, rond en expressief.
 • Oren: Rechtopstaand, klein en puntig.
 • Staart: Traditioneel gecoupeerd, maar kan ook natuurlijk lang zijn, hoog aangezet en over de rug gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
23-30 cm
Gewicht
3-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-30 cm
Gewicht
3-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Aapachtig Uiterlijk: Het meest opvallende kenmerk van de Affenpinscher is zijn aapachtige uiterlijk, met een uitdrukking die doet denken aan een kleine aap.

 • Robuustheid: Ondanks hun kleine formaat zijn Affenpinschers stevig gebouwd en hebben ze een zelfverzekerde uitstraling.

Temperament en Gedrag

 • Energiek en Speels: Affenpinschers zijn energieke en speelse honden die houden van interactie en speeltijd.

 • Zelfverzekerdheid: Deze honden hebben een sterke persoonlijkheid en stralen zelfverzekerdheid uit.

 • Aanhankelijkheid: Affenpinschers kunnen zeer gehecht zijn aan hun eigenaren en genieten van nabijheid.

 • Waakzaamheid: Ondanks hun kleine formaat zijn ze vaak alert en kunnen ze uitstekende waakhonden zijn.

 • Intelligentie: Affenpinschers zijn slimme honden die van uitdagingen houden, zowel fysiek als mentaal.

 • Zelfstandigheid: Ze hebben een onafhankelijke aard en kunnen enigszins eigenwijs zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Affenpinscher op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Affenpinscher een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van het gezin blijft. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Affenpinscher is een klein ras met een robuuste bouw, maar zoals bij elk hondenras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Affenpinscher:

 1. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat ongemak en kreupelheid veroorzaakt. Patellaire luxatie kan voorkomen bij kleine rassen, waaronder de Affenpinscher.

 2. Ademhalingsproblemen: Vanwege hun platte gezichten kunnen sommige Affenpinschers vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, vergelijkbaar met brachycefale rassen. Vermijd overmatige inspanning bij warm weer en houd ze in de gaten bij tekenen van ademhalingsmoeilijkheden.

 3. Gingivitis en tandheelkundige problemen: Kleine honden hebben vaak tandheelkundige problemen. Regelmatige tandenpoetsen en veterinaire controles zijn belangrijk voor het behoud van een goede mondgezondheid.

 4. Orthopedische problemen: Hoewel niet zo vaak gezien als bij grotere rassen, kunnen kleine honden zoals de Affenpinscher gevoelig zijn voor orthopedische aandoeningen zoals patellaire luxatie of aandoeningen van de wervelkolom.

 5. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Hartproblemen: Zoals bij veel kleine hondenrassen, kunnen Affenpinschers vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van eventuele problemen.

 7. Gewichtsbeheer: Aangezien Affenpinschers klein zijn, kan zelfs een kleine hoeveelheid extra gewicht een aanzienlijke impact hebben op hun gezondheid. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 8. Gedragskenmerken: Affenpinschers staan ​​bekend om hun levendige en ondeugende persoonlijkheid. Sociale en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om gewenst gedrag te bevorderen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Affenpinscher, met zijn levendige persoonlijkheid en unieke uiterlijk, is een opmerkelijke metgezel die zowel een geschiedenis als een eigentijdse charme met zich meedraagt.

De geschiedenis van de

Affenpinscher

De Affenpinscher is een klein hondenras dat zijn oorsprong heeft in Duitsland en wordt gekenmerkt door zijn levendige persoonlijkheid en unieke uiterlijk. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Affenpinscher:

Oorsprong in Duitsland: De Affenpinscher, waarvan de naam in het Duits “aapshond” betekent, heeft zijn oorsprong in Duitsland, waar het ras werd gefokt om te dienen als rattenvanger op boerderijen en als gezelschapshond.

Kleinste pinscherras: De Affenpinscher wordt beschouwd als het kleinste ras binnen de pinschergroep. De pinschers zijn een groep van kleine tot middelgrote honden die oorspronkelijk werden gefokt voor ongediertebestrijding en als waakhonden.

Rattenvangers en gezelschapshonden: De Affenpinscher werd oorspronkelijk gefokt om boerderijen en stallen vrij te houden van ratten en ander ongedierte. Vanwege hun kleine formaat en levendige persoonlijkheid werden ze echter ook geliefd als gezelschapshonden.

Rasstandaard en erkenning: In de late 19e eeuw werden de eerste rasstandaarden vastgesteld voor de Affenpinscher, en het ras werd erkend door hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Populair bij royalty: De Affenpinscher werd populair bij Europese royals in de 17e en 18e eeuw, waaronder leden van het Huis van Oranje in Nederland. Ze werden vaak afgebeeld in schilderijen vanwege hun unieke uiterlijk en charmante karakter.

Eerste Wereldoorlog: Tijdens de Eerste Wereldoorlog daalde de populariteit van veel hondenrassen, waaronder de Affenpinscher, vanwege de economische moeilijkheden en de impact van de oorlog. Na de oorlog werden fokinspanningen echter hervat.

Post-oorlogse populariteit: In de jaren na de Eerste Wereldoorlog herwon de Affenpinscher zijn populariteit als gezelschapshond. Mensen waardeerden hun levendige persoonlijkheid, intelligentie en compacte formaat.

Huidige status: Tegenwoordig staat de Affenpinscher bekend als een levendige en zelfverzekerde metgezel. Ze worden gewaardeerd om hun speelse karakter, waakzaamheid en hun kenmerkende uiterlijk, waaronder een gezicht met een expressie die lijkt op die van een aap.

De geschiedenis van de Affenpinscher illustreert de evolutie van het ras van een praktische rattenvanger op boerderijen tot een geliefde gezelschapshond met een unieke uitstraling en persoonlijkheid.

Affenpinscher
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Affenpinscher

Affenpinschers staan bekend om hun levendige, nieuwsgierige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak speels en hebben een sterke persoonlijkheid ondanks hun kleine formaat. Affenpinschers kunnen ook aanhankelijk zijn naar hun eigenaar en genieten van gezelschap.

Affenpinschers hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar vanwege hun kleine formaat hebben ze geen uitgebreide training nodig. Korte wandelingen en speelsessies in de achtertuin zijn vaak voldoende om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze genieten van interactie met hun eigenaar.

Affenpinschers kunnen eigenzinnig zijn, maar ze hebben ook een slimme en alerte aard. Consistente, positieve trainingsmethoden en vroege socialisatie zijn belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

Affenpinschers hebben een ruwe, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Ze hebben ook een karakteristiek “aapachtig” uiterlijk, met een weelderige baard en wenkbrauwen. De vacht kan professioneel worden getrimd om de gewenste uitstraling te behouden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen