Honden Rassen

Whippet

Whippet

De Whippet heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is ontstaan in de 19e eeuw. Het ras is voortgekomen uit een mix van Greyhounds, terriërs en Italiaanse windhonden. Whippets werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, zoals hazen, en werden beschouwd als “armeluisgrijzehonden” vanwege hun populariteit onder de arbeidersklasse. Ze werden vaak gebruikt voor sporten zoals coursing, waarbij honden achter een bewegend kunstmatig konijn aan renden. In de loop der jaren is de Whippet geëvolueerd tot een gewaardeerd gezelschapsdier en een succesvolle deelnemer aan hondensporten.

Officiële naam : Whippet.
Andere namen : Snapdog, Poor Man's Racehorse
Oorsprong : De Whippet heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, waar het ras ontstond in de 19e eeuw.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de FCI-rasstandaard behoort de Whippet tot Groep 10 (Windhonden) en Sectie 3 (Korte haren). De standaard beschrijft een gracieuze, goed gespierde hond die symmetrisch gebouwd is. Het hoofd is lang en fijn, met een vlakke schedel en een goed gemarkeerde stop. De ogen zijn groot en ovaal, wat de Whippet een expressieve uitdrukking geeft. De oren zijn klein en dun. De nek is lang en gespierd, leidend naar een diepe borst en een elegante, gespierde achterhand. De vacht is kort, dicht en fijn.

 • Grootte : Middelgroot, met een schofthoogte variërend tussen 56 cm.
 • Vacht : Kort, fijn en dicht, beschikbaar in verschillende kleuren en patronen.
 • Hoofd : Lang en fijn, met een vlakke schedel en goed gemarkeerde stop.
 • Ogen : Groot en ovaal, met een zachte uitdrukking.
 • Oren : Klein en dun, vaak naar achteren gevouwen.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45 – 56 cm
Gewicht
6 – 18 kg

Deze variabiliteit in grootte maakt het mogelijk om zowel kleine als middelgrote honden binnen dit ras te hebben, zolang de andere fysieke kenmerken in overeenstemming zijn met de rasstandaard.

Raskenmerken

Snelheid en Behendigheid : Bekend om indrukwekkende snelheid en uitstekende behendigheid.
Aanhankelijk en Sociaal : Hecht zich sterk aan de eigenaar, vriendelijk jegens mensen en andere huisdieren.
Energie en Rust : Hoewel energiek buitenshuis, kunnen Whippets binnen rustig en kalm zijn.
Intelligentie en Trainbaarheid : Intelligent ras dat snel leert, maar kan eigenwijs zijn; positieve versterking wordt aanbevolen.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Whippet maken dit ras tot een geliefd gezelschapsdier. Hier zijn enkele kenmerken van het temperament en gedrag van de Whippet:

Aanhankelijkheid : Whippets zijn over het algemeen aanhankelijke honden die sterke banden vormen met hun eigenaren. Ze genieten van menselijk gezelschap en gedijen goed in gezinnen waar ze betrokken worden bij dagelijkse activiteiten.

Vriendelijkheid : Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Whippets zijn vaak goed met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gezinnen.

Intelligentie : Whippets zijn intelligent en leren over het algemeen snel. Ze kunnen echter ook eigenwijs zijn, wat betekent dat consistente en positieve trainingstechnieken effectief zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Om de optimale gezondheid en welzijn van een Whippet te waarborgen, zijn er verschillende aspecten van verzorging waaraan aandacht moet worden besteed. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Whippet

Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifieke zorgadviezen, gezondheidscontroles en voedingsbehoeften op basis van de individuele gezondheid en behoeften van je Whippet.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

oewel Whippets over het algemeen bekend staan ​​als gezonde honden, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Het is belangrijk om regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts te plannen en eventuele zorgen onmiddellijk aan te pakken. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Whippets

 1. Oogproblemen : Whippets kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogaandoeningen, waaronder staar en netvliesproblemen. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
 2. Hartziekten : Sommige Whippets kunnen genetisch vatbaar zijn voor bepaalde hartziekten, zoals dilaterende cardiomyopathie. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van hartproblemen.
 3. Huidgevoeligheid : Whippets hebben een dunne vacht en een gevoelige huid, waardoor ze vatbaar kunnen zijn voor huidproblemen zoals irritaties en allergieën. Let op huidveranderingen en raadpleeg een dierenarts bij aanhoudende problemen.
 4. Botbreuken : Door hun slanke bouw kunnen Whippets vatbaarder zijn voor botbreuken bij trauma of ongelukken. Vermijd overmatige fysieke belasting en wees voorzichtig tijdens het spelen en trainen.
 5. Gewrichtsproblemen : Zoals veel grotere rassen, kunnen Whippets gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Een uitgebalanceerde voeding en matige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het ondersteunen van gezonde gewrichten.
 6. Tandvleesaandoeningen : Whippets kunnen vatbaar zijn voor tandvleesaandoeningen en tandplak. Regelmatig poetsen en kauwspeeltjes kunnen de mondgezondheid bevorderen.
 7. Gevoeligheid voor Anesthesie : Sommige Whippets hebben een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde anesthetica. Bespreek dit met de dierenarts voorafgaand aan operaties of procedures die anesthesie vereisen.
 8. Temperatuurgevoeligheid : Vanwege hun dunne vacht kunnen Whippets gevoelig zijn voor extreme temperaturen, zowel koud als warm. Bescherm ze dienovereenkomstig en vermijd langdurige blootstelling aan extreme weersomstandigheden.
 9. Jachtinstinct : Het sterke jachtinstinct van de Whippet kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals het achtervolgen van kleinere dieren. Wees voorzichtig en houd de hond aangelijnd in situaties waar dit gedrag problematisch kan zijn.

Elke individuele Whippet kan anders reageren op gezondheidszorgen, en het is cruciaal om regelmatige controles bij de dierenarts te plannen om de gezondheid van je hond te waarborgen. Bespreek eventuele zorgen met een dierenarts en volg hun aanbevelingen voor preventieve zorg.

De geschiedenis van de

Whippet

De geschiedenis van de Whippet gaat terug tot het Verenigd Koninkrijk in de 19e eeuw. Hier zijn de belangrijkste punten van de geschiedenis van de Whippet

Ontstaan en Doel

De Whippet ontstond uit het kruisen van Greyhounds met kleinere rassen zoals terriërs en Italiaanse windhonden.
Het belangrijkste doel was om een kleiner formaat windhond te fokken dat geschikt was voor de jacht op klein wild, zoals hazen.

Populariteit onder de Arbeidersklasse

Vanwege hun behendigheid, snelheid en wendbaarheid werden Whippets al snel populair, vooral onder de arbeidersklasse.
Ze stonden bekend als “armeluisgrijzehonden” vanwege hun wijdverspreide populariteit onder mensen met een lager inkomen.

Gebruik in Coursing

Whippets werden vaak gebruikt in coursing, een sport waarin honden achter een bewegend kunstmatig konijn aanrenden.
Hun snelheid en behendigheid maakten hen uitstekende deelnemers aan deze activiteit.

Evolutie naar Gezelschapshond

Na verloop van tijd evolueerde de rol van de Whippet van een jachthond naar een gewaardeerde gezelschapshond.
Mensen begonnen de vriendelijke aard, het aanpassingsvermogen en de elegante uitstraling van de Whippet te waarderen.

Rasstandaard en Erkenning

In 1891 werd de Whippet erkend door de Britse Kennel Club.
De rasstandaard werd opgesteld om de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras te beschrijven.

Internationale Verspreiding

De populariteit van de Whippet verspreidde zich internationaal, en het ras kreeg erkenning in verschillende landen over de hele wereld.

Huidige Rol

Tegenwoordig staat de Whippet bekend als een toegewijd gezelschapshuisdier en is het ook succesvol in hondensporten zoals behendigheid en hondenrennen.
Ze zijn geliefd vanwege hun vriendelijke karakter, snelheid en aanpasbaarheid aan het leven in gezinnen.

De geschiedenis van de Whippet weerspiegelt de evolutie van een functionele jachthond naar een gewaardeerd en geliefd gezelschapsdier met een rijke erfenis in de wereld van hondenrassen.

Whippet
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Whippet

De gemiddelde levensduur van een Whippet ligt meestal tussen 12 en 15 jaar.

Ja, Whippets hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, zoals wandelingen en de kans om vrij te rennen in een omheinde ruimte. Hoewel ze buitenshuis energiek zijn, kunnen ze binnen rustig zijn.

Ja, over het algemeen zijn Whippets uitstekende gezinsdieren. Ze zijn vriendelijk, aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De verzorging van Whippets is relatief eenvoudig vanwege hun korte vacht. Af en toe borstelen en regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen