Honden Rassen

Yakutian Laika

Yakutian Laika

De Yakutian Laika, ook bekend als de Yakut Laika of Yakutian Wolfdog, is een oeroud Arctisch hondenras dat afkomstig is uit de regio Yakutia in Siberië, Rusland. Dit ras heeft een lange geschiedenis als een werkende sledehond en werd gefokt door inheemse volkeren in het afgelegen en barre klimaat van het Siberische Noorden. De Yakutian Laika is aangepast aan de extreme weersomstandigheden en staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, intelligentie en aanpassingsvermogen.

De Yakutian Laika heeft een middelgrote, sterke bouw met een dikke, waterbestendige vacht die helpt beschermen tegen extreme temperaturen. Ze hebben een alerte uitdrukking met driehoekige rechtopstaande oren en een sabelvormige staart.

Officiële naam : Yakutian Laika
Andere namen : Yakut Laika, Yakutskaya Laika
Oorsprong : Dit hondenras vindt zijn oorsprong in de koude, barre omgeving van Yakutia, een regio in het noordoosten van Siberië, Rusland. Het is een van de oudste arctische hondenrassen, ontwikkeld door inheemse volkeren voor verschillende doeleinden, zoals jagen, hoeden van rendieren en als gezelschap.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De specifieke kenmerken van de Yakutian Laika volgens de FCI-rasstandaard zijn:

 • GrootteDe Yakutian Laika is een middelgrote tot grote hond. De reuen hebben een schofthoogte van ongeveer 55-58 cm en teven hebben een hoogte van ongeveer 53-56 cm.
 • Vacht : De vacht van de Yakutian Laika is dicht, dik en bestand tegen koud weer. Het ras heeft een dubbele vacht met een zachte ondervacht en een dichte, harde, rechte bovenvacht die het goed beschermt tegen de elementen.
 • Hoofd : et hoofd van de Yakutian Laika is middelmatig, breed en enigszins afgerond. De snuit is proportioneel met een duidelijke stop..
 • Ogen : De ogen zijn amandelvormig en middelgroot. De kleur van de ogen is meestal bruin, maar sommige honden kunnen lichtere kleuren hebben.
 • Oren : De oren zijn van gemiddelde grootte, driehoekig van vorm en staan rechtop. Ze worden hoog op het hoofd gedragen en zijn goed bedekt met dicht haar.
 • Staart : De staart is middellang en wordt gekruld over de rug of aan de zijkant gedragen. Het is bedekt met dikke vacht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56-58 cm
Gewicht
 20-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
52-56 cm
Gewicht
17-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot ongeveer 2 maanden.
 • Puppy : Van 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen :  Van 1 jaar tot ongeveer 7 jaar.
 • Oudere : Van 7 tot 10 jaar.
 • Senior : Vanaf 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken van de Yakutian Laika:

 • Vriendelijkheid : Yakutian Laikas kunnen over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk zijn tegenover hun gezin en mensen die ze kennen. Met de juiste socialisatie van jongs af aan kunnen ze ook vriendelijkheid tonen naar vreemden en andere huisdieren.
 • Intelligentie : Dit ras staat bekend om zijn intelligentie. Ze zijn vaak slim, alert en leren snel. Deze intelligentie maakt ze geschikt voor verschillende taken, zoals jagen en hoeden, en ze reageren goed op training.
 • Energiek : Yakutian Laikas hebben doorgaans veel energie. Ze zijn actief en gedijen goed bij voldoende lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging en stimulerende activiteiten zijn belangrijk om hun energie te kanaliseren.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen kunnen sommige Yakutian Laikas van nature goede zwemmers zijn, hoewel dit niet voor alle individuen binnen dit ras geldt. Sommige honden kunnen van water houden en graag zwemmen als ze de kans krijgen, maar het is afhankelijk van de voorkeuren van elk individu.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Yakutian Laika worden vaak gekenmerkt door verschillende eigenschappen die hun persoonlijkheid en gedrag bepalen:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen staat de Yakutian Laika bekend om zijn levendige en vrolijke karakter. Ze kunnen opgewekt en enthousiast zijn, vooral tijdens activiteiten die ze leuk vinden, zoals buitenavonturen of tijd doorbrengen met hun gezin.
 • Sociaal : Met de juiste socialisatie vanaf jonge leeftijd kunnen Yakutian Laikas vriendelijk en goed aangepast zijn in verschillende sociale situaties. Ze kunnen zich goed gedragen in gezelschap van mensen en andere huisdieren.
 • Speelsheid : Yakutian Laikas hebben vaak een speelse kant. Ze genieten doorgaans van actieve spelletjes, rennen en verkennen van hun omgeving. Hun energieke aard komt vaak tot uiting in speelse interacties.
 • Loyaliteit : Dit ras staat erom bekend loyaal te zijn aan hun gezin. Ze kunnen een sterke band ontwikkelen met hun eigenaren en tonen vaak toewijding en loyaliteit aan degenen die voor hen zorgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele belangrijke tips voor de optimale verzorging van een Yakutian Laika:

Het is cruciaal om consequent te zijn in de verzorging, training en gezondheidszorg van je Yakutian Laika om ervoor te zorgen dat ze een gelukkig, gezond en goed aangepast leven leiden.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Over het algemeen staat de Yakutian Laika bekend als een gezond en robuust ras met weinig genetische gezondheidsproblemen. Toch kunnen bepaalde aandoeningen voorkomen, zij het minder frequent dan bij sommige andere hondenrassen. Enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die kunnen voorkomen bij de Yakutian Laika zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een afwijking waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat tot kreupelheid en gewrichtspijn kan leiden. Hoewel het niet wijdverspreid voorkomt bij dit ras, kan het voorkomen.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij abnormale ontwikkeling van het ellebooggewricht kan leiden tot kreupelheid en ongemak.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Hoewel niet veel gemeld, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen, zoals klepafwijkingen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel andere hondenrassen, kan kanker voorkomen bij de Yakutian Laika, hoewel dit niet vaak gerapporteerd wordt.
 5. Huidproblemen : Hoewel niet wijdverspreid, kunnen sommige honden vatbaar zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën of huidinfecties.
 6. Oogproblemen : Zeldzaam bij dit ras, maar sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogziekten zoals staar of retinale aandoeningen.
 7. Gewichtsproblemen : Dit ras heeft over het algemeen geen neiging tot obesitas, maar een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Dit komt zelden voor bij Yakutian Laika’s.

Het is belangrijk om regelmatige controles bij de dierenarts uit te voeren en alert te zijn op veranderingen in het gedrag, de eetlust, het gewicht en de fysieke conditie van je Yakutian Laika. Vroege detectie en behandeling van gezondheidsproblemen kunnen de levenskwaliteit van je hond ten goede komen.

De Yakutian Laika is een oud hondenras dat door de inheemse volkeren in de koude en ruige regio van Yakutia in Siberië werd ontwikkeld. Ze werden oorspronkelijk gefokt als veelzijdige werkende honden voor taken zoals jagen, hoeden van rendieren en als trouwe metgezellen voor de lokale bevolking in barre omstandigheden.

De geschiedenis van de

Yakutian Laika

De Yakutian Laika is een oude hondensoort die afkomstig is uit de regio Yakutia in het noordoosten van Siberië, Rusland. Het ras is ontstaan uit de behoefte van inheemse stammen, zoals de Yakuten, Evenken en Yukaghiren, aan een veelzijdige hond die kon helpen bij de jacht, het hoeden van rendieren en als sledehond.

Deze honden hebben een lange geschiedenis van aanpassing aan het barre klimaat van Siberië. Ze werden gefokt om te kunnen overleven in extreme temperaturen die variëren van intense kou in de winter tot warmere zomers. Het zijn robuuste, veerkrachtige honden die in staat zijn om in deze omstandigheden te werken en te overleven.

Traditioneel werden Yakutian Laikas gebruikt voor de jacht op wild, zoals elanden, hazen en andere kleine dieren. Ze dienden ook als waakhonden voor nederzettingen en als sledehonden voor transport en reizen in de besneeuwde, ruige landschappen van Siberië.

Door de jaren heen heeft dit ras zijn vermogen om te overleven en te gedijen in barre omgevingen behouden. Het is pas de laatste decennia dat er meer aandacht is voor het behoud en de erkenning van de Yakutian Laika als een uniek hondenras, zowel in Rusland als internationaal.

Yakutian Laika
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Yakutian Laika

Met de juiste training en socialisatie kunnen ze goede familiehonden zijn. Ze hebben echter veel beweging nodig vanwege hun actieve aard.

Ja, regelmatige borstelbeurten zijn nodig, vooral tijdens seizoensverharing, om losse haren te verwijderen.

Ja, van oudsher werden ze gefokt als werkende honden voor verschillende taken, zoals jagen en hoeden.

Ja, ze zijn goed aangepast aan koude omstandigheden vanwege hun dikke vacht en robuuste bouw.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen