Honden Rassen

Steirische rauhhaarbracke

puppypoint-Logo-200x154px-

De Steirische Rauhhaarbracke, afkomstig uit Oostenrijk, is een oud ras dat al eeuwenlang wordt gebruikt als jachthond, voornamelijk in de bergachtige gebieden van Steiermark. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op groot wild, zoals zwijnen en herten. Hun uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen aan ruige terreinen hebben hen tot gewaardeerde jachtpartners gemaakt.

Officiële naam : Steirische Rauhhaarbracke
Andere namen : Styrian Coarse-haired Hound
Oorsprong : Oostenrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI-rasstandaard voor de Steirische Rauhhaarbracke beschrijft specifieke kenmerken met betrekking tot verschillende aspecten van het uiterlijk van het ras:

 • Grootte : Hoogte: Reuen hebben een gemiddelde hoogte van 48-54 cm, teven zijn meestal iets kleiner met een hoogte van 46-52 cm.
 • Vacht : Vachtype: De Steirische Rauhhaarbracke heeft een ruwharige vacht die kort tot middellang is. Het haar is dicht, dik en ruw van textuur. Deze vacht biedt bescherming tegen de ruwe terreinen waarin ze vaak werken tijdens de jacht.
 • Hoofd :
 • Ogen : Vorm en kleur: De ogen zijn middelgroot en hebben een vriendelijke, levendige expressie. De kleur van de ogen is meestal donkerbruin.
 • Oren : Hangende oren: De oren zijn hangend, breed en relatief laag aangezet. Ze zijn bedekt met kort, dicht haar en hebben afgeronde uiteinden.
 • Staart : Staartlengte: De staart van de Steirische Rauhhaarbracke is van gemiddelde lengte, hoog aangezet, recht of licht gebogen gedragen en bedekt met stevig haar.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
15-22 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-56 cm
Gewicht
15-22 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Natuurlijk, hier zijn de raskenmerken met betrekking tot temperament en gedrag van de Steirische Rauhhaarbracke:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen vertonen Steirische Rauhhaarbrackes een vriendelijk karakter naar hun gezin toe. Ze hebben vaak een aanhankelijke houding en zijn toegewijd aan hun eigenaren. Goede socialisatie van jongs af aan kan hen helpen om ook vriendelijk te zijn tegenover vreemden.
 • Intelligentie : Slimme honden: Deze honden staan bekend om hun intelligentie. Ze zijn vaak slim, leren snel en zijn alert. Dit maakt hen ontvankelijk voor training, vooral als deze gevarieerd en stimulerend is.
 • Energiek : Steirische Rauhhaarbrackes hebben over het algemeen een behoorlijke hoeveelheid energie. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en uitdagingen vinden om hun energie te kanaliseren.
 • Goede zwemmers : Natuurlijke affiniteit voor water: Hoewel niet elk individu van dit ras van nature aangetrokken zal zijn tot water, hebben veel Steirische Rauhhaarbrackes een natuurlijke aanleg voor zwemmen. Met hun energieke en avontuurlijke aard kunnen velen van hen genieten van zwemactiviteiten.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Steirische Rauhhaarbracke vertonen verschillende karaktereigenschappen:

 • Vrolijkheid : Opgetogen en levendig: Over het algemeen hebben Steirische Rauhhaarbrackes een opgewekte en levendige houding. Ze kunnen enthousiast en vol energie zijn, vooral tijdens activiteiten waar ze zich betrokken voelen.
 • Sociaal : Sociale aanleg: Met de juiste socialisatie hebben ze de neiging sociaal te zijn met mensen en andere huisdieren. Vroegtijdige blootstelling aan verschillende omgevingen en mensen kan bijdragen aan een goed aangepast sociaal gedrag.
 • Speelsheid : Speelse aard: Steirische Rauhhaarbrackes kunnen erg speels zijn. Ze genieten vaak van interactieve spelletjes en activiteiten die hun fysieke en mentale vaardigheden stimuleren.
 • Loyaliteit : Sterke loyaliteit: Over het algemeen kunnen ze loyaal en toegewijd zijn aan hun gezin. Ze hechten zich vaak sterk aan hun eigenaren en tonen vaak een beschermende houding naar hen toe.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Natuurlijk, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van de Steirische Rauhhaarbracke:

Door deze richtlijnen te volgen en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van jouw Steirische Rauhhaarbracke, kun je bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je hond. Als je specifieke vragen hebt over de zorg voor je Steirische Rauhhaarbracke, raadpleeg dan altijd een dierenarts of een gekwalificeerde hondentrainer voor advies op maat.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Steirische Rauhhaarbracke staat over het algemeen bekend als een gezond en robuust ras, maar zoals bij veel hondenrassen, kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele potentiële aandachtspunten:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid, pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij misvormingen in de ellebooggewrichten kunnen resulteren in kreupelheid en ongemak.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen :  Hoewel niet wijdverspreid, kunnen sommige individuen van dit ras vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen, zoals klepaandoeningen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen is kanker een zorg. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder lymfoom, melanoom en andere tumoren.
 5. Huidproblemen : Soms kunnen huidirritaties, allergieën en dermatitis voorkomen, resulterend in jeuk en huidinfecties.
 6. Oogproblemen : Progressieve retina-atrofie (PRA), cataracten en andere oogproblemen kunnen voorkomen bij sommige individuen van dit ras.
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij veel honden, kunnen Steirische Rauhhaarbrackes overgewicht ontwikkelen als gevolg van een onevenwichtige voeding en onvoldoende lichaamsbeweging.
 8. Hypothyreoïdie : Een schildklieraandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.

De Steirische Rauhhaarbracke heeft een lange geschiedenis als jachthond in de bergachtige regio’s van Stiermarken, Oostenrijk. Deze honden waren traditioneel betrokken bij de jacht op grofwild en staan bekend om hun uithoudingsvermogen en jachtvaardigheden.

De geschiedenis van de

Steirische Rauhhaarbracke

De Steirische Rauhhaarbracke, ook wel bekend als de Styrian Coarse-haired Hound, is een inheems Oostenrijks hondenras met een rijke geschiedenis in de jacht. De oorsprong van dit ras gaat terug tot de middeleeuwen, waar het werd gefokt in Stiermarken, een bergachtige regio in Oostenrijk.

Deze honden werden traditioneel gefokt als jachthonden, specifiek voor de jacht op grofwild. Door de geografische kenmerken van Stiermarken, met zijn dichte bossen en bergachtige terreinen, ontwikkelde de Steirische Rauhhaarbracke specifieke eigenschappen die hem tot een effectieve jachtpartner maakten.

Door selectieve fokpraktijken werden eigenschappen zoals uithoudingsvermogen, vasthoudendheid, een uitstekend reukvermogen en de capaciteit om te werken in ruw terrein bevorderd. Deze eigenschappen waren van onschatbare waarde bij het najagen en opsporen van grofwild zoals herten, zwijnen en andere grote dieren.

Deze honden stonden bekend om hun vermogen om de geur van het wild te volgen en de jager te leiden naar de prooi. Gedurende vele generaties werden de Steirische Rauhhaarbrackes gewaardeerd om hun vaardigheden in de jacht en hun aanpassingsvermogen aan de moeilijke terreinen van Stiermarken.

Hoewel de geschiedenis van dit ras voornamelijk in het jachtgebruik ligt, zijn ze ook gewaardeerd als gezelschapshonden vanwege hun vriendelijke aard en toewijding aan hun gezin. Ondanks hun historische betekenis als jachthonden zijn ze ook aangepast aan het moderne leven als gewaardeerde metgezellen voor actieve families.

Tegenwoordig worden Steirische Rauhhaarbrackes nog steeds gewaardeerd om hun jachtinstinct, werkvermogen en vriendelijke karakter, hoewel ze niet zo wijdverspreid zijn buiten hun oorspronkelijke regio. Dit ras heeft een belangrijke rol gespeeld in de jachtgeschiedenis van Oostenrijk en blijft gewaardeerd vanwege zijn unieke eigenschappen en sterke band met de tradities van de streek Stiermarken.

puppypoint-Logo-200x154px-
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Steirische Rauhhaarbracke

Over het algemeen zijn ze goede gezinshonden, vooral als ze goed worden getraind en voldoende beweging krijgen.

Vanwege hun actieve aard hebben ze baat bij ruimte om te bewegen, maar ze kunnen zich ook aanpassen aan een actief stadsleven als ze voldoende worden uitgelaten.

Met vroege socialisatie kunnen ze goed overweg met andere honden.

Ja, vanwege hun jachtwortels kunnen ze een sterke prooidrift hebben. Training kan helpen dit te beheersen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen