Honden Rassen

Siberian Husky

Siberian Husky

De Siberian Husky, oorspronkelijk gefokt door de Chukchi-stam in Siberië als sledehond, heeft in de 20e eeuw wereldwijde bekendheid verworven, vooral door deelname aan evenementen zoals de beroemde Iditarod-sledehondenrace in Alaska. Siberian Huskies staan bekend om hun unieke raskenmerken. Hun energieke en vriendelijke karakter maakt hen tot uitstekende metgezellen. Deze honden zijn sociaal, intelligent en hebben een sterke werkethiek. 

Uiterlijk kenmerkt zich door een krachtige, goed geproportioneerde bouw, met amandelvormige blauwe, bruine of veelkleurige ogen die intelligentie uitstralen. 

Officiële naam : Siberian Husky
Andere namen : Husky
Oorsprong : Rusland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Siberian Husky. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard 

 • Grootte : Middelgroot
 • Vacht : Dikke, dubbele vacht met een zachte ondervacht en een dichte, rechte bovenvacht.
 • Hoofd : Middelgroot, in verhouding tot het lichaam, met een lichte stop.
 • Ogen : Amandelvormig, blauw of veelkleurig.
 • Oren : Middelgroot, driehoekig, staand.
 • Staart : Dik, goed bepluimd, vrolijk over de rug gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-60 cm
Gewicht
20-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-56 cm
Gewicht
16-23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 6 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 11 jaar en ouder

Raskenmerken

Laten we eens kijken naar de raskenmerken van de Siberian Husky

 • Vriendelijkheid : Ze hebben vaak een speelse en vriendelijke aard, niet alleen tegenover hun gezin, maar ook tegenover vreemden.
 • Intelligentie :  Ze kunnen goed leren, maar het is belangrijk om consistente en positieve trainingsmethoden te gebruiken.
 • Energiek : Een behoorlijke hoeveelheid fysieke activiteit nodig om gelukkig en gezond te blijven. 
 • Goede zwemmers : Siberian Huskies geen natuurlijke zwemmers in vergelijking met sommige andere rassen. 

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Siberian Husky’s zijn opvallend 

 • Vrolijkheid : Ze zijn vaak speels en enthousiast, wat bijdraagt aan hun algemene vrolijkheid.
 • Sociaal : Ze genieten van het gezelschap van mensen en andere honden. 
 • Speelsheid : Ze houden van spelen, rennen en deelnemen aan allerlei activiteiten. 
 • Loyaliteit : Het kunnen loyaal zijn aan hun gezin, maar ze hebben ook een onafhankelijke streak.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Ik help je graag met de verzorging van je Siberian Husky!

Met deze zorgtips blijft je Siberian Husky gezond, gelukkig en energiek!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Voor Siberian Husky’s zijn er enkele specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten

 1. Oogziekten : Staan bekend om oogaandoeningen zoals cataract en progressieve retina-atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.
 2. Heupdysplasie : Zoals bij veel middelgrote tot grote rassen, kunnen Siberian Husky’s aanleg hebben voor heupdysplasie. Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.
 3. Hypothyreoïdie : Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Siberian Husky’s kunnen hier vatbaar voor zijn. Symptomen zijn onder andere gewichtstoename, lethargie en een doffe vacht.
 4. Epilepsie : Sommige Siberian Husky’s kunnen epileptische aanvallen ervaren. Als je ongebruikelijk gedrag of aanvallen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.
 5. Hittestress : Oorspronkelijk gefokt voor koude klimaten en kunnen gevoelig zijn voor hittestress bij warm weer. Zorg ervoor dat ze voldoende schaduw en water hebben, vooral tijdens warme periodes.

Net als bij elk hondenras is regelmatige controle door een dierenarts, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging van groot belang voor het behoud van de gezondheid van Siberian Husky’s.

De Siberische Husky is een middelgroot hondenras uit Siberië, Rusland, bekend om zijn opvallende uiterlijk, dikke vacht en blauwe ogen. Ze zijn vriendelijk, sociaal, energiek en geschikt als gezinshuisdieren. Regelmatige verzorging van hun dikke vacht is nodig. 

De geschiedenis van de

Siberian Husky

De Siberian Husky is een oud hondenras met een boeiende geschiedenis, die teruggaat tot het verre noorden van Siberië. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt door het Chukchi-volk, een inheemse bevolkingsgroep uit het Russische Verre Oosten, om te helpen bij het trekken van zware sledes over lange afstanden in barre winterse omstandigheden.

De Chukchi-mensen, die in de uitgestrekte en ruige gebieden van Siberië leefden, hadden behoefte aan sterke, wendbare en resistente sledehonden om hen te helpen bij transport en jagen. De Siberian Husky voldeed perfect aan deze eisen. Ze waren niet alleen sterk en veerkrachtig, maar ook vriendelijk en sociaal, waardoor ze goed konden samenwerken met de Chukchi-gemeenschap.

De Husky’s werden al snel bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid, en ze werden ingezet in sledehondenraces en expedities. In de vroege 20e eeuw werden Siberian Husky’s geïntroduceerd in Alaska, waar ze werden gebruikt in de serumrace naar Nome in 1925, wat hun bekendheid wereldwijd vergrootte. Tijdens deze race werden honden en mushers ingezet om een levensreddend difterieserum naar de afgelegen stad Nome te brengen.

De Siberian Husky werd populair als sledehond in verschillende delen van de wereld, maar ook als gezelschapshond vanwege hun vriendelijke aard en opvallende uiterlijk, inclusief hun kenmerkende masker en opvallende ogen. In 1930 werd het ras erkend door de American Kennel Club (AKC).

Tegenwoordig zijn Siberian Husky’s geliefde huisdieren, bekend om hun levendige persoonlijkheid, intelligentie en vriendelijke houding. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel ze prachtige metgezellen kunnen zijn, ze nog steeds de behoefte hebben aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie, aangezien ze afstammen van werkende sledehonden met een groot uithoudingsvermogen.

Siberian Husky
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Siberian Husky

Ja, Siberian Huskies staan bekend als vriendelijke, sociale honden en kunnen goede gezinsleden zijn. Ze zijn speels, energiek en houden van interactie met mensen. Het is echter belangrijk om hun behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie in overweging te nemen.

 

Over het algemeen kunnen Siberian Huskies goed opschieten met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. Vanwege hun oorspronkelijke sledehondenachtergrond hebben ze vaak een sterk roedelinstinct, wat betekent dat ze vaak goed kunnen samenleven met andere dieren.

Siberian Huskies zijn zeer energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Dagelijkse wandelingen, spelen en mentale stimulatie zijn essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen. Ze zijn bekend om hun uithoudingsvermogen en houden van activiteiten zoals trekken en rennen.

Siberian Huskies hebben een dikke, dichte vacht die regelmatige verzorging vereist. Vooral tijdens seizoensverharing, meestal twee keer per jaar, kan het nodig zijn om ze grondig te borstelen om losse haren te verwijderen. Hun vacht helpt hen zich aan te passen aan koude omgevingen, dus overdreven baden wordt over het algemeen afgeraden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen