Honden Rassen

Schipperke

Schipperke

Het Schipperke is een oud Belgisch ras dat dateert uit de 17e eeuw. Oorspronkelijk gefokt als waakhond en rattenverdelger op binnenschepen, vooral in de regio rondom Brussel. Het woord ‘Schipperke’ betekent letterlijk “kleine schipper” in het Vlaams. Ze waren populaire metgezellen van schippers en werden gewaardeerd vanwege hun alertheid, klein formaat en waakzaamheid. Het ras kreeg erkenning en werd populair buiten de scheepvaartgemeenschap aan het einde van de 19e eeuw.

Het Schipperke heeft een compact en vierkant lichaam met een alerte houding. De vacht is zwart en dicht, en vereist regelmatig onderhoud om klitten te voorkomen.

Officiële naam : Schipperke
Andere namen : Spits, Klein Scheperhondje
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hier is het algemene beeld van het Schipperke volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : Het Schipperke is een kleine hond met een stevige bouw. De gemiddelde schofthoogte varieert tussen 25-33 cm.
 • Vacht : Het Schipperke heeft een dichte, dubbele vacht. De bovenvacht is hard en recht, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. De vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vervilting te voorkomen.
 • Hoofd : Het hoofd van een Schipperke is wigvormig, met een platte schedel. Het heeft een duidelijke stop en een korte, krachtige snuit.
 • Ogen : De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur, meestal bruin. Ze hebben een levendige, alerte uitdrukking.
 • Oren : De oren van een Schipperke zijn middelgroot, driehoekig van vorm en rechtopstaand.
 • Staart : De staart van een Schipperke wordt meestal gecoupeerd, hoewel in sommige landen het couperen van staarten verboden is. Ongecoupeerd is de staart hoog aangezet, en wordt gedragen over de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
3-9 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
25-33 kg

 • Eerste weken : Van geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn enkele raskenmerken van het Schipperke:

 • Vriendelijkheid : Schipperkes zijn vaak alert en levendig van aard, en ze kunnen een sterke band vormen met hun familie. Ze zijn waakzaam en kunnen een beschermende houding aannemen ten opzichte van hun gezin.
 • Intelligentie : Schipperkes staan bekend om hun intelligentie. Ze zijn slim, alert en hebben een scherpe geest. Deze eigenschappen maken ze vatbaar voor training en het oppikken van commando’s.
 • Energiek : Schipperkes zijn energieke honden. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak een behoorlijke hoeveelheid energie en hebben ze dagelijkse beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen kunnen Schipperkes leren zwemmen, maar het is niet per se een ras dat van nature bekendstaat als uitstekende zwemmers. Sommige individuele honden kunnen het leuk vinden om te zwemmen, terwijl anderen er minder van houden. Het is aan te raden om ze langzaam aan water te introduceren en te zien hoe ze reageren.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Schipperkes vertonen karakteristieke eigenschappen die hun persoonlijkheid vormen:

 • Vrolijkheid : Schipperkes zijn over het algemeen vrolijke en levendige honden. Ze hebben een energieke uitstraling en een nieuwsgierige aard die hen vaak vrolijk doet lijken.
 • Sociaal : Hoewel Schipperkes alert en waakzaam zijn, kunnen ze soms terughoudend zijn tegenover vreemden. Goede socialisatie vanaf jonge leeftijd kan helpen bij het ontwikkelen van een meer open en sociaal gedrag naar anderen.
 • Speelsheid : Schipperkes zijn van nature speels en hebben een behoorlijke hoeveelheid energie. Ze genieten van interactie en spelen graag, wat hen helpt om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven.
 • Loyaliteit : Schipperkes hebben de neiging om zeer toegewijd en loyaal te zijn aan hun gezin. Ze ontwikkelen sterke banden en hechten zich stevig aan de mensen om wie ze geven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele belangrijke tips voor de optimale verzorging van een Schipperke:

Door deze zorgvuldige aandacht te besteden aan de behoeften van je Schipperke en door regelmatig de basiszorg en gezondheidscontroles uit te voeren, kun je bijdragen aan een gezond, gelukkig en goed verzorgd huisdier. En vergeet niet, naast fysieke verzorging, is liefde en aandacht ook van onschatbare waarde voor hun welzijn!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Schipperkes zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als veel andere rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij het Schipperke-ras zijn:

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij het ellebooggewricht abnormaal ontwikkeld is, wat kan leiden tot kreupelheid, stijfheid en pijn.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Schipperkes kunnen erfelijke hartproblemen ontwikkelen, zoals mitralisklepprolaps of andere hartafwijkingen.
 4. Kanker : Zoals veel andere hondenrassen, kunnen Schipperkes vatbaar zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van mogelijke tumoren of abnormale gezwellen.
 5. Huidproblemen : Schipperkes kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën, dermatitis of atopie. Dit kan resulteren in jeuk, irritatie en haaruitval.
 6. Oogproblemen : Oogproblemen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataracten en andere oogafwijkingen, kunnen bij sommige Schipperkes voorkomen.
 7. Gewichtsproblemen : Schipperkes hebben de neiging om goed te gedijen op een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om hun voeding en lichaamsbeweging te reguleren.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

Het is van cruciaal belang om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren en de gezondheid van je Schipperke nauwlettend in de gaten te houden. Vroegtijdige detectie van mogelijke gezondheidsproblemen kan helpen om deze effectief te behandelen en het welzijn van je hond te waarborgen. Bespreek eventuele zorgen over de gezondheid van je Schipperke altijd met een dierenarts.

De Schipperke heeft een intrigerende geschiedenis als rattenverdelger op boten in België. Het ras evolueerde van een werkende hond naar een geliefde metgezel vanwege zijn toewijding aan zijn gezin en zijn levendige persoonlijkheid.

De geschiedenis van de

Schipperke

De geschiedenis van het Schipperke-ras vindt zijn oorsprong in België, voornamelijk in de regio Vlaanderen, waar het een belangrijke rol speelde als werkhond op schepen en binnenvaartuigen.

Het Schipperke, wiens naam afkomstig is van het Vlaamse woord “schipper”, wat “kleine kapitein” betekent, werd historisch gezien gefokt als een veelzijdige hond die werd ingezet voor het vangen van ratten en ander ongedierte aan boord van schepen. Het ras diende niet alleen als rattenvanger, maar ook als waakhond en trouwe metgezel voor schippers en zeilers.

Schipperkes waren populair op boten vanwege hun kleine formaat, waardoor ze wendbaar waren in kleine ruimtes en op smalle scheepsdekken. Hun alertheid, waakzaamheid en behendigheid waren essentieel voor het beschermen van schepen tegen ongedierte, wat een belangrijke rol speelde in het behoud van de voedselvoorraden en de hygiëne aan boord.

Hoewel de exacte oorsprong van het ras niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat Schipperkes afstammen van oudere Belgische herders- en veedrijvershonden. Door de eeuwen heen is het ras geëvolueerd tot een betrouwbare en veelzijdige metgezel, niet alleen voor schippers maar ook voor families.

Tegenwoordig staat het Schipperke bekend als een charmante metgezel en een levendige huishond. Het wordt gewaardeerd om zijn toewijding aan het gezin, intelligentie en speelse karakter. Ondanks zijn oorspronkelijke rol als werkhond op schepen, heeft het Schipperke zich aangepast aan het leven als geliefd huisdier en staat het bekend om zijn waakzaamheid en levendige persoonlijkheid, waardoor het een geweldige metgezel is voor mensen van alle leeftijden.

Schipperke
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Schipperke

Ja, ze zijn meestal geweldig met gezinnen vanwege hun toewijding en levendige karakter.

Ja, regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun energie te kanaliseren.

Ze zijn intelligent maar kunnen eigenzinnig zijn, dus consistente training is nodig.

Regelmatig borstelen is nodig om hun dikke vacht te onderhouden en klitten te voorkomen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen