Honden Rassen

Sarplaninac

Sarplaninac

De Sarplaninac, ook bekend als de Joegoslavische Herdershond, is een oud ras afkomstig uit de regio Sar Planina in voormalig Joegoslavië (nu de Balkan). Deze honden werden traditioneel gebruikt als herdershonden en bewakers van vee tegen roofdieren, zoals wolven en beren. Ze staan bekend om hun moed en onafhankelijke aard.

De Sarplaninac heeft een krachtig en imposant uiterlijk met een stevige bouw. Ze hebben een dikke vacht die varieert in lengte en een krachtige uitstraling geeft. Hun hoofd is groot en heeft een brede schedel met donkere amandelvormige ogen.

Officiële naam : Sarplaninac
Andere namen : Joegoslavische Herdershond, Illyrische Herdershond
Oorsprong : Sarplaninac komt uit de regio Sar Planina in de Balkan, voornamelijk in Servië, Montenegro, en Macedonië. Dit ras wordt voornamelijk gebruikt als herdershond en veebeschermer.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Sarplaninac is een robuust en imposant ras met kenmerkende fysieke eigenschappen, zoals beschreven in de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : De Sarplaninac is een grote, krachtige hond. Mannetjes hebben meestal een hoogte van ongeveer 60-66 cm, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van 56-62 cm.
 • Vacht : Deze honden hebben een dikke, dichte dubbele vacht die bescherming biedt tegen ruw weer en variërende temperaturen. De vacht is over het algemeen langer op bepaalde delen van het lichaam, zoals op de nek en de staart.
 • Hoofd : Het hoofd van de Sarplaninac is groot en krachtig, met een brede schedel. De snuit is matig lang en krachtig. Deze honden hebben een duidelijke stop.
 • Ogen : De ogen zijn amandelvormig en middelgroot, vaak donker van kleur en stralen alertheid en vastberadenheid uit.
 • Oren : De oren van de Sarplaninac zijn middelgroot, driehoekig van vorm, en hangen langs de wangen. Ze kunnen worden bijgesneden, afhankelijk van regionale gebruiken.
 • Staart : De staart is hoog aangezet, dik aan de basis, en wordt vaak gedragen in een opwaartse krul. Dit is een kenmerkend aspect van het ras.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
 60-70 cm
Gewicht
35-45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
 56-65 cm
Gewicht
30-40 kg

 • Eerste weken : Van geboorte tot ongeveer 3 maanden
 • Puppy : Van 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : Van 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : Van 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : Vanaf 10 jaar

Raskenmerken

De Sarplaninac staat niet bekend als een ras dat typisch wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen zoals vriendelijkheid, intelligentie, energie of zwemvaardigheid. De kenmerken van dit ras zijn over het algemeen gerelateerd aan hun beschermende instincten, onafhankelijkheid en toewijding aan hun gezin. Hier is een overzicht van de genoemde eigenschappen in relatie tot de Sarplaninac:

 • Vriendelijkheid : De Sarplaninac kan van nature terughoudend zijn tegenover vreemden vanwege zijn aangeboren beschermende aard. Hoewel ze loyaal en toegewijd zijn aan hun eigen gezin, kunnen ze gereserveerd zijn tegenover mensen die ze niet kennen. Met vroege socialisatie en de juiste training kunnen ze zich echter vriendelijk en respectvol gedragen naar anderen toe.
 • Intelligentie : Sarplaninacs worden over het algemeen beschouwd als intelligente honden. Ze hebben een scherp inzicht en tonen vaak een goed begrip van situaties. Tegelijkertijd hebben ze een eigenzinnige kant en hebben ze eigenaars nodig die hun intelligentie kunnen kanaliseren met consistente training.
 • Energiek : Sarplaninacs hebben niet per se een hoog energieniveau zoals sommige andere rassen. Ze hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. Hoewel ze niet bijzonder hyperactief zijn, hebben ze voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Sarplaninacs geen natuurlijke zwemmers en hebben ze vaak geen specifieke aanleg voor zwemmen zoals sommige andere hondenrassen. Sommige individuen kunnen van nature zwemmen leuk vinden en het gemakkelijk oppakken na voldoende training en blootstelling aan water, terwijl anderen mogelijk minder geneigd zijn om te zwemmen vanwege hun bouw of voorkeuren.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Sarplaninac worden vaak gekenmerkt door specifieke eigenschappen die uniek zijn voor dit ras:

 • Vrolijkheid : Sarplaninacs hebben over het algemeen een serieuze en bedachtzame uitstraling. Ze staan bekend om hun kalme en waakzame houding. Hoewel ze niet zo uitbundig vrolijk zijn als sommige andere rassen, tonen ze wel blijdschap en tevredenheid door middel van rustige en zelfverzekerde signalen.
 • Sociaal : Deze honden kunnen sociaal zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Sarplaninacs hebben meestal een sterke band met hun gezin en kunnen affectief zijn jegens degenen die ze vertrouwen. Echter, hun natuurlijke beschermingsinstincten kunnen ze voorzichtig maken tegenover vreemden.
 • Speelsheid : Hoewel Sarplaninacs bekendstaan als serieuze honden, kunnen ze in bepaalde situaties speels zijn, vooral als ze zich op hun gemak voelen en vertrouwd zijn met hun omgeving. Hun speelsheid kan zich manifesteren in rustigere interacties, zoals verkennen, lichte stoeispelletjes of het vertonen van nieuwsgierig gedrag.
 • Loyaliteit : Loyaliteit is een van de meest prominente eigenschappen van de Sarplaninac. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en tonen een diepe toewijding aan degenen die ze als hun roedel beschouwen. Deze honden staan bekend om hun beschermende en loyale aard, waarbij ze hun familie beschermen met vastberadenheid en moed.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Sarplaninac is een robuuste en loyale hond die gedijt bij goede verzorging. Hier zijn enkele belangrijke tips voor optimale verzorging van een Sarplaninac:

Door consistente verzorging, aandacht voor gezondheid en welzijn, en een liefdevolle benadering zal je Sarplaninac gedijen en een gelukkig, gezond lid van je familie zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier is een beknopt overzicht van de belangrijkste gezondheidsproblemen en aandachtspunten die bij de Sarplaninac kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Een soortgelijke aandoening als heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht, wat ook kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Sarplaninacs kunnen vatbaar zijn voor aangeboren of erfelijke hartaandoeningen, zoals klepafwijkingen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen Sarplaninacs gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige controles en vroegtijdige detectie zijn cruciaal.
 5. Huidproblemen : Dit ras kan gevoelig zijn voor verschillende huidaandoeningen zoals atopie, dermatitis en hotspots, wat kan leiden tot jeuk, irritatie en ontstekingen.
 6. Oogproblemen : Mogelijke oogproblemen bij Sarplaninacs omvatten entropion (naar binnen gedraaide oogleden), cataract (staar) en andere erfelijke oogziekten.
 7. Gewichtsproblemen : Vanwege hun grote gestalte moeten Sarplaninacs een gezond gewicht behouden om overmatige belasting van gewrichten te voorkomen.
 8. Hypothyreoïdie : Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Sarplaninacs deze aandoeningen zullen ontwikkelen, maar het is verstandig om op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidsproblemen bij dit ras. Regelmatige dierenartscontroles en aandacht voor de gezondheid en het welzijn van je Sarplaninac kunnen helpen bij het voorkomen, detecteren en behandelen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Het raadplegen van een erkende dierenarts voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid van je hond is altijd aan te raden.

De Sarplaninac is al eeuwenlang een herdershond en veebeschermer in de Balkanregio. Dit ras staat bekend om zijn moed, onafhankelijkheid en toewijding aan de kudde.

De geschiedenis van de

Sarplaninac

De Sarplaninac, ook bekend als Joegoslavische Herdershond of Illyrische Herdershond, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de Balkan, met name in de regio rondom Sar Planina, een bergketen die zich uitstrekt over delen van Servië, Montenegro, en Macedonië. Het ras staat bekend als een trouwe herdershond en veebeschermer.

De geschiedenis van de Sarplaninac gaat vele eeuwen terug, waarbij deze honden werden gefokt om de kuddes te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren in de ruige bergachtige gebieden. Hun naam, afgeleid van de Sar Planina-regio waar ze oorspronkelijk werden gefokt, getuigt van hun sterke band met dit geografische gebied.

Deze honden zijn historisch gezien in staat geweest om zelfstandig te handelen, vaak zonder veel menselijke interventie, en waren zeer waardevol voor herders vanwege hun moed, vastberadenheid en beschermende instincten. Ze waren niet alleen in staat om kuddes te bewaken, maar ook om te waarschuwen voor gevaar en zichzelf te verdedigen tegen roofdieren.

In hun thuisland zijn Sarplaninacs nog steeds te vinden als werkende honden op boerderijen, waar ze hun traditionele rol als kuddebeschermer vervullen. Naast hun gebruik als werkhonden zijn ze ook populair als gezelschapsdieren vanwege hun loyaliteit en toewijding aan hun familie.

Door hun geschiedenis als onafhankelijke en zelfstandige honden hebben Sarplaninacs een sterke wil en een zekere mate van eigenzinnigheid ontwikkeld. Ze staan bekend om hun beschermende aard en vereisen een eigenaar die ervaring heeft met het omgaan met dit soort eigenschappen en die in staat is om hun natuurlijke instincten op een positieve manier te sturen.

Al met al is de geschiedenis van de Sarplaninac doordrenkt van hun rol als werkhond en hun nauwe band met de Balkanregio, waar ze al lange tijd worden gewaardeerd vanwege hun vermogen om te beschermen, hun moed en hun loyaliteit aan hun menselijke metgezellen.

Sarplaninac
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Sarplaninac

Sarplaninacs kunnen goede gezinshonden zijn, maar ze hebben een ervaren eigenaar nodig vanwege hun beschermende aard.

Met vroege socialisatie kunnen ze goed omgaan met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn geïntroduceerd.

 

Ja, Sarplaninacs hebben dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

 

Ze hebben een eigenzinnige aard en hebben consequente, geduldige training nodig, bij voorkeur vanaf jonge leeftijd.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen