Honden Rassen

Samojeed

Samojeed

De Samojeed is een oud ras, afkomstig van de nomadische Samojedenstam in Siberië. Deze honden waren belangrijk voor de Samojeden vanwege hun veelzijdigheid, ze werden gebruikt voor hoeden, sledehondenwerk en als gezelschapshonden. Door hun harde werk en toewijding waren ze geliefd bij de stamleden.

De Samojeed heeft een dikke, dubbellaagse vacht die bestaat uit een zachte ondervacht en een rechte, ruwe buitenste laag. Ze hebben een glimlach die wordt benadrukt door de stand van hun ogen en mond. Hun pluizige staart wordt vaak sierlijk over hun rug gedragen.

Officiële naam : Samojeed
Andere namen : Geen andere officiële namen
Oorsprong : Siberië, Rusland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hier zijn de details van het algemene beeld van de Samojeed volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : De Samojeed is een middelgrote hond met een stevige en goed geproportioneerde bouw. Mannetjes hebben doorgaans een hoogte van ongeveer 53-60 cm, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 49-56 cm meten.
 • Vacht : Het meest opvallende kenmerk van de Samojeed is zijn dikke, dubbele vacht. Deze vacht bestaat uit een zachte, dichte ondervacht en een rechte, ruwe buitenste laag die het lichaam bedekt.
 • Hoofd : Het hoofd van de Samojeed is krachtig en in verhouding tot de grootte van het lichaam. Het heeft een lichte stop, een goed ontwikkelde snuit en een rechte neusrug.
 • Ogen : De ogen van de Samojeed zijn amandelvormig en donker van kleur. Ze stralen vriendelijkheid en alertheid uit.
 • Oren : De oren zijn middelgroot, driehoekig van vorm en staan rechtop. Ze zijn bedekt met een pluche vacht die zorgt voor bescherming tegen koude temperaturen.
 • Staart : De staart van de Samojeed is pluizig en gekruld over de rug. Het wordt vaak gedragen in een sierlijke boog over de ruglijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-60 cm
Gewicht
20-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-53 cm
Gewicht
17-25 kg

 • Eerste weken : Van geboorte tot ongeveer 8 weken oud
 • Puppy : Ongeveer 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : Ongeveer 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : Ongeveer 7 tot 10 jaar
 • Senior : Ouder dan 10 jaar

Raskenmerken

Hier zijn enkele raskenmerken van de Samojeed:

 • Vriendelijkheid : De Samojeed staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn vaak liefdevol en genegen naar hun familieleden en tonen vaak een positieve houding naar vreemden.
 • Intelligentie : Samojeeden zijn over het algemeen intelligente honden. Ze kunnen snel leren en hebben de neiging om situaties goed te begrijpen. Soms kunnen ze echter eigenwijs zijn, waardoor consistente training belangrijk is.
 • Energiek : Deze honden hebben een redelijk hoog energieniveau. Ze zijn van nature actief en hebben dagelijkse beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
 • Goede zwemmers : Van oudsher werden Samojeeden gefokt in Siberië, waar ze werden gebruikt als sledehonden. Hoewel niet alle Samojeeden automatisch van zwemmen houden, hebben velen geen moeite met water en kunnen ze goede zwemmers zijn als ze hiermee bekend zijn gemaakt.

Temperament en Gedrag

Het temperament van de Samojeed wordt vaak beschreven als vriendelijk, levendig, en alert. Hier zijn enkele kenmerken van het gedrag en temperament van de Samojeed:

 • Vrolijkheid : Samojeeden staan bekend om hun opgewekte en vrolijke aard. Ze hebben vaak een sprankelende persoonlijkheid en zijn enthousiast, vooral wanneer ze interactie hebben met hun familie. 
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Samojeeden sociaal en genieten ze van het gezelschap van mensen en andere huisdieren. Ze gedijen goed in een gezinsomgeving en vinden het vaak leuk om betrokken te zijn bij de activiteiten van hun familie.
 • Speelsheid : Samojeeden behouden vaak hun speelse instelling, zelfs als ze volwassen zijn. Ze genieten van spelen en kunnen actief zijn, vooral wanneer ze worden gestimuleerd met speelgoed en interactie met hun eigenaren.
 • Loyaliteit : Deze honden zijn vaak erg loyaal aan hun gezin. Ze hebben de neiging om een sterke band te vormen met hun eigenaren en kunnen beschermend zijn als dat nodig is, hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn tegenover vreemden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging van een Samojeed:

Een goed uitgebalanceerde routine van beweging, verzorging, training en gezonde voeding zal bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van je Samojeed. Bovendien helpt het opbouwen van een sterke band tussen jou en je hond bij het bevorderen van een gelukkig en gezond leven voor jullie beiden.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier is een overzicht van enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die kunnen voorkomen bij Samojeeden:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen en pijn. Het kan erfelijk zijn en kan worden beïnvloed door factoren zoals voeding en beweging.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij de groei van de ellebooggewrichten abnormaal is, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Regelmatige dierenartscontroles zijn belangrijk.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Samojeed-lijnen kunnen aanleg hebben voor bepaalde hartaandoeningen, zoals hartklepafwijkingen. Regelmatige veterinaire controles en screenings zijn belangrijk voor vroegtijdige detectie.
 4. Kanker : Net als bij veel andere rassen kunnen Samojeeden ook gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige controles en vroege detectie zijn van vitaal belang voor behandeling en beheer.
 5. Huidproblemen : Sommige Samojeeden kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën, hotspots en seborrhea. Goede hygiëne, gezonde voeding en regelmatige verzorging kunnen helpen dit te voorkomen.
 6. Oogproblemen : Progressieve retina-atrofie (PRA) is een erfelijke oogaandoening die tot blindheid kan leiden. Regelmatige oogonderzoeken door een dierenarts zijn belangrijk om dit te controleren.
 7. Gewichtsproblemen : Sommige Samojeeden kunnen de neiging hebben om aan te komen als ze niet voldoende beweging krijgen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat verschillende symptomen kan veroorzaken, waaronder gewichtstoename, haaruitval en lethargie. Regelmatige veterinaire controles kunnen dit opsporen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Samojeeden aan deze gezondheidsproblemen zullen lijden, maar het bewustzijn van deze potentiële aandoeningen kan helpen bij vroege detectie en behandeling. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen de gezondheid en het welzijn van een Samojeed helpen behouden.

De Samojeed werd gefokt door de Samojeed-stam in Siberië voor verschillende taken, variërend van sledehondenwerk tot gezelschap en bescherming van de familie.

De geschiedenis van de

Samojeed

De geschiedenis van de Samojeed is geworteld in het oude Siberië, waar het ras zijn oorsprong vindt bij de Samojeed-stam, een nomadisch volk uit de noordelijke gebieden van Rusland. De Samojeed was van onschatbare waarde voor deze stam vanwege zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid in barre klimaten.

De Samojeed werd gefokt om te dienen als werk- en gezelschapshond voor de Samojeed-mensen. Hun taken omvatten hoeden, trekken van sleden, bewaking van de woning en het bieden van gezelschap aan de families in koude en afgelegen gebieden.

Deze honden werden gekoesterd om hun vaardigheden in het werken in extreme kou. Hun dikke, dubbele vacht bood bescherming tegen de ijzige temperaturen, terwijl hun vrolijke en vriendelijke aard hen tot geliefde metgezellen maakte.

In de 19e eeuw werden Samojeeden naar Europa gebracht, aanvankelijk als werkhonden voor expeditie- en poolreizigers vanwege hun uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen aan koude klimaten. De rasstandaard werd ontwikkeld en het ras kreeg erkenning als een toegewijde en prachtige metgezel.

Tegenwoordig staat de Samojeed bekend als een populair huishondenras vanwege zijn vriendelijke en speelse karakter, zijn kenmerkende witte vacht en zijn loyaliteit aan het gezin. Hoewel ze nog steeds hun werklust behouden, zijn ze vooral geliefd als gezins- en gezelschapshonden wereldwijd vanwege hun charmante persoonlijkheid en trouwe aard.

Samojeed
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Samojeed

Samojeeds hebben een dikke vacht die regelmatig onderhoud vereist. Eenmaal per week borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en voorkomt klitten. Tijdens perioden van zwaardere verharing kan vaker borstelen nodig zijn, mogelijk om de paar dagen, om het verlies van ondervacht te verminderen.

Over het algemeen zijn Samojeeds vriendelijk en geduldig met kinderen. Ze zijn vaak speels en genieten van de interactie met familieleden, inclusief kinderen. Het is echter belangrijk om altijd toezicht te houden op interacties tussen de hond en kinderen, vooral jonge kinderen, om zowel het kind als de hond te beschermen.

Ja, Samojeeds hebben redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en hebben dagelijkse wandelingen en speeltijd nodig. Daarnaast gedijen ze goed bij ruimte om te rennen en te spelen, vooral in een omheinde tuin of op een veilige plaats.

Over het algemeen heeft een Samojeed een levensverwachting van ongeveer 12-14 jaar. Met goede zorg, gezonde voeding en regelmatige dierenartscontroles kunnen sommige Samojeeds zelfs langer leven.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen