Honden Rassen

Saluki

Saluki

De Saluki is een oud hondenras en wordt beschouwd als een van de oudste rassen ter wereld. Het ras is al duizenden jaren gekoesterd door verschillende beschavingen in het Midden-Oosten en staat bekend om zijn snelheid en elegantie.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt door Bedoeïenen in het Midden-Oosten voor de jacht op snel wild, zoals gazellen.

Officiële naam : Saluki
Andere namen : Gazellehound, Perzische windhond
Oorsprong : Het Midden-Oosten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de FCI-rasstandaard wordt de Saluki als volgt beschreven:

 • Grootte : Saluki’s zijn middelgrote tot grote honden. Mannetjes hebben een gemiddelde hoogte van ongeveer 58-71 cm, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 56-68 cm meten.
 • Vacht : De Saluki heeft een zijdeachtige, gladde vacht die kort op het lichaam ligt. Er bestaan verschillende vachtkleuren en -patronen, variërend van effen tot bont, met tinten zoals wit, crème, goud, fawn, zwart en tan, en soms met aftekeningen.
 • Hoofd : Het hoofd van de Saluki is lang en smal, met een platte schedel en een lichte stop. De snuit is lang, recht en taps toelopend naar de neus.
 • Ogen : De ogen zijn groot en amandelvormig, vaak donker van kleur, en stralen een expressie van zachtaardigheid en waardigheid uit.
 • Oren : De oren van de Saluki zijn lang, hangend langs de zijkanten van het hoofd, met fijne bevedering en een zijdeachtige textuur.
 • Staart : De staart is lang, dun, en wordt sierlijk gedragen, vaak in een boog omhoog, maar niet over de ruglijn heen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-71 cm
Gewicht
18-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-68 cm
Gewicht
16-23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden.
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hier zijn de raskenmerken van de Saluki met betrekking tot bepaalde eigenschappen:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen vertonen Saluki’s een vriendelijke aard naar hun gezin en mensen waar ze vertrouwd mee zijn. Ze kunnen echter enigszins terughoudend zijn ten opzichte van vreemden vanwege hun natuurlijke gereserveerdheid.
 • Intelligentie : Saluki’s worden beschouwd als slimme honden. Ze hebben vaak een eigenzinnige kant en kunnen onafhankelijk denken, wat hun intelligentie laat zien. Dit betekent ook dat ze niet altijd snel reageren op training zoals sommige andere rassen.
 • Energiek : Hoewel Saluki’s bekend staan om hun snelheid en uithoudingsvermogen, zijn ze niet per se buitengewoon energiek in de zin van constante hyperactiviteit. Ze hebben momenten van hoge energie, vooral wanneer ze rennen of spelen, maar kunnen over het algemeen rustig en kalm zijn wanneer ze binnenshuis zijn.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen worden Saluki’s niet beschouwd als uitstekende zwemmers. Dit komt omdat ze van nature geen waterhonden zijn en misschien niet altijd de neiging hebben om graag te zwemmen. Uiteraard zijn er individuele Saluki’s die mogelijk wel van zwemmen houden, maar het is niet een typische eigenschap van het ras.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Saluki’s kunnen variëren, maar over het algemeen vertonen ze de volgende eigenschappen:

 • Vrolijkheid : Saluki’s staan bekend om hun waardige en rustige aard. Ze kunnen kalm en gereserveerd zijn, zelfs terughoudend tegenover vreemden. Hoewel ze niet altijd uitbundig vrolijk lijken zoals sommige andere rassen, zijn ze meestal tevreden en evenwichtig van karakter.
 • Sociaal : Saluki’s hebben meestal een gereserveerde aard naar vreemden toe. Ze hebben tijd nodig om mensen te leren kennen voordat ze volledig op hun gemak zijn. Vroege socialisatie is belangrijk om een gezonde interactie met andere mensen en huisdieren te bevorderen.
 • Speelsheid : Saluki’s staan niet bekend om hun uitbundige speelsheid. Ze kunnen op bepaalde momenten speels zijn, maar over het algemeen zijn ze eerder gereserveerd en tonen ze een meer rustige, ingetogen benadering van spel.
 • Loyaliteit : Saluki’s hebben vaak een sterke band met hun familie en kunnen loyaal en toegewijd zijn aan hun eigenaren. Ze kunnen hechte relaties vormen, maar de mate van expressie van loyaliteit kan variëren tussen individuele honden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Om een Saluki optimaal te verzorgen, zijn hier enkele tips:

Door deze zorgpraktijken te volgen, kun je de gezondheid en het welzijn van je Saluki optimaliseren en ervoor zorgen dat ze een gelukkig en vervuld leven leiden.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier zijn enkele van de gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarbij Saluki’s vatbaar voor kunnen zijn:

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat kan leiden tot kreupelheid, stijfheid en pijn. Dit kan vooral voorkomen bij grote hondenrassen zoals de Saluki.
 2. Elleboogdysplasie : Dit is een aandoening waarbij verschillende afwijkingen in de groei van de ellebooggewrichten kunnen leiden tot kreupelheid en artritis.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Saluki’s kunnen vatbaar zijn voor verschillende erfelijke hartaandoeningen, zoals dilaterende cardiomyopathie. Deze aandoeningen kunnen de hartfunctie aantasten en kunnen leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, hoesten en kortademigheid.
 4. Kanker : Net als veel andere rassen zijn Saluki’s gevoelig voor verschillende vormen van kanker. Het kan verschillende delen van het lichaam beïnvloeden en vroege detectie is cruciaal voor behandeling.
 5. Huidproblemen : Sommige Saluki’s kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals dermatitis, allergieën of huidinfecties. Regelmatige verzorging en goede hygiëne kunnen helpen om deze problemen te voorkomen.
 6. Oogproblemen : Saluki’s kunnen vatbaar zijn voor verschillende oogproblemen zoals staar (cataract), progressieve retina-atrofie (PRA) en andere erfelijke oogaandoeningen. Reguliere oogonderzoeken door een dierenarts kunnen problemen tijdig identificeren.
 7. Gewichtsproblemen : Net als veel andere rassen kunnen Saluki’s overgewicht ontwikkelen als ze te veel eten en te weinig bewegen. Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen.
 8. Hypothyreoïdie : Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, haaruitval, lethargie en huidproblemen.

Eigenaren van Saluki’s moeten alert zijn op mogelijke gezondheidsproblemen en regelmatig dierenartscontroles plannen om deze aandoeningen te monitoren. Een gezonde levensstijl met geschikte voeding, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige medische controles kan helpen om de gezondheid en het welzijn van een Saluki te waarborgen.

De Saluki heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte, waar ze werden gewaardeerd als jachthonden en soms zelfs als heilige dieren.

De geschiedenis van de

Saluki

De Saluki, ook wel bekend als de Perzische Windhond, is een oud ras met een geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het is een van ‘s werelds oudste bekende rassen en wordt beschouwd als een van de oorspronkelijke windhonden.

De geschiedenis van de Saluki gaat terug tot het oude Mesopotamië, waar deze honden werden vereerd door verschillende oude beschavingen, waaronder de Soemeriërs, Babyloniërs en Egyptenaren. Ze werden beschouwd als koninklijke honden, vaak geassocieerd met royalty, adel en als metgezellen van de elite.

De naam “Saluki” komt mogelijk van de oude stad “Seleucia” in Mesopotamië, waar de honden mogelijk werden gefokt door de Seleuciden. Een andere theorie is dat het is afgeleid van “Saluqi” of “Saluq”, wat in sommige Arabische dialecten “edel” of “nobel” betekent, wat zou wijzen op de status van deze hond.

Saluki’s werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden en stonden bekend om hun snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid bij de jacht op prooien zoals gazellen, hazen en ander wild. Hun slanke lichaamsbouw, krachtige spieren en sterke jachtinstincten maakten hen tot uitstekende metgezellen voor de jacht in de uitgestrekte woestijnen en vlaktes van het Midden-Oosten.

Door de eeuwen heen verspreidde de Saluki zich door verschillende regio’s, en verschillende varianten van het ras ontwikkelden zich, afhankelijk van de specifieke behoeften en omgevingen waarin ze leefden. Deze honden werden niet alleen gewaardeerd om hun jachtvaardigheden, maar ook om hun trouw, gratie en schoonheid.

Tegenwoordig wordt de Saluki nog steeds gewaardeerd als een elegante en aristocratische hond. Ze zijn bekend om hun sierlijke verschijning, snelheid en hun loyaliteit aan hun familie. Naast hun geschiedenis als jachthonden zijn ze geliefd als gezelschapsdieren vanwege hun rustige aard en toewijding aan hun eigenaren. De Saluki blijft een symbool van schoonheid, adel en elegantie, gewaardeerd door hondenliefhebbers over de hele wereld.

Saluki
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Saluki

Saluki’s zijn atletisch en hebben dagelijks matige tot intense lichaamsbeweging nodig. Ze hebben ruimte nodig om vrij te rennen, dus regelmatige wandelingen en tijd om te rennen in een omheinde ruimte zijn essentieel.

Saluki’s kunnen goede gezinshonden zijn als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, maar vanwege hun onafhankelijke aard kunnen ze gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden.

Saluki’s kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie, oogproblemen en cardiomyopathie. Regelmatige veterinaire controles kunnen deze problemen helpen voorkomen of vroegtijdig opsporen.

Vroege socialisatie en positieve, consistente training zijn essentieel voor Saluki-puppy’s. Ze reageren goed op zachte, beloningsgerichte training en hebben een zachte benadering nodig vanwege hun gevoelige karakter.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen