Honden Rassen

Saarlooswolfhond

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is ontstaan in Nederland door fokker Leendert Saarloos, die in de jaren 1920 en 1930 Duitse herders met wolven kruiste om een hond te creëren met wolfachtige kenmerken maar een meer gehoorzaam karakter. Deze kruising resulteerde uiteindelijk in de Saarlooswolfhond zoals we die nu kennen.

De Saarlooswolfhond heeft een krachtig hoofd, middelgrote ogen met een alerte uitdrukking, en rechtopstaande oren. Ze hebben een sterke, evenredige lichaamsbouw met een dichte, ruwe vacht die bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden.

Officiële naam : Saarlooswolfhond
Andere namen : -
Oorsprong : Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de FCI-rasstandaard wordt de Saarlooswolfhond als volgt beschreven:

 • Grootte : Saarlooswolfhonden zijn grote honden met een imposante gestalte. Mannetjes hebben typisch een schofthoogte tussen de 65-75 cm, terwijl vrouwtjes doorgaans tussen de 60-70 cm meten.
 • Vacht : De vacht van de Saarlooswolfhond is dicht, recht en ruw van structuur. Het is meestal tarwekleurig tot lichtgrijs, en ze hebben een duidelijke kraag rond de nek. De ondervacht is dik en biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Hoofd : Het hoofd is krachtig en toont geen overdreven kenmerken. De snuit is recht en sterk, met een brede schedel en een goed ontwikkelde stop.
 • Ogen : De ogen zijn amandelvormig, middelgroot en kunnen verschillende tinten van geel tot amberkleurig hebben. Ze stralen intelligentie en alertheid uit.
 • Oren : De oren zijn middelgroot, driehoekig van vorm en rechtopstaand. Ze zijn iets naar voren gericht en hebben iets afgeronde punten.
 • Staart : De staart is laag aangezet en hangt in rust naar beneden, soms met een lichte krul aan het einde. Tijdens actie kan de staart iets omhoog worden gedragen, maar nooit boven de ruglijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-75 cm
Gewicht
36-41 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-70 cm
Gewicht
30-35 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken van de Saarlooswolfhond op basis van de genoemde eigenschappen:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen zijn Saarlooswolfhonden gereserveerd en terughoudend tegenover vreemden. Ze kunnen wat afstandelijkheid tonen ten opzichte van onbekenden vanwege hun natuurlijke terughoudendheid. Na een goede introductie en vertrouwen kunnen ze echter liefdevol en loyaal zijn tegenover hun gezin.
 • Intelligentie : Saarlooswolfhonden zijn intelligent en hebben een scherp observatievermogen. Dit maakt ze alert en in staat om situaties goed in te schatten. Echter, hun intelligentie kan soms samengaan met een onafhankelijke en eigenzinnige aard, wat de training enigszins uitdagend kan maken.
 • Energiek : Hoewel Saarlooswolfhonden geen buitensporig energiek ras zijn, hebben ze wel dagelijkse beweging nodig. Ze genieten van buitenactiviteiten en hebben ruimte nodig om te rennen en te verkennen. Het zijn geen hyperactieve honden, maar ze gedijen goed bij regelmatige lichaamsbeweging.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen hebben Saarlooswolfhonden geen specifieke reputatie als uitstekende zwemmers zoals sommige andere rassen zoals de Labrador Retriever of de Newfoundland. Individuele honden kunnen echter van water houden en sommigen kunnen vaardigheid en plezier vertonen bij zwemmen, terwijl anderen er minder interesse in tonen.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Saarlooswolfhond kunnen gekenmerkt worden door verschillende eigenschappen:

 • Vrolijkheid :  Over het algemeen staan Saarlooswolfhonden bekend om hun gereserveerde en kalme houding. Ze zijn vaak niet zo uitbundig of extreem vrolijk als sommige andere hondenrassen. Ze vertonen een meer serieuze en bedachtzame benadering van het leven.
 • Sociaal : Deze honden kunnen van nature gereserveerd zijn tegenover vreemden. Hoewel ze loyaal en aanhankelijk zijn naar hun gezin, hebben ze tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen voordat ze hun vertrouwen tonen.
 • Speelsheid : Saarlooswolfhonden hebben over het algemeen een minder uitgesproken speelsheid in vergelijking met sommige andere rassen. Ze kunnen momenten van speelsheid vertonen, vooral in de jongere jaren, maar ze staan niet bekend om hun uitbundige speelsheid.
 • Loyaliteit : Deze honden zijn buitengewoon loyaal aan hun gezin. Ze bouwen een sterke band op en tonen een diepe loyaliteit aan hun eigenaren. Ze zullen vaak dicht bij hun gezin willen zijn en gedijen goed in een omgeving waar ze zich geliefd en gewaardeerd voelen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Saarlooswolfhond:

Door consistent en zorgzaam te zijn in de verzorging van je Saarlooswolfhond kun je ervoor zorgen dat hij een gezond en gelukkig leven leidt. Elk individu kan verschillen, dus overleg met een dierenarts voor specifieke zorgbehoeften van jouw hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier is een overzicht van enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten die bij de Saarlooswolfhond kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed zijn ontwikkeld, wat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn.
 2. Elleboogdysplasie : Een soortgelijke aandoening als HD, maar dan in de ellebooggewrichten, wat kan resulteren in kreupelheid en stijfheid.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige individuen kunnen aanleg hebben voor hartgerelateerde problemen, zoals klepafwijkingen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel grote hondenrassen, kan kanker voorkomen bij Saarlooswolfhonden. Regelmatige controles en vroegtijdige detectie zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën, dermatitis of infecties.
 6. Oogproblemen : Progressieve retina atrofie (PRA), cataract en andere oogaandoeningen kunnen voorkomen. Regelmatige oogonderzoeken zijn aan te raden.
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij andere rassen kunnen Saarlooswolfhonden te zwaar worden als ze niet voldoende beweging krijgen en een onevenwichtig dieet hebben.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, haaruitval en lethargie.

Het is cruciaal om regelmatig de gezondheid van je Saarlooswolfhond te controleren door middel van veterinaire controles. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor hun algehele welzijn kunnen bijdragen aan het voorkomen van deze problemen of ze vroegtijdig opsporen voor een betere behandeling. Daarnaast is het verstandig om bij de aanschaf van een pup te informeren naar gezondheidstests van de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verkleinen.

De Saarlooswolfhond is een Nederlands hondenras, gefokt door Leendert Saarloos in de jaren 30 van de 20e eeuw. Hij kruiste een Duitse Herder met een Europese wolf om een hond met de kenmerken van een wolf te creëren, maar met een gehoorzaam en volgzaam temperament.

De geschiedenis van de

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een uniek hondenras met een intrigerende geschiedenis. Het ras werd gecreëerd door Leendert Saarloos, een Nederlandse fokker, in het begin van de 20e eeuw. Zijn doel was om een nieuwe hond te fokken met de kenmerken van een wolf, maar met een meer gehoorzaam en aanhankelijk karakter, geschikt voor het moderne leven.

In de jaren 1930 kruiste Saarloos een Duitse Herder genaamd ‘Gerhard von Fransenum’ met een vrouwelijke Europese wolf genaamd ‘Fleur’. Het resultaat was de eerste generatie Saarlooswolfhonden, waarbij de mannetjes en vrouwtjes van deze nakomelingen vervolgens werden gebruikt om het ras verder te ontwikkelen.

Deze honden waren oorspronkelijk bedoeld voor specifieke taken, zoals het bewaken van terreinen en het helpen bij de jacht. De invloed van de Europese wolf in de genenpool van de Saarlooswolfhond zorgt voor sommige unieke eigenschappen, waaronder hun slanke en elegante bouw en hun aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen.

Hoewel Saarloos oorspronkelijk de hond als werkhond ontwikkelde, bleek al snel dat deze ook geschikt was als gezelschapsdier vanwege zijn toewijding aan zijn eigenaren, intelligentie en gevoeligheid. Door hun erfelijke achtergrond en genen, vereisen Saarlooswolfhonden speciale aandacht en training, vooral in de socialisatie en gehoorzaamheid, om een goede band met hun eigenaren en andere huisdieren te ontwikkelen.

Door de zorgvuldige fokpraktijken van Saarloos en later andere fokkers, is de Saarlooswolfhond van een zeldzaam ras uitgegroeid tot een gewaardeerd gezelschapsdier en toont het nog steeds de kenmerken van zowel de wolf als de loyale gezinshond.

Saarlooswolfhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Saarlooswolfhond

Ja, mits goed gesocialiseerd en getraind, kunnen ze uitstekende gezinsleden zijn.

Ja, Saarlooswolfhonden zijn actief en hebben dagelijkse beweging nodig.

Met een goede socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren.

 1. Vanwege hun onafhankelijke aard hebben ze baasjes nodig met ervaring in hondentraining.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen