Honden Rassen

Russisch Toy Terrier

De Russisch Toy, ook bekend als de Russkiy Toy, is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in Rusland. Het ras heeft een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw, toen kleine honden met een vergelijkbare verschijning in verschillende landen werden gefokt. De Russisch Toy zoals we die nu kennen, werd ontwikkeld in Rusland en heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan liefhebbers van kleine gezelschapshonden.

Kleine gestalte met een fijne botstructuur, expressieve ogen, rechtopstaande oren en een alerte houding. De vacht kan kort of lang zijn, afhankelijk van de variant.

Officiële naam : Russisch Toy (Russkiy Toy)
Andere namen : Moscow Toy Terrier, Russian Toy Terrier
Oorsprong : Rusland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Je hebt een goede samenvatting gegeven van de algemene kenmerken van het Russisch Toy volgens de FCI-rasstandaard. Hier is een aanvulling op de algemene kenmerken:

 • Grootte : Variërend tussen 20 en 28 centimeter.
 • Vacht : Kortharige en langharige variëteiten.
 • Hoofd : Klein, met een iets afgeronde schedel en een smalle snuit.
 • Ogen : Groot, expressief en meestal donker van kleur.
 • Oren : Groot, rechtopstaand of half rechtopstaand.
 • Staart : Lang, hoog aangezet en meestal hoog gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20-28 cm
Gewicht
1,5-3 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
18-26 cm
Gewicht
1,5-2,5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot ongeveer 2 maanden.
 • Puppy : Van 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : Van 1 jaar tot ongeveer 7 jaar.
 • Oudere : Van 7 tot 10 jaar.
 • Senior : Vanaf 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hier zijn enkele raskenmerken van de Russisch Toy:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staan Russisch Toys bekend om hun vriendelijke en liefdevolle aard jegens hun eigenaren. Ze zijn vaak aanhankelijk en genegenheid tonend naar hun gezin en staan bekend om hun toewijding aan hun eigenaar.
 • Intelligentie : Russisch Toys zijn slimme honden die snel kunnen leren. Ze kunnen behoorlijk slim en alert zijn, wat ze geschikt maakt voor verschillende trainingsvormen en activiteiten die mentale stimulatie vereisen.
 • Energiek : Ondanks hun kleine formaat kunnen Russisch Toys behoorlijk energiek zijn. Ze hebben vaak een levendige en actieve natuur en genieten van spelen en bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun energie op een positieve manier te kanaliseren.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Russisch Toys geen natuurlijke zwemmers vanwege hun kleine gestalte en vaak fijnere lichaamsbouw. Voor de meeste van hen is zwemmen geen favoriete activiteit vanwege hun lichaamsbouw en korte pootjes. Het is belangrijk om voorzichtigheid te betrachten als je hen in de buurt van water brengt.

Temperament en Gedrag

Het Russisch Toy staat bekend om verschillende kenmerken in zijn temperament en gedrag:

 • Vrolijkheid : Russisch Toys zijn vaak opgewekt en levendig. Ze hebben een natuurlijke vrolijkheid die ze tonen door hun speelse gedrag en enthousiaste houding naar hun eigenaren.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Russisch Toys sociaal en hechten ze zich sterk aan hun gezin. Ze kunnen echter voorzichtig zijn met vreemden, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Met goede socialisatie kunnen ze echter vriendelijk zijn tegenover andere honden en huisdieren.
 • Speelsheid : Deze honden hebben vaak een levendige speelsheid, zelfs op oudere leeftijd. Ze houden van interactieve spelletjes en speelgoed en kunnen genieten van het gezelschap van hun eigenaar tijdens speeltijd.
 • Loyaliteit : Russisch Toys zijn doorgaans toegewijd aan hun eigenaren. Ze hechten zich sterk aan de mensen om wie ze geven en kunnen een sterke band opbouwen. Dit maakt ze goede metgezellen voor liefdevolle en zorgzame gezinnen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Natuurlijk! Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Russisch Toy:

Dit zijn algemene richtlijnen. Elk individu is uniek, dus pas de verzorging aan op de specifieke behoeften en temperament van jouw Russisch Toy.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Russisch Toy is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen er enkele gezondheidsproblemen voorkomen. Enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen bij Russisch Toy-honden zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupkom niet goed aansluit op de heupkop, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Vergelijkbaar met heupdysplasie, dit is een aandoening waarbij de botontwikkeling in de elleboog verstoord is, resulterend in kreupelheid en pijn.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Enkele erfelijke hartaandoeningen, zoals klepafwijkingen, kunnen voorkomen bij dit ras.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan ook bij de Russisch Toy kanker voorkomen, met name huidtumoren.
 5. Huidproblemen : Soms kunnen ze gevoelig zijn voor huidallergieën, irritaties of dermatitis, vooral als gevolg van vlooienbeten of allergenen in hun omgeving.
 6. Oogproblemen : Oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) kunnen ook voorkomen.
 7. Gewichtsproblemen : Vanwege hun kleine formaat zijn Russisch Toys gevoelig voor overgewicht. Een goed uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.
 8. Hypothyreoïdie : Deze aandoening kan voorkomen waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.

Regelmatige controles bij de dierenarts, een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de hond zijn belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen snel te ontdekken en te behandelen.

De Russisch Toy is ontstaan in Rusland en stamt af van kleine honden die werden gehouden door de Russische aristocratie als gezelschapsdieren. Ze zijn klein van formaat en zijn door de jaren heen gefokt om te voldoen aan de esthetische voorkeuren van hun eigenaren als gezelschapshonden.

De geschiedenis van de

Russisch Toy Terrier

De geschiedenis van de Russisch Toy gaat terug tot de 18e eeuw in Rusland, waar het ras ontstond als een gezelschapshond voor de hogere klassen en de Russische aristocratie. Hoewel de exacte oorsprong niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat kleine honden van verschillende rassen, waaronder de Engelse Toy Terriërs en Italiaanse windhonden, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit ras.

De Russische aristocraten waren gefascineerd door kleine honden en begonnen met het fokken van deze kleine, charmante metgezellen. Ze waren populair in koninklijke en aristocratische kringen als gezelschapsdieren en waren vaak te vinden aan de zijde van adel, in paleizen en bij hoge functionarissen.

Het ras werd gewaardeerd vanwege zijn kleine formaat, elegantie en vriendelijke karakter. Russische Toys werden beschouwd als symbolen van status en werden gekoesterd om hun sociale aard en hun vermogen om een diepe band met hun eigenaren te vormen.

Gedurende lange tijd was de Russisch Toy vrijwel exclusief voorbehouden aan de elite en was het zeldzaam buiten de hoogste kringen. Na de Russische revolutie in 1917 leed het ras bijna tot uitsterven vanwege de sociale veranderingen in Rusland. Gelukkig werd de Russisch Toy gered door fokkers die hun best deden om het ras te behouden en te revitaliseren.

In de jaren 1950 werden in Rusland serieuze inspanningen ondernomen om het ras te herstellen. Fokkers slaagden erin om de Russisch Toy weer te introduceren en te behouden, waardoor het uiteindelijk bekendheid kreeg in andere delen van de wereld.

Tegenwoordig wordt de Russisch Toy wereldwijd gewaardeerd als een charmante gezelschapshond, geliefd om zijn kleine formaat, speelse aard en toewijding aan zijn eigenaar. Deze honden blijven een sterke band vormen met hun families en worden gewaardeerd om hun liefdevolle en aanhankelijke karakter, dat hen tot geliefde huisdieren maakt.

Russian Toy Terrier
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Russisch Toy Terrier

Door hun kleine formaat zijn ze mogelijk kwetsbaar, dus ze kunnen beter zijn voor gezinnen met oudere kinderen die weten hoe ze voorzichtig met kleine honden moeten omgaan.

Ze hebben dagelijkse beweging nodig, maar vanwege hun kleine formaat zijn korte wandelingen en speeltijd voldoende.

Ja, vanwege hun kleine omvang zijn ze uitstekende honden voor appartementen of kleinere woonruimtes.

Met consistente training en geduld kunnen Russische Toys goed zindelijk worden gemaakt, hoewel het van hond tot hond kan verschillen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen