Honden Rassen

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback, oorspronkelijk ontwikkeld in Zuid-Afrika, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de vroege koloniale tijden. Deze hond werd gefokt door Boeren, die verschillende Europese hondenrassen kruisten met de inheemse Khoikhoi-honden en mogelijk ook met honden van lokale stammen. Het doel was om een hond te creëren die kon helpen bij de jacht op groot wild in de Afrikaanse bush, vooral leeuwen.

Officiële naam : Rhodesian Ridgeback
Andere namen : Afrikaanse Leeuwhond, Lion Dog
Oorsprong : Zuidelijk Afrika

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Zeker, hier is een beknopt overzicht van het algemene beeld van de Rhodesian Ridgeback volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : Rhodesian Ridgebacks zijn een middelgroot tot groot hondenras. Mannetjes hebben een schofthoogte van ongeveer 63 tot 69 centimeter, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van ongeveer 61 tot 66 centimeter.
 • Vacht : Hun vacht is kort, glad en dicht. Deze honden hebben geen overmatige ondervacht en de vacht biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.
 • Hoofd : Het hoofd is van gemiddelde lengte, vrij breed tussen de oren, met een goed gedefinieerde stop. De schedel moet matig vlak zijn en de snuit moet lang en krachtig zijn.
 • Ogen : De ogen van een Rhodesian Ridgeback zijn rond van vorm, helder en glanzend. De kleur van de ogen moet harmoniëren met de vachtkleur.
 • Oren : De oren zijn van middelmatige grootte, relatief breed aan de basis en liggen dicht tegen het hoofd. Ze zijn hoog aangezet en vallen neer tot net voorbij de hals wanneer ze naar voren worden gebracht.
 • Staart : De staart van een Rhodesian Ridgeback is krachtig bij de aanzet, geleidelijk aflopend naar de punt. Hij is recht en niet gekruld. De staart moet laag aangezet zijn en bij de punt iets omhoog krullen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
63-69 cm
Gewicht
32-36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
29-34 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12-18 maanden
 • Volwassen : 12-18 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn enkele raskenmerken van Rhodesian Ridgebacks:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staan Rhodesian Ridgebacks bekend als vriendelijke honden. Met een goede socialisatie en training kunnen ze uitgroeien tot zachtaardige metgezellen die goed opschieten met hun gezin en anderen.
 • Intelligentie : Deze honden worden beschouwd als intelligent en kunnen goed reageren op training. Ze hebben echter een eigen wil en hebben een eigenzinnige kant, dus een consistente, positieve benadering van training is belangrijk.
 • Energiek : Rhodesian Ridgebacks zijn van nature energieke honden die van beweging houden. Regelmatige lichaamsbeweging en stimulatie zijn belangrijk om ze mentaal en fysiek tevreden te houden.
 • Goede zwemmers : Hoewel sommige Rhodesian Ridgebacks van nature goede zwemmers kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat niet alle individuen van dit ras van nature aangetrokken worden tot water of van zwemmen houden. Het kan van hond tot hond verschillen.

Temperament en Gedrag

De Rhodesian Ridgeback heeft een aantal specifieke kenmerken als het gaat om temperament en gedrag:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen zijn Rhodesian Ridgebacks vrolijke en levendige honden. Ze kunnen genieten van interactie met hun gezin en vertonen vaak een levendige en blije houding.
 • Sociaal : Dit ras kan zeer sociaal zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan. Ze gedijen goed in een omgeving waarin ze regelmatig met verschillende mensen en andere dieren kunnen omgaan.
 • Speelsheid : Rhodesian Ridgebacks hebben vaak een speelse aard, vooral in hun jeugdige jaren. Ze vinden het leuk om te spelen, rennen en nieuwe dingen te ontdekken.
 • Loyaliteit : Ze zijn zeer loyaal aan hun gezin en ontwikkelen sterke banden met degenen die ze beschouwen als hun roedel. Dit maakt ze uitstekende metgezellen en beschermers voor hun eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging van een Rhodesian Ridgeback:

Het is belangrijk om deze richtlijnen toe te passen om de gezondheid, het welzijn en het geluk van uw Rhodesian Ridgeback te waarborgen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Rhodesian Ridgebacks staan over het algemeen bekend als sterke en gezonde honden, maar net als veel andere rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de mogelijke gezondheidsaandachtspunten bij dit ras zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dit beïnvloedt de ellebooggewrichten. Het kan pijn en kreupelheid veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen :Sommige Rhodesian Ridgebacks kunnen genetische hartaandoeningen ontwikkelen, zoals cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel rassen, kan kanker voorkomen bij Rhodesian Ridgebacks. Het is raadzaam om eventuele abnormale gezwellen te laten controleren door een dierenarts.
 5. Huidproblemen : Dit ras kan gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën en dermatitis.
 6. Oogproblemen : Cataract, progressieve retina-atrofie (PRA) en andere oogziekten kunnen voorkomen.
 7. Gewichtsproblemen : Rhodesian Ridgebacks kunnen gevoelig zijn voor gewichtstoename als ze niet regelmatig bewegen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, haarverlies en lethargie.

Het is van cruciaal belang om regelmatige controles en gezondheidsonderzoeken uit te voeren bij Rhodesian Ridgebacks om eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te sporen en te behandelen. Een goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en veterinaire zorg kunnen helpen om veel van deze problemen te voorkomen of te minimaliseren.

Dit ras werd gefokt door de inheemse Khoikhoi-honden te kruisen met Europese rassen, resulterend in honden met een speciale ‘ridge’ op hun rug. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals leeuwen.

De geschiedenis van de

Rhodesian Ridgeback

De geschiedenis van de Rhodesian Ridgeback is diep verweven met Zuidelijk Afrika, en het ras heeft een interessante ontstaansgeschiedenis:

De Rhodesian Ridgeback, een trots Afrikaans ras, vindt zijn oorsprong in de vroege koloniale periode van Zuidelijk Afrika. Het ras werd ontwikkeld door de inheemse Khoikhoi-honden te kruisen met Europese hondenrassen, zoals Greyhounds, Bloodhounds, Mastiffs en mogelijk ook lokale wilde honden.

Deze kruisingen werden geselecteerd op basis van hun jachteigenschappen, zoals uithoudingsvermogen, moed en het vermogen om te jagen in de onherbergzame gebieden van Zuidelijk Afrika. De naam “Rhodesian” werd gegeven vanwege de regio Rhodesië, het huidige Zimbabwe, waar het ras verder werd ontwikkeld en zijn naam kreeg.

Het meest opvallende kenmerk van de Rhodesian Ridgeback is de “ridge” op zijn rug, waar de vacht in de tegenovergestelde richting groeit. Dit kenmerk werd gewaardeerd vanwege zijn vermogen om de hond te beschermen tegen slangenbeten en als een teken van raszuiverheid.

Oorspronkelijk gefokt als jachthond, werd de Rhodesian Ridgeback gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals leeuwen, en voor het bewaken van boerderijen en families. Hun aanpassingsvermogen, uithoudingsvermogen en intelligentie maakten hen geschikt voor de uitdagende omstandigheden van het Afrikaanse continent.

De Rhodesian Ridgeback is door de jaren heen geëvolueerd van een jachthond naar een veelzijdige metgezel, hoewel het nog steeds een toegewijde en beschermende aard heeft. Tegenwoordig staat dit trotse Afrikaanse ras bekend om zijn loyaliteit, moed en evenwichtig temperament, waardoor het een geliefd huisdier is in vele delen van de wereld.

Rhodesian Ridgeback
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Rhodesian Ridgeback

Ja, ze kunnen geweldige gezinshonden zijn, maar vroege socialisatie en training zijn cruciaal.

Ja, ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve aard.

Ze zijn intelligent, maar consistentie in training is belangrijk.

Ja, ze kunnen uitstekende waakhonden zijn vanwege hun beschermende instincten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen