Honden Rassen

Markiesje

Markiesje

Het Markiesje is een oud Nederlands hondenras, geliefd vanwege zijn gezelschap en groot aanpassingsvermogen. Hoewel de exacte oorsprong niet helemaal duidelijk is gedocumenteerd, wordt aangenomen dat dit ras al eeuwenlang in Nederland bestaat. Het werd traditioneel gefokt als gezelschapshond voor adellijke families, vandaar de naam “Markiesje”. Het ras was gedurende lange tijd vrij zeldzaam, maar is de laatste jaren weer populairder geworden als gezelschapshond.

Officiële naam : Nederlands Kooikerhondje
Andere namen : Hollandse Tulphond, Tulpendog
Oorsprong : Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hier zijn de algemene kenmerken van het Markiesje volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : Het Markiesje is een kleine tot middelgrote hond. De hoogte van volwassen Markiesjes ligt meestal tussen de 35-37 centimeter.
 • Vacht : De vacht van het Markiesje is lang, dicht, enigszins golvend en heeft een zijdeachtige textuur. De vacht moet geen krul vertonen.
 • Hoofd : Het hoofd van het Markiesje is proportioneel met het lichaam, met een vlakke schedel en een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen : De ogen van het Markiesje zijn middelgroot, rond, en levendig donkerbruin van kleur. Ze stralen alertheid en intelligentie uit.
 • Oren : De oren van het Markiesje zijn driehoekig van vorm, hoog aangezet en hangend. Ze zijn goed bedekt met lang haar dat een zijdeachtige textuur heeft.
 • Staart : De staart van het Markiesje is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen over de rug. Het wordt goed bedekt met lang haar.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
35-37 cm
Gewicht
6-8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33-35 cm
Gewicht
6-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot 2 maanden.
 • Puppy : 2 tot 12 maanden.
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Het Markiesje staat bekend om een aantal kenmerkende eigenschappen:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen zijn Markiesjes vriendelijke honden. Ze hebben een liefdevolle en vriendelijke aard, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor gezinnen en individuen.
 • Intelligentie : Markiesjes worden beschouwd als intelligente honden. Ze zijn snel van begrip en gemakkelijk te trainen dankzij hun scherpzinnigheid en leergierigheid.
 • Energiek : Hoewel Markiesjes energiek zijn, hebben ze geen extreme energieniveaus zoals sommige andere rassen. Ze genieten van regelmatige lichaamsbeweging en kunnen actief zijn, maar ze hebben ook momenten van rust en kunnen zich aanpassen aan verschillende activiteitsniveaus.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Markiesjes goede zwemmers. Van oudsher werden ze vaak gebruikt voor verschillende taken, waaronder jagen en werken in moerassige gebieden, waarbij ze hun zwemvaardigheden goed konden benutten.

Temperament en Gedrag

Het Markiesje staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en intelligente karakter. Hier zijn enkele kenmerken van het temperament en gedrag van een Markiesje:

 • Vrolijkheid : Markiesjes zijn vaak vrolijke honden. Ze hebben een levendige en opgewekte persoonlijkheid, wat resulteert in een positieve houding en een enthousiaste benadering van het leven.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Markiesjes vriendelijk en sociaal. Ze genieten van menselijk gezelschap en kunnen het goed vinden met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.
 • Speelsheid : Deze honden hebben een speelse aard en houden van actieve bezigheden. Ze zullen genieten van interactief speelgoed en spelletjes met hun eigenaar, waardoor ze fysieke en mentale stimulatie krijgen.
 • Loyaliteit : Markiesjes hebben de neiging om hechte banden te vormen met hun gezin. Ze zijn toegewijd aan hun eigenaren en tonen vaak een hoge mate van loyaliteit en genegenheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Natuurlijk, hier zijn enkele richtlijnen voor de optimale verzorging van een Markiesje:

Deze algemene richtlijnen kunnen helpen bij het waarborgen van het welzijn en de gezondheid van je Markiesje. Het is echter altijd aan te raden om advies in te winnen bij een dierenarts of professionele hondentrainer voor specifieke zorgbehoeften van jouw huisdier.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Helaas kunnen sommige rassen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarbij het Markiesje mogelijk gevoelig voor kan zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupkom niet goed past bij de dijbeenkop, wat kan leiden tot gewrichtsproblemen en kreupelheid.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij het ellebooggewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige hondenrassen, waaronder het Markiesje, kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen, zoals klepafwijkingen of hartfalen.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker ook bij het Markiesje voorkomen. Regelmatige controle en vroegtijdige detectie zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën of dermatitis.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten kunnen bij sommige individuen voorkomen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) of cataract.
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij veel kleine tot middelgrote rassen, moeten eigenaren erop letten dat het Markiesje niet overvoed wordt om overgewicht te voorkomen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, huidproblemen en lethargie.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle individuen van het ras deze problemen zullen ervaren. Door goede verzorging, regelmatige controles bij de dierenarts en gezonde voeding kunnen veel van deze mogelijke gezondheidsproblemen worden verminderd of voorkomen. Voor meer gedetailleerde informatie over gezondheidszorg bij het Markiesje is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een dierenarts of een erkende fokker.

De oorsprong van het Markiesje is niet volledig gedocumenteerd, maar het staat bekend als een oud Nederlands ras dat vaak werd gezien als metgezel van adellijke families vanwege zijn vriendelijke aard.

De geschiedenis van de

Markiesje

Het Markiesje is een oud Nederlands hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het is een klein tot middelgroot ras, oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor Nederlandse aristocraten en welgestelde families.

De naam “Markiesje” is mogelijk afgeleid van de ‘heerlijkheid’ van Bergen op Zoom, waar dit ras populair was onder de welgestelde burgers en de markies van Bergen op Zoom.

De exacte oorsprong van het Markiesje is enigszins mysterieus, omdat er weinig schriftelijke verslagen zijn van zijn vroege geschiedenis. Het werd lange tijd beschouwd als een ras dat voornamelijk door de adel werd gehouden en gefokt.

In de loop der jaren is het Markiesje echter in populariteit afgenomen. Rond de 20e eeuw was het ras bijna verdwenen, maar dankzij een paar toegewijde fokkers werd het ras gered van uitsterven. Door selectieve fokprogramma’s en inspanningen om het ras te behouden, is het Markiesje weer iets toegenomen in aantal en populariteit in Nederland.

Tegenwoordig wordt het Markiesje voornamelijk gezien als een gewaardeerde metgezel en gezinshond, bekend om zijn vriendelijke aard, toewijding aan zijn eigenaar en intelligentie. Hoewel het nog steeds een relatief zeldzaam ras is buiten Nederland, wint het langzaam aan erkenning en populariteit als gezelschapshond wereldwijd.

Markiesje
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Markiesje

Markiesjes zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Ze zijn speels, vriendelijk en geduldig, waardoor ze vaak goed overweg kunnen met kinderen. Natuurlijk is het belangrijk om altijd toezicht te houden op interacties tussen honden en jonge kinderen.

Markiesjes zijn actieve honden en hebben dagelijks matige tot regelmatige lichaamsbeweging nodig. Een paar korte tot matig lange wandelingen per dag en speelsessies zijn meestal voldoende om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Ja, Markiesjes zijn over het algemeen intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en consistente training. Ze kunnen goed presteren in gehoorzaamheidstraining en zijn behendig en alert.

Markiesjes staan bekend om hun vriendelijke, toegewijde en levendige aard. Ze zijn vaak alert, nieuwsgierig en behoorlijk aanhankelijk bij hun gezin. Sociaal en vriendelijk naar mensen en andere huisdieren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen