Honden Rassen

Lancashire Heeler

Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler is een oud Brits ras dat oorspronkelijk werd gefokt als veedrijver en rattenjager in de regio Lancashire, Engeland. Deze honden werden gebruikt om vee te drijven en te beschermen tegen ongedierte. Hoewel de exacte oorsprong niet volledig bekend is, wordt aangenomen dat het ras ontstond uit kruisingen tussen de Welsh Corgi en de Manchester Terriër.

De Lancashire Heeler is compact, goed gespierd en heeft een kortharige vacht. De typische kleuren zijn zwart en tan, waarbij het zwarte gedeelte meestal overheerst.

Officiële naam : Lancashire Heeler
Andere namen : Ormskirk Heeler
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Lancashire Heeler, volgens de FCI-rasstandaard, heeft de volgende kenmerken:

 • Grootte : De Lancashire Heeler is een kleine hond, compact en goed gespierd. De schofthoogte voor reuen varieert meestal tussen de 30-31 centimeter, terwijl teven iets kleiner zijn met een hoogte tussen 25-31 centimeter.
 • Vacht : De vacht van de Lancashire Heeler is kort, dicht en weerbestendig. Het heeft een dubbellaagse vacht met een dichte ondervacht en een vlakke, harde bovenvacht.
 • Hoofd : Het hoofd van de Lancashire Heeler is wigvormig, krachtig en proportioneel ten opzichte van het lichaam. De schedel is vlak en de snuit loopt geleidelijk taps toe naar een sterke kaken.
 • Ogen : De ogen zijn ovaal van vorm, middelgroot en donkerbruin van kleur. Ze stralen alertheid en intelligentie uit.
 • Oren : De Lancashire Heeler heeft kleine, v-vormige oren die rechtop staan en naar voren gericht zijn. Ze zijn goed geplaatst op het hoofd.
 • Staart : De staart van de Lancashire Heeler is van nature kort en wordt meestal gecoupeerd, hoewel dit afhankelijk kan zijn van lokale regelgeving. Het wordt hoog aangezet en wordt in vrolijkheid gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-31 cm
Gewicht
7-8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-3 cm
Gewicht
7-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken die vaak worden geassocieerd met het ras Lancashire Heeler:

 • Vriendelijkheid : Lancashire Heelers zijn vaak vriendelijke honden, vooral tegenover hun gezin en mensen die ze kennen. Met een goede socialisatie kunnen ze ook vriendelijk zijn tegenover vreemden.
 • Intelligentie : Deze honden staan bekend om hun slimheid. Ze zijn alert, snel van begrip en kunnen snel nieuwe commando’s leren.
 • Energiek : Lancashire Heelers hebben over het algemeen een behoorlijke hoeveelheid energie. Ze zijn actief en hebben dagelijkse beweging nodig om tevreden en gezond te blijven.
 • Goede zwemmers : Hoewel niet elk individu van het ras een voorliefde heeft voor water, kunnen sommige Lancashire Heelers genieten van zwemmen als ze hiermee vertrouwd zijn gemaakt op jonge leeftijd.

Temperament en Gedrag

Lancashire Heelers staan bekend om hun levendige, alerte en intelligente persoonlijkheid. Hier zijn enkele kenmerken van hun temperament en gedrag:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen zijn Lancashire Heelers vrolijke en opgewekte honden. Ze zijn vaak actief en genieten van interactie met hun eigenaren.
 • Sociaal : Lancashire Heelers kunnen sociaal zijn, maar het hangt af van hun socialisatie. Vroege en positieve blootstelling aan verschillende mensen, dieren en situaties kan helpen bij het ontwikkelen van een goed sociaal gedrag.
 • Speelsheid : Deze honden hebben vaak een speels karakter. Ze genieten van spelen en hebben vaak veel energie om te rennen, springen en met speelgoed te spelen.
 • Loyaliteit : Lancashire Heelers hebben een sterke band met hun familie. Ze kunnen zeer loyaal zijn aan hun eigenaren en tonen vaak toewijding aan hun gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Lancashire Heeler:

Door deze richtlijnen te volgen en liefdevolle zorg te bieden, kun je een gezonde, gelukkige en goed verzorgde Lancashire Heeler hebben. Het is belangrijk om altijd de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je hond in overweging te nemen bij het plannen van de verzorging.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Lancashire Heelers zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten met betrekking tot de gezondheid van Lancashire Heelers:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis of kreupelheid.
 2. Elleboogdysplasie : Abnormale groei of ontwikkeling van de ellebooggewrichten, wat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Lancashire Heelers kunnen aanleg hebben voor bepaalde hartgerelateerde problemen, zoals klepdefecten of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen kunnen ook Lancashire Heelers gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker.
 5. Huidproblemen : Sommige individuen kunnen last hebben van huidallergieën, dermatitis of andere huidaandoeningen.
 6. Oogproblemen : Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een erfelijke aandoening die leidt tot progressief verlies van het gezichtsvermogen en kan voorkomen bij Lancashire Heelers.
 7. Gewichtsproblemen :  Net als veel andere rassen kunnen Lancashire Heelers aanleg hebben voor overgewicht als ze niet de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging krijgen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

Regelmatige dierenartscontroles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging kunnen helpen bij het minimaliseren van de kans op deze gezondheidsproblemen. Het is ook aan te raden om bij aanschaf van een Lancashire Heeler een gerenommeerde fokker te zoeken die gezondheidstesten uitvoert op de ouderdieren om de kans op erfelijke aandoeningen te verkleinen.

De Lancashire Heeler is een oud Brits ras dat oorspronkelijk werd gefokt om te helpen bij het hoeden van vee, vooral schapen en runderen. Ze staan bekend om hun vaardigheid in het drijven van vee en zijn populair als gezelschapshond vanwege hun loyale aard en aanhankelijkheid.

De geschiedenis van de

Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler, ook wel bekend als de Ormskirk Heeler, is een oud Brits hondenras dat zijn oorsprong heeft in Lancashire, Engeland. Het ras staat bekend om zijn vermogen om vee te drijven en te hoeden, vooral schapen en runderen.

De precieze oorsprong van de Lancashire Heeler is enigszins onduidelijk vanwege het ontbreken van gedocumenteerde geschiedenis. Er wordt aangenomen dat dit ras teruggaat tot de 17e of 18e eeuw en werd gefokt door kruisingen tussen de Pembroke Welsh Corgi en de Manchester Terriër of mogelijk andere kleine terriërrassen.

De Lancashire Heeler werd traditioneel gefokt voor het hoeden van vee op boerderijen in het noorden van Engeland. Ze waren gewaardeerde werkhonden vanwege hun kleine formaat, behendigheid en moed. Deze honden waren essentieel bij het drijven van vee en het beschermen van boerderijen tegen ongedierte.

Hoewel ze oorspronkelijk werden gefokt als werkende honden, zijn Lancashire Heelers tegenwoordig populair als gezelschapshonden vanwege hun aanhankelijke, loyale en levendige karakter. Ondanks hun kleine gestalte hebben ze een opmerkelijke vastberadenheid en intelligentie, wat hen geschikt maakt voor verschillende taken naast het hoeden van vee.

Hoewel het ras nog steeds relatief zeldzaam is buiten het Verenigd Koninkrijk, geniet de Lancashire Heeler tegenwoordig wereldwijd erkenning als gezinshond en als een capabele werkhond, niet alleen vanwege hun historische werkkwaliteiten, maar ook vanwege hun charmante persoonlijkheid en toewijding aan hun eigenaars.

Lancashire Heeler
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lancashire Heeler

Lancashire Heelers kunnen goed overweg met kinderen, vooral als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd.

Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig, minimaal 30-60 minuten per dag.

Lancashire Heelers zijn redelijk actief en hebben ruimte nodig om te bewegen, maar ze kunnen goed passen in appartementen als ze voldoende beweging krijgen.

Ja, ze zijn alert en fungeren goed als waakhond vanwege hun oplettendheid en alertheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen