Honden Rassen

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een oud ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de regio Romagna in Italië. Ze staan bekend als ‘waterhonden’ en werden historisch gefokt als jachthonden om watervogels te apporteren. Later werden ze ingezet voor het zoeken naar truffels vanwege hun uitstekende reukvermogen. Door de jaren heen hebben ze een reputatie opgebouwd als betrouwbare en intelligente metgezellen.

De Lagotto Romagnolo heeft een unieke uitstraling vanwege zijn krullende, wollige vacht die waterafstotend is. Ze hebben een opgewekte en vriendelijke uitdrukking in hun ogen.

Officiële naam : Lagotto Romagnolo
Andere namen : Lagotto, Truffelhond
Oorsprong : Italië, specifiek uit de regio Romagna. Het ras is ontstaan als een waterhond, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op waterwild en later gespecialiseerd in het vinden van truffels.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI-rasstandaard voor de Lagotto Romagnolo beschrijft de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte : De Lagotto Romagnolo is een middelgrote hond. Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 43 tot 48 cm, terwijl teven iets kleiner zijn met een schofthoogte van ongeveer 41 tot 46 cm. Het gewicht varieert tussen de 11 en 16 kg.
 • Vacht : Deze honden hebben een unieke, krullende, dichte en wollige vacht die hen beschermt tegen water en kou. De vacht heeft fijne, strakke krullen en kan verschillende tinten hebben, zoals bruin, beige, oranje, grijs of wit.
 • Hoofd : Het hoofd van de Lagotto is middelmatig lang, met een lichte stop. De schedel is enigszins rond met een duidelijke overgang naar de snuit.
 • Ogen : Hun ogen zijn groot, rond, en donker van kleur, met een levendige en intelligente uitdrukking.
 • Oren : De oren van de Lagotto zijn hangend en driehoekig van vorm. Ze zijn middelmatig hoog aangezet en vallen dicht tegen de wangen aan.
 • Staart : De staart is hoog aangezet en wordt meestal vrolijk en krullend gedragen. In sommige landen wordt de staart gecoupeerd volgens de rasstandaard, maar natuurlijke staarten worden steeds vaker geaccepteerd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-48 cm
Gewicht
13-16 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
41-46 cm
Gewicht
11-14 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken van de Lagotto Romagnolo:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen zijn Lagotti vriendelijke en aanhankelijke honden. Ze staan bekend om hun goede omgang met mensen en andere huisdieren. Ze hebben vaak een liefdevolle en vriendelijke houding naar hun gezin en bekende mensen toe.
 • Intelligentie : De Lagotto Romagnolo staat bekend om zijn intelligentie. Ze zijn slim, alert en gemakkelijk te trainen vanwege hun snelle begrip. Hun intelligentie maakt hen geschikt voor verschillende taken, waaronder gehoorzaamheid, speurwerk en zelfs hondensporten.
 • Energiek : Lagotti zijn over het algemeen energieke honden. Ze hebben redelijk wat beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Deze honden genieten van buitenactiviteiten, zoals wandelen, rennen en spelen, en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging om hun energie kwijt te kunnen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen hebben Lagotto’s een natuurlijke aanleg voor zwemmen. Van oudsher werden ze vaak gebruikt als waterhonden voor het zoeken naar truffels in moerassige gebieden en waterrijke gebieden. Veel Lagotti vinden zwemmen leuk en hebben doorgaans geen problemen om het water in te gaan.

Temperament en Gedrag

De Lagotto Romagnolo staat bekend om zijn charmante persoonlijkheid en heeft over het algemeen de volgende temperament- en gedragseigenschappen:

 • Vrolijkheid : Lagotti zijn vaak vrolijke en levendige honden. Ze hebben een positieve instelling en staan bekend om hun opgewekte houding. Ze kunnen blij en enthousiast zijn, vooral wanneer ze actief zijn of tijd doorbrengen met hun gezin.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Lagotti sociaal ingesteld. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en kunnen vriendelijk en speels zijn met bekende mensen. Hoewel ze vaak goed omgaan met vreemden, is vroege socialisatie belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in verschillende situaties.
 • Speelsheid : Deze honden hebben een speelse aard. Ze genieten van interactie en spelletjes met hun eigenaar. Balspellen, zoekspelletjes en gehoorzaamheidsoefeningen zijn geweldige manieren om hun speelse energie te kanaliseren.
 • Loyaliteit : Lagotto’s zijn over het algemeen loyale honden naar hun gezin toe. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en staan bekend om hun toewijding en affectie voor de mensen om wie ze geven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn wat tips voor de optimale verzorging van een Lagotto Romagnolo:

Bedenk dat individuele behoeften kunnen variëren, dus observeer je Lagotto Romagnolo goed en pas de verzorging aan op basis van zijn specifieke gedrag, gezondheid en behoeften.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Lagotto Romagnolo’s zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als andere rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. Enkele van de mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij Lagotto Romagnolo’s zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupkom en het dijbeen niet goed op elkaar aansluiten, wat kan leiden tot gewrichtsproblemen en kreupelheid.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij botgroei onregelmatig plaatsvindt in het ellebooggewricht, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Lagotto’s kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartaandoeningen, waaronder klepdefecten of hartritmestoornissen.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Lagotto Romagnolo’s ook gevoelig zijn voor bepaalde vormen van kanker.
 5. Huidproblemen : Af en toe kunnen huidproblemen voorkomen, zoals allergieën of dermatitis.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten zoals cataracten of progressieve retina-atrofie kunnen voorkomen bij dit ras.
 7. Gewichtsproblemen : Zoals bij veel honden, moeten eigenaren opletten dat hun Lagotto een gezond gewicht behoudt om obesitas te voorkomen, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het is belangrijk om regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren bij een dierenarts en om een gezonde levensstijl te handhaven met voldoende lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige verzorging om de gezondheid en het welzijn van de Lagotto Romagnolo te waarborgen. Als je overweegt dit ras te adopteren, zorg er dan voor dat je een gerenommeerde fokker vindt die de gezondheid van hun honden serieus neemt en test op genetische aandoeningen.

Het ras heeft een lange geschiedenis als werkhond voor jacht en truffelhunting. Oorspronkelijk gefokt als een waterhond in de moerassen van Romagna, is het nu ook geliefd als gezelschapsdier.

De geschiedenis van de

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een oud Italiaans hondenras dat zijn oorsprong heeft in de regio Romagna, in het noorden van Italië. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige en gespecialiseerde waterhond voor verschillende taken, waaronder het ophalen van wild en het opsporen van wild in moerassige gebieden. Het staat vooral bekend om zijn unieke vermogen om truffels op te sporen, een waardevolle schimmel die onder de grond groeit en in de gastronomie wordt gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak.

De naam “Lagotto” komt van het Italiaanse woord “Lago”, wat “meer” betekent, en “Romagnolo” verwijst naar de Romagna-regio, waar het ras zijn oorsprong vindt. Hoewel de precieze oorsprong van de Lagotto Romagnolo niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat het ras teruggaat tot enkele eeuwen geleden.

De Lagotto werd oorspronkelijk gefokt vanwege zijn vermogen om te werken in waterrijke gebieden en zijn buitengewone reukvermogen om truffels op te sporen. Deze honden werden vaak gebruikt door truffeljagers om deze waardevolle schimmels op te sporen, en hun talent als truffelhond heeft hen wereldwijd bekend gemaakt.

Tijdens de 19e eeuw werd de Lagotto Romagnolo bijna uitgestorven door de veranderingen in landbouwpraktijken en de afname van truffelteeltgebieden. Gelukkig hebben toegewijde fokkers zich ingezet om het ras te redden, waardoor het voortbestaan ervan werd gegarandeerd. In de jaren 1970 werd de Lagotto erkend als een officieel ras en begon het aan populariteit te winnen, niet alleen als truffelzoeker maar ook als gezinshond vanwege zijn vriendelijke aard en intelligentie.

Tegenwoordig staat de Lagotto Romagnolo bekend om zijn veelzijdigheid, niet alleen als truffelhond maar ook als een toegewijde gezelschapshond en een competente werkhond in verschillende disciplines, waaronder gehoorzaamheid, behendigheid en speurwerk.

Lagotto Romagnolo
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een oud Italiaans ras dat oorspronkelijk werd gefokt als waterhond voor het zoeken naar truffels in moerassige gebieden van de Romagna-regio in Italië.

Ja, over het algemeen zijn Lagotto Romagnolo’s geweldige gezelschapshonden. Ze gedijen goed in gezinnen, zijn vaak geduldig met kinderen en kunnen goed opschieten met andere huisdieren.

Hoewel ze energiek zijn, hebben Lagotto’s geen extreem hoge lichaamsbewegingseisen. Regelmatige wandelingen, wat spelen en geestelijke stimulatie zijn essentieel om hun energie te kanaliseren.

Net als andere rassen kunnen Lagotto’s vatbaar zijn voor enkele erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, oogproblemen en soms epilepsie. Regelmatige gezondheidscontroles en een gezonde levensstijl kunnen helpen deze risico’s te verminderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen