Honden Rassen

Hollandse Smoushond

Hollandse-Smoushond

De Hollandse Smoushond, ook wel bekend als de “Smous,” is een oud Nederlands ras dat zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Deze kleine terriërachtige hond staat bekend om zijn vrolijke en levendige karakter. De Hollandse Smoushond werd oorspronkelijk gefokt om ongedierte te vangen in stallen en huizen, en hij werd vaak gevonden in de handelsgangen en op boerderijen in Nederland.

Officiële naam : Hollandse Smoushond
Andere namen : Smous, Dutch Ratter
Oorsprong : Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Hollandse Smoushond als ras erkend en beschrijft het met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: De kop is rond met een korte snuit en een zwarte neus.

 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, klein en staan rechtop.

 • Ogen: De ogen zijn donker en levendig, met een slimme uitdrukking.

 • Lichaam: Compact en vierkant met een korte rug en een rechte staart.

 • Vacht: De vacht is dicht en draadachtig, met een kenmerkende kleur die varieert van tarwekleurig tot donker roodbruin.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
35-43 cm
Gewicht
10-12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30-40 cm
Gewicht
8-10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Robuustheid: De Hollandse Smoushond is een stevige en robuuste kleine hond met een levendig karakter.

 • Jachtinstinct: Hoewel klein, heeft dit ras nog steeds een zeker jachtinstinct, wat te verwachten is gezien zijn oorspronkelijke doel.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen staat de Hollandse Smoushond bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter.

 • Zelfverzekerdheid: Ze hebben vaak een zelfverzekerde houding en zijn niet verlegen.

Temperament en Gedrag

 • Levendigheid: De Hollandse Smoushond is een levendige en energieke hond die geniet van spelen en wandelen.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en kan goed reageren op training, hoewel consistentie belangrijk is.

 • Gehechtheid: Ze kunnen zeer gehecht zijn aan hun gezin en genieten van gezelschap.

 • Waakzaamheid: Hoewel vriendelijk, kan de Hollandse Smoushond ook waakzaam zijn en fungeren als een goede waakhond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Hollandse Smoushond:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van zorg, kun je ervoor zorgen dat je Hollandse Smoushond gezond en gelukkig blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Hollandse Smoushond is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Hollandse Smoushond:

 1. Oogproblemen: Sommige individuele honden kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 2. Gebitsproblemen: Net als veel kleine rassen kunnen Hollandse Smoushonden gevoelig zijn voor gebitsproblemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen en het geven van kauwspeelgoed, kan bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 3. Huidaandoeningen: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën of hotspots. Een goede verzorging van de vacht en regelmatige controles op huidirritaties zijn belangrijk.

 4. Gewichtsbeheersing: Omdat het ras neigt naar overgewicht, is het belangrijk om de voeding van de Hollandse Smoushond zorgvuldig te beheren en voldoende lichaamsbeweging te bieden om een gezond gewicht te behouden.

 5. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit zijn normale positie kan schieten. Het kan bij sommige kleine hondenrassen voorkomen, dus het is belangrijk om op te letten op tekenen van kreupelheid of ongemak.

 6. Heupdysplasie: Hoewel het geen veelvoorkomend probleem is in dit ras, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor heupdysplasie. Fokkers die zich inzetten voor het verminderen van heupdysplasie kunnen bijdragen aan het voorkomen van dit probleem.

Regelmatige veterinaire controles, een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je Hollandse Smoushond een gezond en gelukkig leven leidt. Daarnaast is het belangrijk om de individuele behoeften en temperamenten van je hond te begrijpen om de best mogelijke zorg te bieden.

De Hollandse Smoushond is niet alleen charmant vanwege zijn unieke verschijning, maar ook vanwege zijn levendige persoonlijkheid, waardoor hij een geweldige metgezel is voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, energieke hond.

De geschiedenis van de

Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond, ook wel bekend als de Dutch Ratter of Dutch Terrier, is een klein hondenras dat zijn oorsprong heeft in Nederland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hollandse Smoushond:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Hollandse Smoushond is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw in Nederland. Ze werden vaak gevonden in en rondom stallen en winkels, waar ze werden gebruikt om ongedierte te vangen.

Functie: De Hollandse Smoushond was in zijn vroege geschiedenis vooral een werkhond die diende als ratter. Ze werden ingezet om ongedierte, zoals ratten en muizen, te vangen en te bestrijden op boerderijen, woonhuizen en handelsplaatsen.

Kenmerken: De Hollandse Smoushond is een klein hondenras met een lang, ruw vachtje dat kenmerkend is voor het ras. Ze hebben vaak een specifieke gezichtsuitdrukking met een baard en wenkbrauwen. De kleur van de vacht is meestal geel tot donker strokleurig.

Populariteit: Gedurende een bepaalde periode in de geschiedenis genoot de Hollandse Smoushond enige populariteit, vooral onder handelaren en winkeliers in Nederland. Ze waren geliefde metgezellen en werkten als effectieve ratters in de stedelijke omgeving.

Bijna-uitsterving: Tijdens de 20e eeuw kwam het ras in de buurt van uitsterving. Gelukkig werden enkele liefhebbers van het ras geïnspireerd om het te behouden en nieuw leven in te blazen. Door zorgvuldige fokprogramma’s en inspanningen om de populatie te vergroten, werd de Hollandse Smoushond gered van verdwijning.

Huidige status: Tegenwoordig is de Hollandse Smoushond een zeldzaam ras, maar het wordt erkend en gewaardeerd door hondenliefhebbers en fokkers. Het is niet langer een veelvoorkomende werkhond, maar eerder een gezelschapsdier.

De Hollandse Smoushond staat bekend om zijn vriendelijke en levendige karakter. Ondanks de zeldzaamheid van het ras, wordt het gewaardeerd als een charmante metgezel. Het ras heeft zich aangepast aan moderne levensstijlen en gedijt als gezelschapshond voor mensen die de unieke kenmerken en geschiedenis van de Hollandse Smoushond waarderen.

Hollandse-Smoushond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond staat bekend om zijn levendige en vrolijke karakter. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en hebben een aanhankelijke aard. Over het algemeen zijn ze vriendelijk tegenover mensen en andere huisdieren.

De Hollandse Smoushond is een energieke hond die geniet van dagelijkse wandelingen en speeltijd. Hoewel ze niet extreem veeleisend zijn qua lichaamsbeweging, hebben ze wel behoefte aan stimulatie en interactie om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

De vacht van de Hollandse Smoushond is ruw en moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen. Hoewel ze geen overmatige verharing hebben, vereist hun vacht wel aandacht om gezond te blijven.

Ja, Hollandse Smoushonden kunnen goede gezinshonden zijn. Ze zijn vaak geduldig en vriendelijk, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen. Zoals bij elk ras is vroege socialisatie en basistraining belangrijk om een evenwichtige metgezel te creëren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen