Honden Rassen

Bullmastiff

Bullmastiff

De Bullmastiff is een Engels ras dat zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw. Het ras werd ontwikkeld door kruisingen tussen de Engelse Bulldog en de Engelse Mastiff om een krachtige, maar wendbare hond te creëren. De oorspronkelijke rol van de Bullmastiff was het beschermen van landgoederen tegen stropers. Door hun indrukwekkende uiterlijk en waakzaamheid werden ze al snel gewaardeerde bewakers. Tegenwoordig staat de Bullmastiff bekend als een toegewijde gezinshond.

Officiële naam : Bullmastiff
Andere namen : Geen specifieke alternatieve namen
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bullmastiff wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Groot en krachtig, met een stevige, gespierde bouw.
 • Hoofd: Groot, met een korte snuit en donkere, expressieve ogen.
 • Vacht: Kort en dicht, met verschillende kleuren, waaronder rood, gestroomd of fawn.
 • Oren: V-hangend, middelgroot.
 • Staart: Hoog aangezet, dik aan de basis, taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
64-68 cm
Gewicht
50-59 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
41-50 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Krachtig en Imposant: De Bullmastiff straalt kracht en imposantie uit, maar behoudt een elegante uitstraling.
 • Beschermend Instinct: Vanwege hun oorspronkelijke rol als bewakers, hebben Bullmastiffs een sterk beschermend instinct.
 • Goed Gebouwd: Met sterke botten en een goed gespierd lichaam, zijn Bullmastiffs goed gebouwd voor hun taak als waakhond.
 • Zachte Expressie: Ondanks hun imposante uiterlijk hebben ze vaak een zachte en kalme uitdrukking.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd aan het Gezin: Bullmastiffs staan bekend om hun toewijding aan het gezin en kunnen zeer vriendelijk zijn met kinderen.
 • Zelfverzekerd en Zelfbewust: Ze hebben een zelfverzekerde en zelfbewuste aard, wat bijdraagt aan hun effectiviteit als waakhonden.
 • Kalm en Beheerst: Over het algemeen zijn Bullmastiffs kalm en beheerst, vooral in huiselijke omgevingen.
 • Matig Actief: Hoewel ze groot en krachtig zijn, hebben Bullmastiffs geen extreem hoge energieniveaus. Matige lichaamsbeweging is voldoende.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bullmastiff op verschillende gebieden:

Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van je Bullmastiff begrijpt, aangezien individuele honden verschillende niveaus van activiteit, verzorging en training kunnen vereisen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bullmastiff is een grote en krachtige hond met een rustig en zelfverzekerd temperament. Hoewel ze over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bullmastiff:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Hartproblemen: Sommige Bullmastiffs kunnen aanleg hebben voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van problemen.

 4. Obesitas: Door hun grote omvang kunnen Bullmastiffs gevoelig zijn voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 5. Kanker: Zoals bij veel grote rassen, hebben Bullmastiffs een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor eventuele abnormale symptomen zijn belangrijk.

 6. Huidproblemen: Bullmastiffs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën en infecties. Regelmatige verzorging, waaronder het schoonhouden van huidplooien, kan helpen huidproblemen te voorkomen.

 7. Oogproblemen: Bullmastiffs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen draaien van de oogleden). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 8. Ademhalingsproblemen: Vanwege hun kortere snuit kunnen sommige Bullmastiffs gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen, vooral bij warm weer. Oververhitting moet worden vermeden, en activiteiten moeten worden aangepast aan hun behoeften.

 9. Voortplantingsproblemen: Vanwege hun grote kop kunnen Bullmastiff-teven moeite hebben met de bevalling. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Bullmastiffs te fokken.

 10. Beweging en Activiteit: Bullmastiffs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven, hoewel ze van nature kalm zijn.

Het is cruciaal om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Bullmastiff.

De Bullmastiff is een majestueuze en betrouwbare metgezel met een rijke geschiedenis als beschermhond. Hun imposante verschijning en evenwichtige temperament maken ze geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een toegewijde en beschermende metgezel.

De geschiedenis van de

Bullmastiff

De Bullmastiff is een Engels hondenras dat werd ontwikkeld in de 19e eeuw voor het bewaken van landgoederen en jachtdomeinen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bullmastiff:

Oorsprong in Engeland: Het ras werd ontwikkeld in Engeland in de tweede helft van de 19e eeuw. Fokkers wilden een hond creëren die de kracht van de Bulldog combineerde met de snelheid en het uithoudingsvermogen van de Mastiff.

Doel van fokken: De Bullmastiff werd gefokt voor een specifiek doel: het beschermen van landgoederen tegen stropers. Stropers waren destijds een aanzienlijk probleem, en de behoefte aan een krachtige, waakzame hond was groot.

Kruising van rassen: Bij de ontwikkeling van de Bullmastiff werden Bulldogs gekruist met Mastiffs. Het doel was om een hond te krijgen die snel genoeg kon bewegen om stropers te achtervolgen, maar ook krachtig genoeg was om hen te stoppen.

Kenmerken: De Bullmastiff heeft een imposant uiterlijk, met een stevige, gespierde bouw. Ze hebben een korte vacht en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals rood, fawn of brindle. Het ras staat bekend om zijn vastberaden, loyale en zelfverzekerde karakter.

Gebruik in jachtdomeinen: De Bullmastiff werd al snel populair als bewaker van jachtdomeinen en landgoederen. Hun vermogen om stropers te stoppen zonder hen ernstig te verwonden, maakte hen zeer geschikt voor deze taak.

Erkenning van het ras: De Bullmastiff werd in 1924 officieel erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk. Het ras kreeg al snel erkenning in andere landen en werd gewaardeerd om zijn beschermende instincten.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel het oorspronkelijke doel van de Bullmastiff als bewaker nog steeds relevant is, heeft het ras zich aangepast aan moderne tijden en wordt het vaak gewaardeerd als een toegewijde gezinshond. Ze zijn bekend om hun vriendelijkheid en tolerantie, vooral ten opzichte van kinderen.

Behoud van het ras: Fokkers blijven zich inzetten voor het behoud van de Bullmastiff, waarbij ze streven naar gezonde exemplaren met het juiste temperament. Het ras wordt nog steeds erkend door hondenverenigingen over de hele wereld.

De geschiedenis van de Bullmastiff weerspiegelt de praktische behoeften van de tijd waarin het ras werd ontwikkeld, en het laat zien hoe het zich heeft aangepast om een gewaardeerde metgezel en bewaker in moderne tijden te worden.

Bullmastiff
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bullmastiff

De Bullmastiff staat bekend om zijn evenwichtige, betrouwbare en toegewijde temperament. Ze zijn vaak kalm en zelfverzekerd, maar ook beschermend ten opzichte van hun gezin. Deze honden zijn over het algemeen aanhankelijk en tolerant, vooral tegenover kinderen.

Hoewel de Bullmastiff een grote hond is, hebben ze geen extreem hoge energiebehoefte. Matige lichaamsbeweging, zoals dagelijkse wandelingen en speeltijd, is over het algemeen voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Ze zijn niet zo actief als sommige andere rassen, maar regelmatige beweging is nog steeds belangrijk.

Bullmastiffs zijn over het algemeen intelligent, maar ze kunnen eigenzinnig zijn. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel. Ze reageren goed op positieve versterking en beloningen, maar een consistente en geduldige aanpak is belangrijk.

De vacht van een Bullmastiff is kort en dicht en vereist niet veel verzorging. Af en toe borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen