Honden Rassen

Brittany

Brittany

De Brittany, ook wel bekend als de Epagneul Breton, heeft zijn oorsprong in de Bretagne-regio van Frankrijk. Het ras ontstond in de 19e eeuw als gevolg van kruisingen tussen kleine spaniëls en Engelse setters. Het doel was om een compacte, veelzijdige jachthond te creëren die geschikt was voor zowel vogeljacht als het werken in dichtbegroeide gebieden. De Brittany staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en is al lange tijd een gewaardeerde metgezel voor jagers.

Officiële naam : Epagneul Breton (Brittany Spaniel)
Andere namen : Brittany Spaniel
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Brittany wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd en compact.
 • Hoofd: Middelgroot, met een duidelijke stop en een rechte neusbrug.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief en levendig.
 • Oren: Hoog aangezet, driehoekig van vorm, en hangend.
 • Vacht: Dicht, fijn, en meestal oranje en wit van kleur.
 • Staart: Kort of aangeboren kort, vaak aangezet op een natuurlijke lengte.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
47-52 cm
Gewicht
14-18 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
47-52 cm
Gewicht
14-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtkwaliteiten: Uitstekende jachtkwaliteiten, met een scherpe neus en snelle reactie.
 • Behendigheid: Zeer behendig en bekwaam in het navigeren door verschillende terreinen.
 • Energiek: Heeft een hoog energieniveau en gedijt goed bij regelmatige lichaamsbeweging.
 • Intelligentie: Slim en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse jachtdisciplines.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk, zowel naar gezinsleden als vreemden.
 • Sociaal: Kan goed overweg met andere huisdieren en honden.
 • Toegewijd: Hecht zich sterk aan zijn gezin en gedraagt zich vaak als een liefdevolle metgezel.
 • Waakzaam: Natuurlijk waakzaam, waardoor ze goede waakhonden zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Brittany op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Brittany een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Brittany, ook bekend als de Epagneul Breton, is een energiek en intelligent ras dat van oorsprong is gefokt als jachthond. Over het algemeen zijn ze gezond, maar net als bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Brittany:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn vatbaar voor erfelijke oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken.

 3. Oorproblemen: Door de hangende oren kunnen Brittanys gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren zijn belangrijk om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 5. Beweging en Activiteit: Brittanys zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze gedijen goed met zowel fysieke als mentale stimulatie. Voldoende beweging en uitdagende activiteiten zijn essentieel.

 6. Huidaandoeningen: Brittanys hebben een korte vacht, maar net als bij elk ras kunnen ze gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatig borstelen en inspecteren van de huid kan helpen problemen te voorkomen.

 7. Voeding: Vanwege hun actieve aard hebben Brittanys mogelijk behoefte aan specifieke voeding om aan hun energiebehoeften te voldoen. Raadpleeg een dierenarts om het juiste dieet voor je hond te bepalen.

 8. Voortplantingsproblemen: Als je van plan bent om met Brittanys te fokken, werk dan samen met een dierenarts om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde en gezonde manier gebeurt.

Het is van groot belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Brittany.

De Brittany is niet alleen een voortreffelijke jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een levendig temperament en een sterke band met zijn eigenaar. Zijn veelzijdigheid maakt hem geschikt voor zowel de jacht als het gezinsleven.

De geschiedenis van de

Brittany

De Brittany, ook wel bekend als de Epagneul Breton, is een Frans hondenras dat voornamelijk is gefokt voor de jacht op klein wild, zoals vogels. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Brittany:

Oorsprong in Frankrijk: De Brittany vindt zijn oorsprong in de regio Bretagne in het noordwesten van Frankrijk. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw, en het is een resultaat van kruisingen tussen kleine pointers en andere spaniëls in de regio.

Ontwikkeling als jachthond: De Brittany werd gefokt met het specifieke doel om een uitstekende jachthond te zijn, met een bijzondere focus op het jagen op vogels. Ze werden gewaardeerd vanwege hun vermogen om wild op te sporen, aan te wijzen en op te halen.

Kenmerken: De Brittany is een middelgrote hond met een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een kenmerkende korte staart, een expressieve kop en een vacht die meestal oranje en wit of liver (leverkleurig) en wit is. Ze hebben ook een natuurlijke staart zonder docken.

Selectieve fok: Gedurende de jaren is de Brittany selectief gefokt om de gewenste jachteigenschappen te behouden en te verbeteren. Dit omvatte het handhaven van een scherp reukvermogen, snelheid en intelligentie tijdens de jacht.

Erkenning van het ras: De Brittany werd officieel erkend als een apart ras, en de rasstandaard werd vastgesteld. Internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC), erkennen de Brittany.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun oorspronkelijke rol als jachthonden, zijn Brittany’s populair geworden als gezelschapshonden. Ze hebben een vriendelijk karakter, zijn energiek en vinden het vaak leuk om betrokken te worden bij allerlei activiteiten met hun eigenaren.

Behoud van het ras: De Brittany heeft een toegewijde groep fokkers en liefhebbers die hebben geholpen het ras te behouden en te promoten. Door verantwoordelijke fokpraktijken blijft de Brittany een gezond en veelzijdig ras.

De geschiedenis van de Brittany illustreert zijn rol als een veelzijdige jachthond die in staat is om te excelleren in het veld, gecombineerd met een vriendelijk karakter dat hen geschikt maakt als gezinshonden.

Brittany
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Brittany

De Brittany staat bekend om zijn levendige, vriendelijke en energieke temperament. Het zijn vaak actieve, intelligente honden met een speelse en aanhankelijke aard. Ze zijn meestal sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Ja, Brittany’s zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en apporteren. Voldoende beweging is belangrijk om hun fysieke en mentale energie te kanaliseren en verveling te voorkomen.

Brittany’s zijn over het algemeen intelligent en trainbaar. Ze hebben een sterke werkethiek en reageren goed op positieve versterking. Ze kunnen echter eigenzinnig zijn, dus consistentie en geduld in training zijn belangrijk. Vroege socialisatie draagt bij aan een goed afgerond karakter.

De vacht van een Brittany is kort en dicht en vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen helpt losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen