Honden Rassen

Norfolk Terriër

Norfolk-Terriër

De Norfolk Terriër, afkomstig uit het oosten van Engeland, heeft zijn wortels in het boerenleven, waar het ras diende als een vaardige ratter en allround boerderijhond. Oorspronkelijk waren Norfolk Terriërs en Norwich Terriërs één en hetzelfde ras, bekend als de “Terriër van de Caney”, vernoemd naar het district waar ze veel voorkwamen. Pas later werden de oren van de Norfolk Terriër rechtop gezet, waardoor ze als een apart ras werden erkend.

Officiële naam : Norfolk Terriër
Andere namen : Geen andere officiële namen
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Norfolk Terriër beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Breed, met een korte schedel en een sterke kaak.
 • Oren: Middelgroot, hangend en bedekt met kort, recht haar.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief en alert.
 • Lichaam: Compact, met een recht, kort ruggetje en een diepe borst.
 • Vacht: Draadharig met een zachte ondervacht.
 • Kleur: Alle tinten rood, tarwe, zwart en tan, of grizzle.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-

Mannetjes / Vrouwtjes :

Hoogte
Ongeveer 23 cm
Gewicht
Ongeveer 5-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Compact Formaat: Norfolk Terriërs zijn klein en compact, wat hen wendbaar maakt, zelfs in beperkte ruimtes.

 • Krachtige Bouw: Ondanks hun kleine gestalte hebben ze een krachtige bouw, wat bijdraagt aan hun robuustheid.

 • Harde Vacht: De draadharige vacht van de Norfolk Terriër is weerbestendig en vereist regelmatig trimmen om de gewenste look te behouden.

 • Expressieve Ogen: Hun donkere, expressieve ogen weerspiegelen intelligentie en levendigheid.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Sociaal: Norfolk Terriërs staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Energiek en Actief: Ondanks hun kleine formaat hebben ze een aanzienlijke hoeveelheid energie en zijn ze graag actief betrokken bij het gezinsleven.

 • Alert en Waaks: Van nature alert, maken Norfolk Terriërs uitstekende waakhonden. Ze zullen hun eigenaren waarschuwen voor indringers.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en leert snel, waardoor ze plezier hebben in training en mentale uitdagingen.

 • Zelfverzekerd: Norfolk Terriërs hebben een zelfverzekerd karakter en gaan vaak nieuwsgierig de wereld om hen heen verkennen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Norfolk Terriër:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Norfolk Terriër gezond, gelukkig en goed verzorgd is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Norfolk Terriërs zijn over het algemeen robuuste en gezonde honden, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je op moet letten bij de verzorging van een Norfolk Terriër:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van zijn normale positie kan verschuiven, wat tot kreupelheid kan leiden. Het is een veelvoorkomend probleem bij kleine hondenrassen, waaronder de Norfolk Terriër.

 2. Hartproblemen: Sommige Norfolk Terriërs kunnen vatbaar zijn voor hartziekten, dus regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van het hart te bewaken.

 3. Oogproblemen: Het ras kan gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder lensluxatie en cataracten. Jaarlijkse oogonderzoeken zijn belangrijk om vroegtijdig eventuele problemen te identificeren.

 4. Gebitsproblemen: Net als veel kleine rassen kunnen Norfolk Terriërs gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan bijdragen aan een gezond gebit.

 5. Allergieën: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor allergieën, wat kan leiden tot huidproblemen en jeuk. Een goed dieet en regelmatige verzorging van de vacht kunnen helpen bij het beheersen van allergieën.

 6. Gewichtsbeheersing: Omdat Norfolk Terriërs kleine honden zijn, is het belangrijk om hun gewicht te beheren. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsaandoeningen.

 7. Vachtverzorging: De vacht van een Norfolk Terriër is draadachtig en vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Periodiek trimmen en borstelen zijn essentieel om de vacht gezond te houden.

 8. Schildklierproblemen: Net als bij veel hondenrassen kunnen Norfolk Terriërs vatbaar zijn voor schildklierproblemen, zoals hypothyreoïdie. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haarverlies.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Norfolk Terriër is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Norfolk Terriër is niet alleen een charmante metgezel, maar ook een energieke en intelligente hond met een groot hart. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Norfolk Terriër. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met hun behoefte aan sociaal contact en beweging om een gelukkige en evenwichtige relatie te bevorderen.

De geschiedenis van de

Norfolk Terriër

De Norfolk Terriër is een kleine terriër die zijn oorsprong heeft in het oosten van Engeland, met name in de regio Norfolk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Norfolk Terriër:

Terriërs in Engeland: Terriërs waren historisch gezien populair in Engeland vanwege hun vaardigheden als ongediertebestrijders. Ze werden gefokt om te jagen op ongedierte, zoals ratten en vossen, op boerderijen en landgoederen.

Norfolk Terriër en Norwich Terriër: Oorspronkelijk werden de Norfolk Terriër en de Norwich Terriër beschouwd als één ras, bekend als de Norwich Terriër. Ze werden onderscheiden door hun oren: de Norfolk Terriër had hangende oren, terwijl de Norwich Terriër staande oren had.

Ontstaan van het ras: In de vroege 20e eeuw begonnen fokkers specifiek te fokken op honden met hangende oren, en zo ontstond de Norfolk Terriër als een aparte variant van de Norwich Terriër. In 1964 erkende de Engelse kennelclub de twee rassen als afzonderlijke entiteiten.

Oorsprong van de naam: De naam “Norfolk Terriër” is afgeleid van de regio Norfolk in Engeland, waar het ras zijn wortels heeft. Norfolk Terriërs waren gewaardeerd op boerderijen vanwege hun compacte formaat en onvermoeibare aard als ongediertebestrijders.

Kenmerken: Norfolk Terriërs zijn kleine, stevige honden met een compacte bouw. Ze hebben een dichte, harde vacht en een alerte expressie. Ondanks hun kleine formaat zijn ze robuust en hebben ze een zelfverzekerde houding.

Gebruik als werkhond: In hun vroege geschiedenis werden Norfolk Terriërs vaak gebruikt voor het jagen op knaagdieren, zoals ratten, op boerderijen. Hun behendigheid en vastberadenheid maakten hen effectieve ongediertebestrijders.

Populariteit als gezelschapshond: Naarmate de landbouwpraktijken evolueerden, werden Norfolk Terriërs steeds meer gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor gezinnen.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Norfolk Terriër wereldwijd erkend en gewaardeerd als zowel een werkhond als een liefdevolle metgezel. Het ras is te vinden als huisdier en op hondenshows over de hele wereld.

De geschiedenis van de Norfolk Terriër illustreert de evolutie van het ras van een werkende terriër op boerderijen naar een gewaardeerde metgezel met kenmerkende eigenschappen en een sterke band met zijn oorsprong in Norfolk, Engeland.

Norfolk-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Norfolk Terriër

De Norfolk Terriër is een klein ras met een compacte en stevige bouw. Ze hebben een kort, dicht vachtje dat vaak een dubbele vacht vormt. Kenmerkend zijn hun driehoekige oren die naar voren staan. Norfolk Terriërs hebben vaak een levendige uitdrukking en een zelfverzekerd karakter.

Over het algemeen staat de Norfolk Terriër bekend om zijn levendige, nieuwsgierige en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak zelfverzekerd en moedig, wat typerend is voor terriërrassen. Norfolk Terriërs zijn ook loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen.

De Norfolk Terriër heeft een dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze hebben ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om hun energie te kanaliseren. Omdat ze actieve honden zijn, hebben ze baat bij speelse interactie en korte wandelingen.

De Norfolk Terriër kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen. Ze gedijen goed in de nabijheid van hun eigenaren en kunnen goede metgezellen zijn voor kinderen. Training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn belangrijk om hun zelfverzekerde karakter in goede banen te leiden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen