Honden Rassen

Foxterrier Draadhaar

Foxterrier-Draadhaar
De Foxterrier Draadhaar, ook bekend als de Wire Fox Terrier, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in het Verenigd Koninkrijk. Het ras ontstond in de 19e eeuw en werd ontwikkeld om te dienen als een werkende terriër bij de vossenjacht. Door middel van gerichte fokprogramma’s werden honden gefokt die uitblonken in moed, alertheid en het vermogen om vossen uit hun holen te verdrijven. De Wire Fox Terrier werd populair vanwege zijn vastberadenheid en behendigheid in het veld.

Officiële naam : Fox Terrier Draadhaar
Andere namen : Wire Fox Terrier
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke richtlijnen voor het algemene beeld van de Foxterrier Draadhaar. Enkele kenmerken volgens de FCI-rasstandaard zijn:

 • Uiterlijk: De Wire Fox Terrier heeft een compact en gespierd lichaam. De bouw is symmetrisch en de hond straalt alertheid uit.

 • Hoofd: Het hoofd is kenmerkend met een vosachtige uitdrukking. De schedel is vlak en de snuit is krachtig met een scherpe stop.

 • Oren: De oren zijn klein, V-vormig en staan hoog op het hoofd.

 • Vacht: Het meest opvallende kenmerk is de harde, dichte vacht die draadachtig aanvoelt. De vacht is over het hele lichaam gelijkmatig verdeeld.

 • Kleur: De Wire Fox Terrier kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit met zwart, tan of zwart en tan.

specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
39–41 cm
Gewicht
7–9 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
36–39 cm
Gewicht
6–8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken

De Wire Fox Terrier heeft enkele kenmerkende eigenschappen:

 • Draadvacht: Het meest opvallende kenmerk is de harde, draadachtige vacht die bescherming biedt tijdens de jacht.

 • Intelligentie: Deze honden staan bekend om hun intelligentie en zijn over het algemeen snel van begrip.

 • Moedig: Vanwege hun geschiedenis in de vossenjacht zijn ze vaak moedig en vastberaden.

 • Energiek: Wire Fox Terriers hebben veel energie en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

Temperament en Gedrag
 • Alert: Ze zijn van nature alert en reageren snel op veranderingen in hun omgeving.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn Wire Fox Terriers sociaal, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn op jonge leeftijd.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben een zelfverzekerde houding en tonen vaak nieuwsgierigheid.

 • Goede Gezelschapshond: Ze kunnen goede gezelschapshonden zijn, maar vereisen wel voldoende stimulatie en lichaamsbeweging.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Fox Terrier Draadhaar is een energieke en vastberaden hond. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Fox Terrier Draadhaar op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Fox Terrier Draadhaar een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Foxterrier Draadhaar is over het algemeen een robuust en energiek ras, maar zoals bij alle honden, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen voor de Foxterrier Draadhaar:

 1. Huidaandoeningen: Draadharige vachten vereisen regelmatige verzorging om klitten en huidaandoeningen te voorkomen. Regelmatig borstelen en trimmen is belangrijk om de vacht gezond te houden.

 2. Oogproblemen: Sommige Foxterriers kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder lensluxatie. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Allergieën: Net als veel andere rassen kunnen Foxterriers allergieën ontwikkelen, zoals voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen.

 4. Gewichtsbeheer: Foxterriers hebben de neiging om actief te zijn, maar het is belangrijk om hun voeding in de gaten te houden en voldoende lichaamsbeweging te bieden om overgewicht te voorkomen.

 5. Gewrichtsproblemen: Zoals veel terriërrassen kunnen Foxterriers gevoelig zijn voor gewrichtsaandoeningen zoals patellaire luxatie. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en vermijd overmatige impact op de gewrichten.

 6. Gebitsproblemen: Foxterriers kunnen gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan bijdragen aan een gezond gebit.

 7. Oorinfecties: Door hun staande oren zijn terriërs vatbaar voor oorinfecties. Houd de oren schoon en droog en controleer regelmatig op tekenen van ontsteking.

 8. Genetische aandoeningen: Foxterriers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen. Werk samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om de kans op erfelijke aandoeningen te verminderen.

 9. Veiligheid buitenshuis: Foxterriers hebben een sterke prooidrift en moeten goed worden beveiligd in buitenomgevingen. Zorg voor een veilige omheining om te voorkomen dat ze ontsnappen.

 10. Socialisatie en training: Foxterriers hebben een sterke persoonlijkheid en hebben consistente socialisatie en training nodig. Ze kunnen territoriaal zijn en moeten goed gesocialiseerd worden met andere huisdieren en mensen.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Foxterrier Draadhaar te laten controleren door een dierenarts en alert te zijn op eventuele veranderingen in gedrag, eetlust of fysieke conditie. Een gezonde levensstijl, regelmatige veterinaire controles en liefdevolle zorg dragen bij aan het welzijn van je Foxterrier Draadhaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is, en het gedrag van een Wire Fox Terrier kan variëren. Het voldoen aan hun behoefte aan fysieke en mentale stimulatie is essentieel om een gelukkige en evenwichtige hond te behouden.

De geschiedenis van de

Foxterrier Draadhaar

De Foxterrier Draadhaar, ook wel bekend als de Draadharige Foxterrier, is een variant van de Foxterrier. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Foxterrier Draadhaar:

Oorsprong: De Foxterrier als ras ontstond in het midden van de 19e eeuw in Engeland. Het doel was om een kleine, actieve hond te creëren die geschikt was voor vossenjacht en dassenjacht. De Draadharige Foxterrier is een van de twee variëteiten, de andere is de Gladharige Foxterrier.

Fokdoel: Bij het fokken van de Draadharige Foxterrier lag de nadruk op het ontwikkelen van een draadachtige vacht die bescherming bood tijdens het werk in dicht struikgewas. Deze honden werden vaak gebruikt voor het opsporen van vossen en andere kleine dieren in holen.

Verschillen met de Gladharige variant: Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de Draadharige Foxterrier is natuurlijk de vacht. Terwijl de Gladharige variant een korte, gladde vacht heeft, heeft de Draadharige variant een harde, dichte, draadachtige vacht die het lichaam bedekt.

Populariteit: Beide varianten van de Foxterrier werden al snel populair, zowel als werkende jachthonden als gezelschapshonden. Ze werden ook vaak tentoongesteld op hondenshows vanwege hun unieke uitstraling.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de Draadharige Foxterrier werd vastgesteld om de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras te beschrijven. Dit omvat niet alleen het uiterlijk en de vacht, maar ook de algemene bouw en temperament.

Jachtinstinct: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden hebben zowel de Gladharige als de Draadharige Foxterrier vaak een sterk jachtinstinct. Ze kunnen levendig, intelligent en moedig zijn.

Huidige rol: Tegenwoordig wordt de Foxterrier Draadhaar nog steeds gewaardeerd als zowel een actieve metgezel als een werkhond. Ze zijn betrokken bij verschillende hondensporten en activiteiten en kunnen ook goede gezinshonden zijn.

De geschiedenis van de Foxterrier Draadhaar illustreert de rol van het ras als een veelzijdige jachthond met een kenmerkende vacht en levendige persoonlijkheid. Ze hebben zich met succes aangepast aan een leven als gezelschapshond, waarbij ze hun oorspronkelijke werkethiek behouden hebben.

Foxterrier-Draadhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Foxterrier Draadhaar

De Foxterrier Draadhaar staat bekend om zijn levendige, nieuwsgierige en moedige temperament. Ze zijn vaak vol energie, intelligent en alert. Deze honden zijn ook trouw aan hun familie en kunnen een speelse en aanhankelijke kant hebben.

Ja, Foxterriers Draadhaar zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van actieve spelletjes, lange wandelingen en mentale stimulatie. Dagelijkse beweging helpt hen om fysiek en mentaal gezond te blijven.

Deze terriers zijn intelligent, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn, wat de training enigszins uitdagend kan maken. Consistente, positieve trainingsmethoden met beloningen werken over het algemeen goed. Socialisatie op jonge leeftijd is ook belangrijk om een evenwichtige volwassen hond te ontwikkelen.

De vacht van een Foxterrier Draadhaar heeft een harde, ruwe textuur. Ze vereisen regelmatig trimmen om de vacht gezond te houden en om te voorkomen dat hij te lang wordt. Regelmatig borstelen is ook nodig om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Over het algemeen vergt de vachtverzorging van deze honden wat meer aandacht dan bij sommige andere rassen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen