Honden Rassen

Engelse Mastiff

Engelse-Mastiff

De Engelse Mastiff, vaak aangeduid als simpelweg “Mastiff”, heeft een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat tot het oude Engeland. Het ras is ontstaan uit kruisingen van verschillende grote, mastiff-achtige honden en heeft zijn wortels in functies zoals bewaking, bescherming en het begeleiden van vee. Engelse Mastiffs werden in de loop der eeuwen gewaardeerd om hun kracht, moed en loyaliteit. Ze werden zelfs gebruikt in oorlogstijden als oorlogshonden.

Officiële naam : Engelse Mastiff
Andere namen : Mastiff
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Engelse Mastiff wordt beschreven volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasstandaard met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Groot en krachtig, met een brede schedel en duidelijke stop.
 • Oren: Klein tot middelgroot, driehoekig van vorm en hangend.
 • Ogen: Donker van kleur, middelgroot en expressief.
 • Vacht: Kort, glad en dicht.
 • Lichaam: Massief, met een rechte rug, diepe borst en goed ontwikkelde spieren.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder fawn, brindle en apricot.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
76-91 cm
Gewicht
73-100+ kg

Vrouwtjes :

Hoogte
70-86 cm
Gewicht
54-77+ kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Indrukwekkende Grootte: De Engelse Mastiff staat bekend om zijn indrukwekkende gestalte en zware beenderstructuur, wat bijdraagt aan zijn krachtige uitstraling.

 • Kracht en Spierontwikkeling: Dit ras heeft goed ontwikkelde spieren, vooral rond de schouders en nek, wat bijdraagt aan zijn kracht.

 • Vriendelijke Expressie: Ondanks hun grootte hebben Engelse Mastiffs vaak een vriendelijke en kalme uitdrukking.

 • Evenwichtig Uiterlijk: Het lichaam van de Mastiff is goed in balans, met een rechte rug en een diepe borst.

Temperament en Gedrag

 • Zachtaardig en Geduldig: Engelse Mastiffs staan bekend om hun zachtaardige en geduldige karakter, vooral met hun gezin.

 • Waakzaamheid: Ze zijn naturen uitstekende waakhonden en zullen hun familie beschermen met vastberadenheid.

 • Kalmte: Over het algemeen staan Engelse Mastiffs bekend om hun kalmte en beheersing, maar ze kunnen actie ondernemen als dat nodig is.

 • Sociaal met Kinderen: Goed gesocialiseerde Engelse Mastiffs kunnen uitstekend overweg met kinderen, maar toezicht is belangrijk vanwege hun grootte.

 • Toewijding aan het Gezin: Dit ras hecht zich sterk aan zijn gezin en gedijt goed bij menselijk gezelschap.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Engelse Mastiff:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Engelse Mastiff een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van je gezin is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Engelse Mastiff is een groot en krachtig ras met enkele specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken om op te letten bij de verzorging van een Engelse Mastiff:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Dit zijn veelvoorkomende problemen bij grote rassen zoals de Engelse Mastiff. Deze aandoeningen kunnen leiden tot pijn en kreupelheid. Regelmatige veterinaire controles, gezonde voeding en gecontroleerde groei zijn belangrijk.

 2. Maagtorsie (Gastric Dilatation-Volvulus – GDV): Mastiffs hebben een diepe borstkas, waardoor ze vatbaarder zijn voor maagtorsie. Het is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 3. Hartaandoeningen: Grote hondenrassen, waaronder de Engelse Mastiff, kunnen gevoelig zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet dragen bij aan de cardiovasculaire gezondheid.

 4. Ademhalingsproblemen: Sommige Mastiffs kunnen brachycefale (kortsnuitige) kenmerken hebben, wat kan bijdragen aan ademhalingsproblemen. Voorzichtigheid is geboden bij intensieve lichaamsbeweging, vooral bij warm weer.

 5. Gewichtsbeheersing: Gezien hun grootte is het essentieel om het gewicht van een Engelse Mastiff zorgvuldig te beheren. Overgewicht kan de belasting op gewrichten vergroten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

 6. Skeletproblemen: Mastiffs, vanwege hun grootte en snelgroeiende botten, kunnen vatbaar zijn voor skeletproblemen zoals osteochondritis dissecans (OCD). Een uitgebalanceerd dieet en gecontroleerde groei zijn belangrijk.

 7. Huidplooien en infecties: Met hun losse huidplooien kunnen Mastiffs gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatige controle en reiniging van huidplooien zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 8. Warmtegevoeligheid: Vanwege hun omvang en kortsnuitige kenmerken kunnen Mastiffs gevoelig zijn voor oververhitting. Vermijd intensieve lichaamsbeweging bij warm weer en zorg voor voldoende koeling.

 9. Kanker: Zoals veel grote rassen, kunnen Mastiffs vatbaar zijn voor bepaalde vormen van kanker. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de hond zijn belangrijk.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Als je overweegt een Engelse Mastiff aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Engelse Mastiff is niet alleen een krachtige bewaker, maar ook een liefdevolle metgezel met een rustig temperament. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Engelse Mastiff. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de grootte van het ras en de behoefte aan sociaal contact en training voor een gelukkig en evenwichtig leven.

De geschiedenis van de

Mastiff

De geschiedenis van de Engelse Mastiff, ook bekend als gewoonweg de Mastiff, is rijk en gaat terug tot de oudheid. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Engelse Mastiff:

Oorsprong in het oude Oosten: De oorsprong van de Engelse Mastiff is niet precies bekend, maar het ras wordt vaak geassocieerd met het oude Oosten, mogelijk Assyrië. Er zijn afbeeldingen van honden die lijken op Mastiffs op oude kunstwerken uit deze regio.

Verspreiding naar Europa: Mastiffs werden waarschijnlijk geïntroduceerd in Europa door handelsvolkeren zoals de Feniciërs. Ze werden gewaardeerd voor hun kracht en werden ingezet als oorlogshonden.

Romeinse tijd: Tijdens de Romeinse tijd werden Mastiffs gebruikt in oorlogen en gladiatorengevechten in de arena. Ze werden ook als bewakers ingezet. De Romeinen brachten deze honden naar Groot-Brittannië.

Middeleeuwen in Engeland: In Engeland werden Mastiffs tijdens de middeleeuwen populair bij de adel. Ze werden gebruikt als bewakers van kastelen en landgoederen. Koningin Elizabeth I zou Mastiffs als geschenk hebben ontvangen.

Functie als bewaker: Mastiffs stonden bekend om hun uitstekende bewakingskwaliteiten. Hun imposante verschijning en krachtige bouw maakten hen geschikt voor het beschermen van eigendommen en het afschrikken van indringers.

Jacht en oorlogen: Naast hun rol als bewakers werden Mastiffs gebruikt voor de jacht op groot wild. Ze werden ook ingezet in oorlogen, waaronder de Engelse Burgeroorlog.

Nieuwe rol als gezelschapsdier: In de 19e eeuw veranderde de rol van de Mastiff van een werkende hond naar een gezelschapshond. Ze werden populair bij Engelse edelen en werden gefokt met meer nadruk op temperament dan op werkkwaliteiten.

Moderne tijd: Tegenwoordig wordt de Engelse Mastiff gewaardeerd als een liefdevolle gezinsgenoot. Ze staan bekend om hun zachtaardige aard, toewijding aan hun familie en rustige temperament.

De geschiedenis van de Engelse Mastiff illustreert zijn veelzijdige rol door de eeuwen heen, variërend van oorlogshond en bewaker tot een geliefde metgezel in moderne tijden. Het ras heeft zijn indrukwekkende fysieke kenmerken behouden, terwijl het zich heeft aangepast aan de veranderende behoeften van de samenleving.

Engelse-Mastiff
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Mastiff

De Engelse Mastiff is een van de grootste hondenrassen en staat bekend om zijn indrukwekkende gestalte en zware botstructuur. Ze hebben een brede kop, korte vacht en een krachtig lichaam. Engelse Mastiffs hebben vaak een vriendelijke uitdrukking en een rustig temperament.

Over het algemeen staat de Engelse Mastiff bekend om zijn zachtaardige, aanhankelijke en rustige temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Ondanks hun grootte staan ze bekend om hun vriendelijke en geduldige karakter.

De Engelse Mastiff heeft een korte vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun gewicht onder controle te houden, maar intensieve inspanning moet worden vermeden vanwege hun gevoeligheid voor oververhitting. Sociale interactie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk vanwege hun grootte en kracht.

De Engelse Mastiff kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die de ruimte hebben voor hun grootte. Ze zijn vaak kalm en geduldig, waardoor ze geschikt zijn voor huishoudens met kinderen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een goed afgericht en evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen