Honden Rassen

Bull Terriër

Bull-Terriër

De Bull Terriër is een uniek hondenras dat zijn oorsprong vindt in Engeland. Het ras werd ontwikkeld in de 19e eeuw door kruisingen van bulldogs met verschillende terriërrassen. De oorspronkelijke doelstelling was om een hond te fokken die zowel de kracht van een bulldog als de behendigheid van een terriër combineerde. De Bull Terriër werd al snel populair als vechthond, maar door zorgvuldige fokprogramma’s is het ras geëvolueerd tot een vriendelijke metgezel en gezinshond.

Officiële naam : Bull Terriër
Andere namen : Geen specifieke alternatieve namen
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bull Terriër wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot tot groot, met een krachtige en gespierde bouw.
 • Hoofd: Het kenmerkende “ei-vormige” hoofd is rond, met kleine driehoekige oren en goed geplaatste ogen.
 • Vacht: Kort, dicht, en glanzend.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder wit, rood, zwart, gestroomd, of een combinatie van deze kleuren.
 • Staart: Kort en laag aangezet.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-56 cm
Gewicht
24-38 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-56 cm
Gewicht
24-38 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Kenmerkend Hoofd: Het opvallende hoofd van de Bull Terriër is een kenmerkend en onderscheidend aspect van het ras.
 • Krachtig Lichaam: Met een compact en gespierd lichaam straalt de Bull Terriër kracht en kracht uit.
 • Expressieve Ogen: De kleine, driehoekige ogen geven de hond een uitdrukking van vastberadenheid en nieuwsgierigheid.
 • Elegantie: Ondanks hun kracht hebben Bull Terriërs een zekere elegantie en balans in hun houding.
Temperament en Gedrag
 • Vriendelijkheid: Bull Terriërs staan bekend om hun vriendelijke en liefdevolle aard, vooral naar hun gezin.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen Bull Terriërs goed overweg met andere huisdieren en kinderen.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam en alert, waardoor ze goede waakhonden zijn.
 • Energiek: Ze hebben een behoorlijke hoeveelheid energie en genieten van regelmatige lichaamsbeweging en spel.
 • Intelligentie: Bull Terriërs zijn slimme honden die van mentale uitdagingen houden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bull Terriër op verschillende gebieden:

Aangezien elk individu uniek is, pas de zorg aan op basis van de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Bull Terriër.

 

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bull Terriër is een robuust en energiek ras met een opvallend uiterlijk. Over het algemeen zijn ze gezond, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bull Terriër:

 1. Doofheid: Bull Terriërs kunnen vatbaar zijn voor doofheid, vooral in één of beide oren. Witte Bull Terriërs hebben mogelijk een verhoogd risico op doofheid. Fokkers kunnen screeningtests uitvoeren om de gehoorstatus van puppy’s te beoordelen.

 2. Huidproblemen: Sommige Bull Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën en eczeem. Regelmatige verzorging, waaronder het schoonhouden van de huidplooien, kan helpen huidproblemen te voorkomen.

 3. Hartproblemen: Bull Terriërs kunnen aanleg hebben voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van problemen.

 4. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 5. Nierproblemen: Sommige Bull Terriërs kunnen gevoelig zijn voor nieraandoeningen. Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet kunnen helpen bij het behoud van de niergezondheid.

 6. Voortplantingsproblemen: Bull Terriër-teven kunnen soms moeite hebben met de bevalling vanwege hun brede kop. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Bull Terriërs te fokken.

 7. Oogproblemen: Bull Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder juveniele cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 8. Gewichtsbeheer: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Bull Terriër te beheren om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid kan beïnvloeden.

 9. Beweging en Activiteit: Bull Terriërs zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende beweging om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Als je overweegt een Bull Terriër aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Bull Terriër.

De Bull Terriër, met zijn opvallende uiterlijk en vriendelijke karakter, is een geliefd ras dat goed gedijt als onderdeel van een actief gezin. Gedegen socialisatie en training dragen bij aan het ontwikkelen van het beste in deze speciale honden.

De geschiedenis van de

Bull Terriër

De Bull Terriër heeft een opmerkelijke geschiedenis die teruggaat tot het 19e-eeuwse Engeland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bull Terriër:

Oorsprong in Engeland: De Bull Terriër ontstond in de vroege 19e eeuw in Engeland door het kruisen van Bulldogs met verschillende terriërrassen. Het doel was om een hond te creëren die geschikt was voor hondengevechten, een populaire en brute vorm van entertainment in die tijd.

Gebruik in hondengevechten: Het oorspronkelijke doel van de Bull Terriër was deelname aan hondengevechten, waarin honden tegen elkaar werden ingezet. Selectief fokken resulteerde in een hond met krachtige kaken, een vastberaden karakter en een onverschrokkenheid tegenover andere honden.

Vorming van het ras: De fokkers, zoals James Hinks, speelden een cruciale rol bij het vormgeven van het uiterlijk en temperament van de Bull Terriër. Ze introduceerden witte kleur om de zichtbaarheid van bloed tijdens gevechten te verminderen en werkten aan het creëren van een meer gestroomlijnde lichaamsbouw.

Erkenning van het ras: In 1887 werd de Bull Terriër officieel erkend door de Engelse Kennel Club. Het ras werd snel populair in Engeland en verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld.

Populariteit als gezelschapshond: Na het verbod op hondengevechten in het Verenigd Koninkrijk in 1835, begon de Bull Terriër aan een transformatie van vechthond naar gezelschapshond. Fokkers zetten zich in om het agressieve temperament te verzachten en het ras geschikter te maken voor het gezinsleven.

Kenmerken: De Bull Terriër heeft een kenmerkend uiterlijk met een ei-vormige kop en kleine driehoekige ogen. Ze hebben een gespierd lichaam en een korte, glanzende vacht. De witte kleur is prominent, maar gekleurde markeringen zijn ook toegestaan.

Internationale erkenning: De American Kennel Club (AKC) erkende de Bull Terriër in 1885. Het ras heeft sindsdien wereldwijde erkenning gekregen en wordt gewaardeerd om zijn levendige persoonlijkheid en toegewijde aard als gezelschapshond.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Bull Terriër gewaardeerd als een loyale en speelse gezelschapshond. Ze hebben een vriendelijk karakter, zijn sociaal met mensen en kunnen goed gedijen in gezinsomgevingen.

De geschiedenis van de Bull Terriër laat zien hoe dit ras is geëvolueerd van een vechthond naar een geliefde gezelschapshond, waarbij fokkers zich hebben ingezet voor het verbeteren van het temperament en de levenskwaliteit van het ras.

Bull-Terriër-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bull Terriër

Bull Terriërs staan bekend om hun zelfverzekerde, speelse en energieke temperament. Ze zijn vaak liefdevol naar hun gezin en staan bekend om hun aanhankelijkheid. Deze honden hebben meestal een sterke persoonlijkheid en kunnen een stevige opvoeding en socialisatie vereisen.

Ja, Bull Terriërs hebben matige tot hoge lichaamsbeweging nodig. Ze zijn energiek en genieten van spelen, rennen en wandelen. Voldoende beweging is belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen en ongewenst gedrag ontwikkelen. Regelmatige lichaamsbeweging draagt ook bij aan hun fysieke gezondheid.

Bull Terriërs zijn intelligent, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Consistente, positieve trainingsmethoden zijn het meest effectief. Begin de training op jonge leeftijd en besteed speciale aandacht aan socialisatie om een goed gedragspatroon te ontwikkelen.

De vacht van een Bull Terriër is kort en glad en vereist minimale verzorging. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen